luni, 24 martie 2014

Intelectualii farisei

Pe 11 martie ac, la postul de televiziune Antena 3, doi mercenari ai Varanului, anume Ciuvică şi Gâdea, l-au terfelit, tăvălindu-l prin noroi, pe Căpcăunul Cumsecade Andrei Pleşu. Discursul lor a fost în întregime la nivelul „minte ca un porc”. După asta, a început iureşul: apeluri la solidarizare cu Pleşu, miting cu cărţile lui în loc de pancarte, emisiuni la posturile anti-Varan. În cele din urmă, forţaţi de amploarea protestelor, cei de la CNA au aplicat o amendă Antenei 3, în valoare de 30.000 lei.
Totul s-ar fi putut încheia aici. Numai că n-a fost aşa. Tămbălăul a continuat şi continuă: Robert Turcescu a ţinut şi ţine lungi tirade la emisiunea lui „Sub semnul întrebării”, arătând că este o ruşine ca A3 să primească 30.000 de lei amendă pentru ce-au făcut Gâdea şi Ciuvică, iar B1 să încaseze 70.000 pentru ce-a făcut el. Adică Turcescu a călcat şi el pe bec, dar mai puţin grav decât mercenarii Varanului, în schimb amenda lui a fost mai mare decât a lor.
Nimeni însă nu văd să facă o observaţie care mie mi se pare foarte importantă: amenda cu care CNA a sancţionat postul Antena 3 confirmă faptul că acţiunea celor doi mercenari a fost în afara normelor audiovizualului, punând sub semnul întrebării corectitudinea mesajului transmis de ei. Când spui despre cineva că minte şi poţi dovedi asta, e OK - ţi-ai făcut datoria. Dar când spui „minte ca un porc”, aici e mai mult decât un demers jurnalistic, aici e vorba despre o treaba murdară, pe care cei mai mulţi jurnalişti nu sunt în stare să o facă. Badea, Gâdea, Ciuvică, sunt experţi în astfel de fapte mizerabile şi le comit aproape zilnic, pe bandă rulantă.
Faptul că A3 a fost sancţionată de CNA - instituţie aservită regimului Ponta-Voiculescu, este, totuşi, o victorie a celor care susţin anumite principii morale în activitatea publică. Indiferent de cuantumul amenzii, se confirmă faptul că A3, prin cei doi mercenari, a comis fapte care ating demnitatea şi dreptul la imagine ale unui om. Şi nu e asta, cel puţin în viziunea intelectualilor noştri, mai important decât ca amenda să fie foarte mare? Intelectualii noştri îi dau din când în judecată pe cei care îi terfelesc şi le cer daune morale simbolice de un leu. Aşadar ceea ce îi interesează pe ei este ca justiţia să constate că dreptatea e de partea lor. Andrei Pleşu ar trebui să fie mulţumit: CNA a constatat că a fost terfelit pe nedrept. Ce mai contează că amenda a fost mai mică decât în cazul Turcescu? Mai ales că banii nu intră în buzunarele celui terfelit ci la bugetul statului. Intelectualii care au protestat public şi au semnat apeluri pentru Pleşu ar trebui şi ei să fie mulţumiţi: mercenarii au fost amendaţi, deci demersul lor n-a rămas fără urmări.
Dacă, totuşi, intelectualii nu sunt mulţumiţi, atunci s-o spună pe faţă: „noi vrem amenzi mari, nu ne mulţumim cu cele simbolice, o fi dreptatea importantă, dar şi banii contează”. Mie mi s-ar părea o poziţie corectă. Pentru că m-am săturat de fariseismul unora şi altora dintre intelectuali, care pozează în oameni interesaţi doar de principii, pentru care banii n-ar fi decât ceva subsidiar, dar care, după ce îşi rostesc discursurile înălţătoare, se întorc la afacerile lor, unde banii nu mai sunt deloc ceva de importanță secundă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!