sâmbătă, 26 aprilie 2014

Măgăria rromânească

Apar mereu pe Facebook postări cu titluri din categoria „Senzaţional! Ce-a păţit un bătrân când a vrut să deschidă uşa frigiderului”. Dacă vrei să vezi despre ce e vorba, dai, ca omul, click şi ajungi pe un site din cele care promovează prostul gust, pseudo-valorile artistice şi umorul gros, rupestru. Acolo constaţi că e vorba de un clip care poate fi găsit pe youtube (cu condiţia să ştii cum se cheamă, chestie pe care nu o afli din site-ul pe care ai ajuns). Dacă vrei să-l urmăreşti, dai play şi... ce să vezi? Îţi apare o ferestruică în care găseşti următorul text: "Deblochează acest clip distribuindu-l pe Facebook". Adică, pentru a continua vizionarea, trebuie să apeşi un buton care va face ca pe wall-ul tău să apară clipul respectiv, ca şi cum tu ai fi unul dintre cei care-l recomandă, pentru că-ţi place. Mie treaba asta mi se pare că nu este corectă şi nici nu cred că ar fi agreată de cei de la youtube. Mă întreb dacă n-a reclamat-o deja cineva.
Clipurile de pe youtube sunt free. Asta înseamnă că orice utilizator de internet poate să vadă aceste clipuri pur şi simplu intrând pe youtube.com. Nu ţi se cere nici măcar să-ţi faci un cont acolo - doar intri şi te uiţi. Dar rromanii care deţin site-uri de genul celor descrise mai sus, s-au gândit la o manevră de a strânge like-uri pe FB folosind clipurile de pe youtube într-un mod incorect. Fără să ceară acordul nimănui, ei urcă pe site-urile lor clipuri luate gratis de pe youtube şi ţi le oferă - dar nu gratuit, ci contra unui like. Lor li se pare că totul e OK. Gândirea lor e următoarea: dacă un clip se găseşte free pe youtube, înseamnă că eu pot să-l iau de-acolo şi să fac ce vreau cu el. Numai că noţiunea de free este clar definită - clipurile urcate pe youtube nu pot fi folosite în scopuri comerciale. Ori a obliga pe cineva care intră la tine pe site să îţi dea un like pentru a vedea ce ai descărcat tu de pe youtube este o acţiune cu scopul clar de a face trafic, care trafic se transformă în bani prin reţeaua Google AdSense ori prin tot felul de afilieri la campanii promoţionale.
Măgăria asta este tipic rromâneasca. Pe 23 ale lunii, fiind ziua internaţională a cărţii, o editură a oferit zece mii de cărţi gratis pentru bucureşteni. Oamenii s-au îmbulzit, desigur, unii au luat ce-i interesa, dar alţii şi-au umplut sacoşele cu cărţi şi apoi au declarat că le vor vinde la tarabele lor cu preţul de cinci lei bucata. Acelaşi lucru îl fac site-urile care iau clipuri gratis de pe youtube şi apoi ni le vând nouă cu un like bucata.
PS Prin Rromânia înţeleg "România reală", prin rromâni înţeleg locuitorii României reale, iar prin "rromânesc" înţeleg ceva privitor la România reală. Nu există niciun fel de legătură cu rromii şi etnia lor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!