marți, 4 martie 2014

Mici intamplari cu animale (197)

O capcana neobisnuita
Trenul industrial urca încet şi gîfîind de-a lungul rîului Lăpuşna din Gurghiu. Pe un ger de douăzeci de grade ducea spre munte muncitori de pădure. Pe o platformă se găsea şi pazni­cul de vînătoare. La un moment dat, oamenii văd în faţa tre­nului un animal zbătîndu-se pe şină. Cum trenul nu era în­gîmfat şi nici orar foarte precis nu avea, maşinistul a oprit. 
Paznicul se dă jos, trece în faţa locomotivei şi vede că anima­lul cu pricina e o pisică sălbatică. Fără să caute mult de ce se zbate pe şină, o omoară cu un foc de alice. Cînd să ridice prada, nu poate. Cotoiul era prins îngheţat pe fierul şinei. Ii era prinsă coada, sloi de gheaţă, îi era fixat de şină piciorul stîng din faţă şi cel drept dinapoi. Mai solid decît în orice cap­cană. Ca să ridice pisica, paznicul a trebuit să o desprindă de şină cu tăişul cuţitului.
Cum s-a putut întîmpla aşa ceva? I s-au găsit urmele cotoiului cum trecuse peste un pîrîu repede, care încă nu în­gheţase. Din pricina unei sărituri greşite sau din altă pricină, pisica şi-a înmuiat în apă coada şi picioarele. Cum a trecut peste şinele din apropiere, poate chiar oprindu-se o clipă lîngă o şină, s-a prins pe rînd, cu coada şi cu picioarele, de fierul rece. Să ne aducem aminte de păţaniile din copilărie, şi vom şti cît de năprasnic prinde iarna fierul rece, dacă ai avut impru­denţa să pui pe el mîna asudată sau chiar limba. 
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!