vineri, 21 februarie 2014

Vestul si Estul

Unul din principalele motive pentru care, in Europa, Vestul progreseaza si Estul sta pe loc, este, cred eu, de ordin religios. Vestul, cu alte cuvinte, este catolic, iar estul este ortodox. Si asta face diferenta, intr-un mod pe care o sa-l explic imediat.
Cine deschide Noul Testament la Evanghelia dupa Matei, gaseste acolo, la Cap.6, urmatoarele:
28. Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc;
29.  Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia.
30. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
31.  Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?
32. Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele
33.  Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.
34. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.
Ei bine, schisma Bisericii aici s-a centrat, oricat ar spune unii si altii ca a fost vorba de "Filioque", "Inmaculada Conception" si alte fineturi doctrinare. Pur si simplu, o parte a clerului a hotarat ca sfaturile lui Cristos consemnate la Matei 6, nu pot fi luate mot-a-mot, asa incat oamenii trebuie sa puna osul la treaba, sa munceasca, sa construiasca si sa stea la mila lui Dumnezeu, precum crinii campului, doar dupa ce au pus uneltele jos. Asa a aparut Vestul. Ceilalti au ramas in stare contemplativa, luand cuvintele lui Cristos in sensul propriu: s-au pus pe zacut, asteptand ca Dumnezeu sa le dea si lor, asa cum le da pasarilor cerului. Asa a aparut Estul, cu fatalismul lui, cu lipsa preocuparii pentru soarta fiecaruia, cu filosofia lui "merge si asa", cu crancena, infricosatoarea lui interogatie "la ce bun?". Si asa se face ca la noi si nu in alta parte a prins comunismul. 
Concluzia mea, pentru care o sa raspund la Judecata de Apoi, este ca ortodoxia e de vina pentru inapoierea Estului. Unde pune catolicul mana, iese o fabrica, o autostrada, un parc, un proiect, un tunel pe sub munti, un dig, o ferma. Unde actioneaza ortodoxul, iese ceva fara cap si fara coada, neterminat, cu defecte, inutil, urat, totul impanat cu multe vorbe.
Ah, da, au construit si ortodocsii, nu-i vorba. Rusia pravoslavnica nu s-a ocupat doar cu macelurile, a inaltat si catedrale minunate. Toti tiranii - fie ei ţari sau dictatori comunisti, au facut constructii impunatoare. Si asta e dovada ca Estul nu construieste decat cu spinarea biciuita. 
Uitati-va la greci. Ortodocsi pur-sange. Si acum intrebati-va: care a fost prima tara care s-a scufundat in timpul crizei? Grecia ortodoxa, o tara in care oamenii stateau si se uitau in zare, la Muntele Athos, gandindu-se ca acolo se roaga pentru ei calugarii cei lucratori cu duhul. O tara de trantori, care n-au facut decat sa astepte sa li se dea de pomana - si li s-a dat, oho cum li s-a mai dat. Cand s-au prabusit, n-au fost in stare sa inteleaga ca sunt in ceasul al doisprezecelea si ca trebuie sa se apuce de treaba. Nici gand, singurul lucru pe care l-au putut face a fost sa iasa in strada si sa joace sirtaki-ul solidaritatii in lene si puturosenie. Daca nu baga Germania in ei sume colosale din banii munciti de germani, acum ar fi fost stersi de pe harta.
Cred ca lucrurile astea nu au cum sa se schimbe vreodata. Noi vom ramane ortodocsi si vom face in continuare totul de mantuiala, neingrijindu-ne de ziua de maine, pentru ca stim cu precizie ca Dumnezeu ne va da ce ne trebuie. Vom merge la biserica duminica si apoi, tot restul saptamanii, vom sta pe cuptor. Vestul catolic va construi in continuare, ca un popor de furnicute harnice care merg la biserica intotdeauna dupa ce au terminat ce au de facut si, cand ies de acolo se duc sa lucreze din nou.
Singura speranta este apropierea anului 2054, cand se implineste mileniul de la Marea Schisma. Poate pana atunci ortodocsii vor ajunge la un alt nivel de intelegere si crestinismul se va reunifica. Doamne ajuta!


2 comentarii:

  1. America Latina n-o duce prea bine, desi e catolica. Unii zic ca protestantismul e za fazar and za mazar al capitalismului.

    RăspundețiȘtergere
  2. America Latina nu se pune, ca a devenit catolica hat incolo, la vreo juma de mileniu de la Marea Schisma. Zarurile erau deja aruncate

    RăspundețiȘtergere

După mine!