marți, 18 februarie 2014

Un praf vechi pentru 7,4 milioane de români

La 29 iulie 2012, în cadrul referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu, 87% dintre cetăţenii cu drept de vot care s-au prezentat la urne (circa 7,4 milioane de români), au votat DA. În viziunea lor, Băsescu ar fi trebuit să plece de la Cotroceni. Nu vreau să discut realitatea acestor cifre. Se ştie foarte bine că a avut loc o dublă fraudă - una morală, comisă de trustul de presă Intact al lui Dan Voiculescu şi una, să-i zicem, tehnică - organizată de partidele din USL prin oamenii lor din teritoriu, coordonaţi de Liviu Dragnea. În absenţa acestor fraude, este destul de îndoielnic că procentul anti-Băsescu ar fi fost atât de mare.
Dar, cum spuneam, o să iau de bune aceste cifre şi o să admit că 7,4 milioane de români, în deplină cunoştinţă de cauză, au votat pentru plecarea lui Băsescu. Asta presupune că ei nu s-au lăsat influenţaţi de campaniile uriaşe purtate de trustul Intact, prin care preşedintele a fost acuzat de foarte multe rele, printre care: necinste, hoţie, ticăloşie, ura faţă de propriul popor, tiranie, violenţă faţă de copii, trafic de armament, deturnări de sume uriaşe, minciună, fals în acte publice, înfometarea poporului, imoralitate, subminarea economiei naţionale, securism, înşelătorie, încălcarea gravă a constituţiei, manipulare, denigrarea propriei ţări, beţie continuă, rasism, discriminare, interese mafiote şi multe altele. Accept că 7,4 milioane de români au luat notă de toate aceste acuzaţii, le-au analizat, şi-au pus întrebări, au fost atenţi dacă există dovezi pentru ele, după care au tras concluzia: DA, Băsescu este vinovat şi trebuie să plece. Aceşti oameni s-au dus la vot dar, spre disperarea lui Voiculescu şi a marionetelor lui, n-au fost de-ajuns. La urne s-au prezentat doar 46% dintre românii cu drept de vot, iar legea prevedea că e nevoie de peste 50%. Băsescu s-a întors la Cotroceni, iar USL a continuat să macine la imaginea lui. În decembrie au venit alegerile şi USL, susţinut de acei 7,4 milioane de români conştienţi de ceea ce fac, a luat 60% din fotoliile de parlamentari. Harta ţării s-a înroşit de la un capăt la altul. În parlament au pătruns zeci şi zeci de infractori, analfabeţi, oameni lipsiţi de scrupule, traseişti, incompetenţi etc. Dar românii nu au văzut aici nicio problema. Fericiţi că au scăpat de Emil Boc şi guvernele PDL, ei s-au pus pe aşteptat: urma ca noua putere să îşi îndeplinească promisiunile, ceea ce ar fi adus prosperitatea. Victor Ponta, ajuns premier, promisese că de îndată ce va lua puterea, furturile vor fi stopate, iar banii îşi vor regăsi drumul natural către buzunarele românilor. Numai că - surpriză! Starea de sărăcie s-a menţinut. Banii n-au mai apărut, prosperitatea a redevenit o himeră. Tot ceea ce USL denunţase ca fiind crime ale regimului Băsescu a continuat să funcţioneze, acordurile cu FMI au fost reînnoite, salariile au rămas mici. Ba, încă, Ponta a numit-o pe Codruţa Kovesi în fruntea DNA. Cei 7,4 milioane au continuat să reprezinte marota noii puteri - de câte ori au avut ocazia, Ponta şi Antonescu au reamintit că ei se sprijină pe aceşti votanţi responsabili, pe care n-au voie să-i dezamăgească etc. Dar, nenorocire, Băsescu era încă la Cotroceni. Şi atunci, au spus Ponta şi Antonescu, salariile nu pot fi mărite, furturile nu pot fi oprite, bunăstarea nu poate poposi în casele românilor. Drumurile nu pot fi reparate, şcolile nu pot fi modernizate, autostrăzile nu pot fi construite, deturnările de bani publici nu pot fi stopate, scumpirile nu pot fi evitate etc. Nu se poate face nimic, pentru că la Cotroceni e Băsescu. Asta au spus, asta spun în continuare cei de la USL.
În aceste condiţii, mă întreb câţi dintre cei 7,4 milioane de români responsabili continuă să creadă că USL este soluţia pe care o aşteaptă. Părerea mea e că ei s-au împuţinat dramatic - chiar catastrofal pentru Ponta şi ai lui. Fiindcă vorba care spune că nu poţi să minţi non-stop pe toată lumea nu şi-a pierdut valabilitatea. Ponta şi ai lui mint de dimineaţă până seara că în România ar curge laptele şi mierea dacă Băsescu nu ar mai fi la Cotroceni. Numai că pentru ca un alegător să creadă asta, trebuie deja să aibă nişte probleme. La cap. A nu vedea realitatea nici după doi ani de minciună continuă arată că eşti iremediabil pierdut.
Orice român se poate uita la televizor şi poate vedea acolo cum PSD şi PNL se ceartă ca la uşa cortului pentru a-şi pune oamenii în poziţii cheie. Nu se ceartă pentru că unul din partide ar vrea să reducă nişte impozite şi celălalt nu e de acord. Nu se ceartă pentru că unul din partide ar vrea să se construiască o anumită autostradă şi celălalt ar prefera o alta. Nu, nici pomeneală: se ceartă pentru că şi unii şi alţii vor ministerul de interne, pe care îl consideră folositor în alegerile care se apropie. Se ceartă pentru funcţii şi pentru surse de bani publici. Se ceartă pe Johannis şi pe Constantin. Se ceartă pentru influenţă în teritoriu, se ceartă pentru orice altceva decât metodele prin care ar putea să-şi îndeplinească mai repede şi în mod real promisiunile pentru care i-au votat cei 7,4 milioane de români responsabili. Şi, închipuindu-şi că românii nu înţeleg despre ce e vorba, continuă să le arunce în ochi, de câte ori au prilejul, vechiul praf: „de vină e Băsescu”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!