duminică, 20 aprilie 2014

Cristos, John Wayne si ciolanele

In perioada asta, crestinii (fie ei credinciosi sau nu) isi ureaza unii altora sa fie mai buni. Foarte frecvent se trimit mesaje cu continut moral, in care se face apel la exemplul lui Cristos, ori se redau intamplari din cele aproape neverosimile cu oameni care se jertfesc pentru semenii lor etc. Fapte inaltatoare, exemple luminate, vin toate sa contribuie la un fel de mare impacare generala prilejuita de Invierea Domnului. 

Din pacate, acest tsunami de apeluri la bunatate revarsat de-a lungul si de-a latul lumii crestine, este doar un fel de butaforie. Stiti cum? Ca la Hollywood, cand se turnau filmele cu John Wayne. Se transforma un anume loc, cu ajutorul decorurilor de carton, in orasel prafuit plin de banditi pistolari si gata, ala era Vestul Salbatic. Cand filmarile se incheiau, angajatii strangeau decorurile, impachetau fatadele de carton ale caselor si plecau acasa. 
In primul rand ca exista milioane de necredinciosi care trimit mesaje pascale doar pentru ca asa face lumea in aceasta perioada. Mesajele lor sunt stereotipe (si chiar ma intreb cum ar putea, pana la urma, sa fie, dupa atatea secole in care s-au tot transmis) si nu au darul de-a te face sa traiesti vreo emotie. Subalternii trimit sefilor urari de sanatate, fericire si lumina in suflet, elevii trimit profesorilor aceleasi rasuflate urari cu "multi elevi silitori", si, in general, cei care au vreun interes, le trimit felicitari cu oua rosii, iepurasi si ingeri bucalati celor de la care spera sa obtina ceva. Daca dam la o parte aceasta avalansa de mesaje, o sa ramanem cu extrem de putine din cele autentice.
In al doilea rand, apelurile la a deveni mai bun sunt niste prostii de inalta clasa. De ce sa-i ceri omului una ca asta exact de Invierea lui Cristos? Ce anume speri tu, care-mi zici mie ca imi doresti sa fiu mai bun, sa se intample cu adevarat? Sa se schimbe ceva, pentru ca e Pastele si eu sa nu mai fiu cel de acum o zi? De ce s-ar intampla asta? Pentru ca a inviat Cristos? Dar de ce nu-mi ceri asta in luna august, ori in noiembrie, cand Cristos este alive si I te poti ruga pentru mine si pentru cine vrei tu? In fiecare zi poti sa-mi trimiti o vedere si sa scrii pe ea "Fie ca Dumnezeu sa te ajute sa fii un om mai bun". Numai ca asta, vezi bine, se poate interpreta ca hartuire. Ca sa nu mai spun ca reactia celor mai multi oameni la primirea unei astfel de urari ar putea fi una destul de neplacuta pentru expeditor: "Adica vrei sa spui ca sunt un om rau? Da? Stai tu numai, atunci, daca e pe-asa..."
Trece Pastele si valul de mesaje se stinge. Butaforia este stransa si pusa in debara pentru anul viitor. Oamenii revin la preocuparile lor dinainte. Cine era hot, se intoarce la hotii. Cine era zbir, se duce si isi umileste din nou angajatii. Cine era necredincios, revine la necredinta lui. Ce ramane, asadar, in urma agitatiei pascale? Va spun eu: ciolanele a milioane de fiinte nevinovate - mieii care au fost sacrificati pentru ca, pe toate meridianele, crestinii sa-si exprime bucuria Invierii infulecandu-le carnea fara de pacat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!