vineri, 7 martie 2014

Hai ca pe-asta n-o stiati (2)

Microscopul 
Un microscop compus este un microscop care are mai mult de o lentilă. Primul microscop compus a fost construit de un optician olandez din Middleburg, Zacharias Janssen, în 1595. Este posibil ca Janssen să fi fost ajutat de tatăl lui, Hans. Nu este de mirare că microscopul a fost inventat în Olanda; olandezii cunoşteau proprietăţile lentilelor simple şi duble şi înţelegeau, prin urmare, principiile pe care se bazează microscopul.
      În secolul al XVI-lea se obişnuia ca inventatorii să îşi realizeze inven­ţiile în câteva exemplare şi să ofere câteva dintre ele curţii regale. Era un semn de recunoştinţă şi patriotism, dar şi o modalitate de a face o oarecare reclamă invenţiei şi de a obţine un sigiliu oficial de aprobare. Unul din microscoapele lui Janssen a supravieţuit până în primele decenii ale secolului al XVII-lea, dar, din păcate, niciunul nu s-a păstrat până în zilele noastre.
Microscopul lui Janssen era alcătuit din două tuburi, unul glisând în interiorul celuilalt, şi avea câte o lentilă la fiecare capăt. Tubul interior era deplasat cu ajutorul unui şurub până ce se obţinea o imagine clară. Lentila din dreptul ochiului era biconvexă, cu alte cuvinte, curbată în afară pe ambele laturi. Lentila de la capătul celălalt al microscopului, denumită obiectiv, era plan-convexă, ceea ce înseamnă că este curbată în afară pe o parte şi plană pe cealaltă parte. Acest microscop compus mărea imaginea de până la nouă ori.
Unul dintre prietenii lui Janssen, Comelius Drebbel, a descris micro­scopul ca fiind compus din trei tuburi care glisau unul într-altul cu diafragmă între ele, pentru diminuarea strălucirii orbitoare a lentilelor. În interior avea două lentile. Complet extins, ajungea la 45 de centimetri lungime. Diametrul era de 5 centimetri. Mărea de trei ori când era strâns şi de nouă ori când era extins. Forma era remarcabil de asemănătoare cu cea a telescopului.
La scurtă vreme după Janssen, microscopul a fost perfecţionat prin adăugarea unei a treia lentile. Vestea despre inventarea microscopului s-a răspândit repede şi, la fel ca în cazul telescopului, oamenii de ştiinţă au început să creeze versiuni proprii şi să le folosească. Galileo Galilei a fost unul dintre ei. Galilei a anunţat în 1610 că a inventat microscopul, şi acesta ar putea fi unul dintre numeroasele exemple de invenţii făcute în mod independent în aproape acelaşi timp. Galilei a perfecţionat considerabil telescopul şi este posibil ca, în timp ce lucra la acesta, să-i fi adaptat principiile şi să fi inventat microscopul ca pe un fel de produs auxiliar. Unii sugerează că aşa s-ar fi întâmplat. Cu siguranţă că Galilei era interesat să exploateze funcţiunile microscopului, asemenea altor numeroşi savanţi, precum G. B. Amici, Nehemiah Grew şi Robert Hooke.
De-a lungul anilor ce au urmat, microscopul a cunoscut îmbunătăţiri. Principala problemă era contrastul slab al imaginii, drept care s-au încer­cat diverse modalităţi de a-l îmbunătăţi. Suportul a fost componenta care a evoluat continuu. In final s-a ajuns să se prefere un suport plan cu o sursă de lumină dedesubt, pentru îmbunătăţirea contrastului.
La fel cum telescopul a făcut posibilă observarea şi studierea univer­sului din afara Pământului, microscopul a deschis o uşă către o nouă lume interioară. Microscopul compus este în uz şi astăzi. A fost utilizat mult în bacteriologie, biologie şi medicină şi a contribuit enorm la progresul ştiinţei medicale. Avea să aducă o înţelegere mai bună în câteva ramuri ale ştiinţei, precum biologia, medicina, geologia şi metalurgia. Ne-a deschis uşa către o lume pe care altfel nu am fi avut vreodată cum s-o vedem, darămite s-o înţelegem.

Rodney Castleden - Events That Changed the World

1


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!