vineri, 14 martie 2014

Numele viermelui

In Noul Testament, Cristos vorbeste despre un anumit vierme care locuieste in gheena focului si care nu doarme niciodata, singura sa ocupatie fiind sa se infrupte din carnea celor care au ajuns acolo pentru faptele lor cele rele. Ulterior, in scrierile bisericesti, s-a incetatenit sintagma "viermele cel neadormit". Ei bine, pot spune ca nu demult, intr-un moment de maxima nervozitate, mi s-a revelat numele acestui vierme. Il cheama Bertil. Sa va explic cum sta treaba.
Cand ne-am mutat in Germania, am gasit locuinta prin intermediul unui agent imobiliar neamt. Un tip cu semi-chelie, cu ochelari si cu un zambet imbecil. Pentru faptul ca ne-a gasit casa, a luat un comision care nu a fost chiar mic. OK, toate bune si frumoase. Ne-am mutat si, dupa vreo 6 luni, numai ce ne pomenim cu agentul ca vine si vrea sa le prezinte casa unor tineri. Eu, care sunt patit cu tot felul de indivizi de felul lui, l-am luat la intrebari. Mai bine zis l-am luat la o singura intrebare: de ce se intampla lucrul asta, cumva proprietarul are de gand sa vanda casa? "Nici vorba", mi-a raspuns Bertil (caci asa se numeste el), "proprietarul vrea sa-si faca asa, o idee privind valoarea de piata a casei" si alte necuviinte de felul asta, pe care nu stiu daca le-ar putea inghiti cineva. In fine, ce era sa fac, n-am mai zis nimic. M-am pus insa pe internet si am gasit pagina viermelui Bertil. Ei bine, surpriza: casa era pusa la vanzare inca dinainte de a ne muta noi aici! Mizerabilul vierme o tinea una si buna ca nu, nimeni nu vinde nicio casa, dar căuta clienti inca de pe vremea cand ne-o inchiria noua. Iar proprietarul, ce sa mai zic, un purcel si el: i-am dat mail sa-l intreb daca vinde casa si s-a facut ca ploua.
Cand a venit a doua oara viermele Bertil, aveam de gand sa-i spun ca e un escroc de doi lei etc etc. Dar m-am multumit sa ma fac ca nu-l vad cand imi intinde mana si l-am ignorat. Asta l-a determinat ca ulterior sa ne sune si sa ne spuna ca proprietarul vinde casa. Si de-atunci, tot cam la doua saptamani ne trezim cu fel de fel de indivizi care misuna prin toate camerele, ciocanesc in pereti, studiaza ce-avem prin baie si prin bucatarie etc. Practic, orice om din lumea asta poate sa intre la noi in casa si sa-si vare nasul in fiecare ungher. Tot ce are de facut pentru asta e sa-l contacteze pe viermele Bertil si sa-i spuna ca ar vrea sa cumpere. 
Dar nu avem ce face: asa prevede legea, un numar de ore lunar care pot fi folosite pentru vizitarea casei de catre eventualii cumparatori. Consecinta fireasca: vom cauta sa ne mutam:


2 comentarii:

  1. Am un amendament si o intrebare. Amendamentul este ca textul de mai sus induce o ipoteza bizara, drept pentru care il voi lua drept eseu stiintifico-fantastic din ciclul incercarilor tale atit de iubite de profesorul ultra-alfabetizat Ion Gujbetti (scuze daca n-am retinut corect numele). Ori ipoteza cu pricina este ca intr-o tara ca Germania, care colcaie de populatie educata, ar exista totusi si spertari si ticalosi. Ceea ce este, fizic, imposibil. Deci nice try.

    Intrebarea este pentru contextul, cu totul improbabil, in care totusi povestea ar fi adevarata: pe cind cautai tu cu asiduitate chilipiruri imobiliare pe piata germana, pentru a nu-ti cheltui impropriu averea agonisita cu sudoarea fruntii, nu ti-a trecut totusi prin cap ca locuinta respectabila inchiriata la pret de dumping s-ar putea totusi sa aiba o problema?

    Atit si nimic mai mult. Astept ca provincia dortmund(i)ana sa se abata asupra mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cacanariile de tipul asta sunt ieftine si nu tin la oamenii educati. Adica pui ca de la sine inteles faptul ca intr-o populatie educata nu exista banditi, Altfel spus, populatie educata inseamna una in care absolut fiecare membru e educat. Adu-ti aminte de Petre Tutea si de exclamatia lui: "Poţi umbla două ore în galop prin Bucureşti şi să nu dai de un prost". Asta nu inseamna nicicum ca nimeni in Bucuresti nu e prost. La fel cu "romanul e nascut poet" - nu inseamna ca toti romanii sunt poeti. Uite, de exemplu Basescu sau Rovana Plumb cu siguranta nu-s.
    Asadar cauta altceva cand vrei sa demonstrezi ca de fapt germanii nu-s un popor educat.
    Cat despre faptul ca as fi cautat chilipiruri, te inseli din nou: stam intr-o casa mai mare decat avem nevoie si platim o suma care numai chilipir nu se poate numi.

    RăspundețiȘtergere

După mine!