miercuri, 5 martie 2014

Iubirea față de draci


Învăţătura creştină spune că omul păcătos se duce dracului. La propriu, adică după ce moare, el ajunge în iad, unde este pedepsit pe îndelete, la infinit, pentru faptele rele comise în scurta lui viaţă. Modul în care este pedepsit nu ne este cunoscut foarte bine. Îndeobşte, reprezentările vechi ale iadului ne arată oamenii răi arzând în cazane cu smoală, sub care focul este înteţit permanent de către draci. La vremea când se imaginau aceste lucruri, oamenii nu auziseră de electricitate, spre exemplu, altfel sunt sigur că s-ar fi vorbit şi despre torturi cu şocuri electrice etc. Nu ştiu dacă iadul ţine cont de evoluţiile tehnologiei, aşa încât mă opresc aici.

Ceea ce mă interesează în mod deosebit este cine sunt torţionarii. Evident, nu îngerii lui Dumnezeu, ci dracii lui Satan. Şi atunci mă întreb: ce-ar face Dumnezeu dacă n-ar există draci? E imposibil să-mi imaginez că şi-ar trimite îngerii să aţâţe focul sub cazane - îngerii nu fac decât bine. Dar se poate întâmpla să nu mai existe draci? De ce nu? Dracii au, ca şi oamenii, posibilitatea să se căiască pentru relele făcute, şi atunci urmează să primească iertarea lui Dumnezeu. Aşadar nu e cu totul imposibil ca la un moment dat iadul să rămână fără draci. Asta ar fi, mă gândesc, bucuria păcătoşilor, pentru că nemaiexistând executanţi ai pedepselor, n-ar mai fi nimeni pedepsit. 
O fi luat Dumnezeu în calcul aşa o posibilitate? Eu zic că da, pentru că el este atotștiitor. Şi, ca aşa ceva să nu se petreacă niciodată, Atotputernicul trebuie să fi găsit o soluţie pentru a ţine iadul veşnic populat cu draci. Practic, Dumnezeu are nevoie de draci cum avem noi de aer, pentru că în lipsa lor se duce pe copcă întreaga construcţie bazată pe lupta dintre bine şi rău. Prin urmare, într-un fel sau altul, Dumnezeu îi împiedică pe draci să se pocăiască, să regrete că sunt draci şi să obţină, în final, iertarea. Dar atunci, dacă dracii sunt creaţia lui Dumnezeu, înseamnă că ei sunt un exemplu de entităţi create de Atotputernic şi cărora el le refuză iertarea. Cum rămâne atunci cu iubirea infinită a lui Dumnezeu?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!