duminică, 13 aprilie 2014

Flori și florii

Azi sunt Floriile şi în oceanul Internetului a început, ca în fiecare an, să vuiască un Tsunami de urări de tipul „Fie ca Domnul să va dea vouă, celor care purtaţi nume de flori, o zi plină de fericire, multe bucurii şi împlinirea tuturor dorinţelor”. Sigur că n-am nimic cu urările, este minunat ca oamenii să-şi dorească unii altora o mulţime de lucruri bune şi frumoase. Dar nu înţeleg ce legătură au Floriile cu florile.
Și mulți își așterneau hainele pe cale, iar alții așterneau ramuri,
pe care le tăiau de prin grădini (Marcu 11,8)
Conform tradiţiei creştine, de Florii este sărbătorită „Intrarea Domnului în Ierusalim”. Faptele sunt următoarele: după ce l-a înviat pe Lazăr, Cristos a plecat din Betania către Ierusalim, însoţit de discipolii lui. Pentru că faima îi precede oricărui mare om - şi cu atât mai mult unuia care era fiul lui Dumnezeu, locuitorii Ierusalimului au aflat că vine Mântuitorul şi l-au întâmpinat cu ramuri de finic. Aşadar nu cu flori a fost întâmpinat Cristos, nu cu margarete, viorele, crini, lăcrimioare şi brânduşe ci cu ramuri de finic, adică de curmal. La noi nu există curmali, aşa încât Biserica a decis să înlocuiască ramurile lor cu crengi de salcie. Drept pentru care, de Florii, oamenii rup crengi pline de mâţişori şi le aduc la biserică, întâmpinându-l, în mod simbolic, pe Cristos, care urmează să vină peste numai o săptămână. Crengile sunt sfinţite, apoi oamenii le duc acasă şi fac cu ele tot felul de lucruri: le pun peste alţi pomi ca să-i ajute să dea rod, le aşază pe stupi ca să primească şi albinele binecuvântare, le înghit mâţişorii ca să scape de boli, se încing cu ele ca să te treacă durerile de mijloc etc. Şi cam asta este tot.
Eu nu ştiu cum s-a ajuns la ideea că oamenii cu nume de flori ar trebui sărbătoriţi de Florii. Fapt e că acest lucru nu are niciun fel de fundament biblic. Cei care sunt creştini practicanţi, respectând aşadar rânduielile şi tradiţia, ar trebui să spună, în această zi, astfel: „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului” şi, dacă vor să socializeze, ar trebui să le ureze fericire şi bucurie celor trecuți în calendarul ortodox, pentru că doar sfinţii de acolo sunt prăznuiţi de Florii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!