miercuri, 30 aprilie 2014

Dupa 20 de ani

Acum 20 de ani, daca va aduceti aminte, puterea in Romania era in intregime in mainile lui Ion Iliescu si ale PDSR (inaintasul actualului PSD). Premier era Nicolae Vacaroiu. In guvern se aflau oameni de trista amintire -  Iulian  Mincu la sanatate, Valer Dorneanu la relatia cu Parlamentul, Dan Matei Aghaton la turism, Doru Ioan Taracila la interne, Liviu Maior la invatamant, traseisti precum Teodor Melescanu (externe), specialisti gen Mircea Cosea ori Florin Georgescu, oameni de stiinta si de cultura - Alexandru Mironov, Marin Sorescu. Vacaroiu si ai lui erau acuzati de coruptie, guvernarea era abuziva, Iliescu batea in continuare campii cu "rastalmacirea" si cu "mai animalule", oamenii erau satui, asa ca dupa doi ani au pus stampila pe Constantinescu zis Infrantul - cea mai proasta alegere pe care puteau s-o faca.
La vremea aia, romanii se intalneau la carciuma si comentau politica la greu. Ce se intampla azi e o umbra palida a ceea ce era in acei ani. Si unul dintre principalele motive de nemultumire pe care-l exprimau cei mai multi, indiferent daca erau de stanga sau de dreapta, tinea de faptul ca politicienii erau scutiti de raspundere pentru faptele lor. Foarte des auzeam spunandu-se cam asa: "bai frate, as vrea sa vad si eu ca intra macar un sigur ministru la puscarie, dar asa ceva nu exista, eu pentru o paine primesc cinci ani si astia, care fura cu miliardele, nu patesc nimic".
Ei bine, anii au trecut si, dupa venirea lui Basescu la putere, justitia s-a intarit in asemenea masura, incat in momentul de fata in puscarii se afla oameni dintre cei mai grei de la varful politicii, inclusiv fostul premier Adrian Nastase. Multi altii sunt acuzati si apar in fata instantelor, asa incat vechiul vis al romanilor de a vedea ca politicienii pot fi si ei bagati la zdup ai zice ca s-a implinit.
Numai ca - surpriza! Aceiasi romani care bateau cu pumnul in tejghelele carciumilor si racneau ca vor sa vada politicieni dupa gratii, acum au alta parere: "nu, nu e bine sa fie arestati, ce fel de tara e aia care-si aresteaza premierii, ce-au frate cu ei, cum adica Nastase la puscarie, un om care a facut atat de mult bine Romaniei, profesor universitar, se poate una ca asta, asta nu-i justitie, e teroare, DNA-ul lui Basescu trebuie desfiintat, mama lor de banditi cu anchetele lor".
Asta arata, pe langa o profunda lipsa de educatie si o tragica neputinta de a intelege ceva din lume si viata, inca un lucru: in realitate, romanii sunt multumiti sa aiba conducatori hoti si ticalosi, pentru ca atunci cand conducatorii fura cu miliardele, pot si romanii simpli sa fure cu miile, mentinand un sistem putred de corupt, bazat pe ciupeli, invarteli, gainarii si care le asigura traiul de pe-o zi pe alta. Romanii nu vor un sistem care sa functioneze pe criterii de eficienta, orientat catre bunastare generala reala, bazat pe lege si corectitudine, care-si elimina coruptii indiferent de pozitia lor in structurile de putere. Asta e tragica realitate: impotriva acestor deficiente de structura ale mentalului romanesc nu se poate face nimic. Asa suntem si asa vom fi, punct.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!