luni, 10 martie 2014

Faceti-va bine (344)

Viţelarul
Denumire ştiinţifică: Anthoxanthum odoratum.
Denumire populară: părangină, iarba fânului.
Prezentare. Viţelarul – plantă mai puţin cunoscută chiar şi în cercurile naturiştilor – este o erbacee perenă din familia gramineelor. Creşte sub forma unei tufe gălbui (circa 50 cm înălţime), cu flori în formă de spiculeţe.
Florile apar în lunile mai şi iunie. Viţelarul este o plantă aromatică – miroase plăcut şi persistent a cumarină, adică a fân. Creşte pe pajişti, în poieni şi luminişuri de pădure, pe terenuri înţelenite. Pentru  aplicaţii  terapeutice  se  recoltează  florile,  din  care  se  prepară  infuzie  şi decoct.
Substanţe active importante: cumarină, ulei volatil, substanţe amare.
Întrebuinţări. Infuzia şi decoctul de viţelar au efecte calmante asupra organismului. Băile cu infuzie sau decoct de viţelar aduc pacea fizică şi psihică celor profund obosiţi sau care au trecut prin momente grele. Substanţele volatile şi amare din preparatele de viţelar au efecte benefice în ceea ce priveşte circulaţia sângelui şi funcţionarea inimii. Parfumul de cumarină contribuie şi la intensificarea şi reglarea respiraţiei şi, deci, la mai buna oxigenare şi hrănire a sângelui. În medicina populară, florile de viţelar sunt un remediu pentru bolile de ficat şi de splină. Din florile de viţelar, combinate cu alte flori, se fac ceaiuri medicinale care creează un veritabil confort psihic. Prin distilare, din flori de viţelar se obţine un parfum de mare efect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!