duminică, 2 martie 2014

Faceti-va bine (339)

Vinariţa
Denumire ştiinţifică: Asperula odorata.
Prezentare. Vinariţa este o erbacee de mici dimensiuni (circa 30 cm înălţime), perenă, aparţinând familiei rubiaceelor. Tulpina este dreaptă, uşor muchiată. Frunzele au formă oval-lanceolată şi sunt grupate pe tulpină, din loc în loc, între şase şi nouă bucăţi. Florile sunt mici, au culoarea albă şi cresc în partea superioară a plantei. Apar în lunile mai şi iunie. 
Mirosul acestei plante este foarte plăcut. Frunzele, de exemplu, degajă un miros de cumarină (o substanţă cristalină cu miros de fân cosit). Plăcut este şi mirosul florilor. Adevărata măsură a acestor mirosuri plăcute iese în evidenţă atunci când planta este uscată. Datorită acestui fapt, vinariţa a fost folosită, multă vreme, în gospodăria tradiţională, pentru alungarea insectelor şi parfumarea lenjeriei. Vinariţa creşte la umbra pădurilor, în tufărişuri, pe locul fostelor exploatări forestiere şi mai ales acolo unde este sau a fost şi fagul. Pentru uz medicinal se foloseşte planta în întregul ei, dar mai ales vârfurile tinere, cu flori pe ele. Recoltarea se face în luna iunie. Forma principală sub care se prezintă preparatul de vinariţă este infuzia. Alte preparate: vin medicinal, hidrolat.
Substanţe active importante: cumarina, taninuri, glucozide, compuşi amari.
Întrebuinţări. Vinariţa este cunoscută ca un eficient somnifer şi, din acest motiv, a fost multă vreme utilizată pentru a aduce liniştea şi odihna copiilor şi a bătrânilor. Datorită calităţilor sale tranchilizante, sedative, vinariţa este utilizată şi în stări de neurastenie, melancolie, isterie. Preparatele pe bază de vinariţă au, de asemenea, un rol însemnat în terapiile privind restabilirea ritmului cardiac, fiind eficiente şi în dizolvarea şi sfărâmarea calculilor renali, în icter, precum şi în hidropizie, litiază urinară, scarlatină, rujeolă. Vinariţa se administrează şi în indigestii, fiind un agent de curăţire şi revigorare a sistemului gastro-intestinal. Vinariţa mai este folosită, datorită aromelor sale, în industria vinurilor şi a lichiorurilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!