marți, 15 aprilie 2014

Masina de trait(1)

Exista oameni pe care-i poti asemui unor masini de trait. Pentru ei, a trai nu este decat o ocupatie oarecare, cum ar fi decorarea casei, ori curatenia de primavara. Si ocupatia de a trai, precum oricare alta, poate deveni eficienta, cred acesti oameni, prin aplicarea catorva metode simple, din gama "planificare, organizare, control". Viata, dupa ei, functioneaza precum un proces de productie dintr-o fabrica: nu trebuie decat sa alegi o cale si apoi sa mergi pe ea, neabatut, facand din mers corecturile necesare, pe baza regulamentelor verificate in timp de alte masini de trait. Astfel asigurat, poti sa te apuci sa traiesti. Si aceste masini de trait chiar traiesc - asa cum masina de gaurit face gauri, masina de tuns iarba tunde iarba si masina de cusut coase.
Oamenii acestia socotesc ca daca se intampla ca in viata lor ceva s-o ia razna, asta se datoreaza in general, faptului ca nu au prevazut proceduri corespunzatoare acestui tip de evenimente. Asa se intampla si cu masinile de tuns iarba. Uneori, sub cate un smoc de papadii, dau de o piatra dura care le rupe cutitul. Alteori, cel care le impinge trece cu ele peste cablul de alimentare si il taie. Dar asta nu conteaza - masina de tuns iarba e OK, asa trebuie tunsa iarba, nici nu se pune problema sa scoatem din debaraua cu obiecte inutile coasa pe care o foloseau bunicii. Mergem si schimbam cutitul, inlocuim cablul si tundem mai departe iarba cu masina specializata. Metoda nu poate fi pusa in discutie - masina este sigura, este testata, in intreaga lume se vand zeci de milioane de bucati in fiecare an, firma e serioasa, e pe piata de 50 de ani, asa incat orice dubiu dispare: totul va incepe sa functioneze perfect, dar mai e nevoie sa stabilim cateva proceduri privind intalnirile cu pietrele dure si pozitia cablului in timpul operatiunii. Problem solved.
Cum spuneam, asa e si cu masinile de trait. Lor nu li se poate intampla niciodata nimic care sa le puna sub semnul intrebarii esenta - aceea de a executa operatiunea "trairea". Daca logodnicul (nu stiu, mai exista notiunea asta?) masinii de trait ii spune "hai sa facem luna de miere in Tahiti", ea ii raspunde ca ar vrea in Paris - asta fiindca demult, de pe cand inca nu avea varsta legala pentru casatorie, luna de miere fusese programata pentru Paris. Nu exista nicio posibilitate de reset, masina de trait trebuie sa faca totul asa cum s-a autoprogramat, asa cum a gandit, la momentul alocat ganditului la aceasta chestiune, ca va face cand va sosi momentul pre-alocat chestiunii in sine. 
Masina de trait nu greseste niciodata, in niciun fel de chestiune - asa este programata. Orice merge altfel decat se asteapta ea, se datoreaza fie, cum am spus, unor omisiuni in programare (Error4004: Lipsa proceduri), fie celorlalte persoane cu care masina de trait intra in contact. Intotdeauna si fara niciun fel de exceptie, atunci cand intr-un fapt de viata, pe langa masina de trait mai este implicata cel putin o persoana, aceea va purta intreaga responsabilitate in caz ca lucrurile nu merg bine. Iar daca merg bine, intregul merit va fi al masinii de trait.
De multe ori, exista cel putin doua variante de decizii bune. Spre exemplu, multi oameni stau pe ganduri atunci cand au de ales intre a-si da copilul la scoala X si a-l da la scoala Y. In oricare varianta, pentru copil ar fi bine, intrucat cele doua scoli sunt la fel de serioase. Dar daca unul dintre cei doi e masina de trait si alege (procedural, desigur) scoala X, iar celalalt alege Y, aceasta chestiune nu se poate transa vreodata altfel decat in favoarea scolii X. Niciodata, in nicio imprejurare, masina de trait nu va face o concesie doar pentru ca asta ar putea avea consecinte benefice asupra relatiei de cuplu. Iar daca se va intampla cumva ca peste o vreme alegerea scolii X sa se dovedeasca a fi fost nefericita, masina de gandit nu va recunoaste ca a facut o eroare (ea si-a setat persoana la nivelul "infailibilitate"). In schimb, va declansa operatiunea transferului de responsabilitate asupra celuilalt, care si-ar fi dorit de la inceput scoala Y. Ii va spune ca de fapt nu e sigur(a) ca nu chiar ea(el) a fost cea(cel) care a sugerat ca de fapt si ei(lui) i se pare ca X ar fi o optiune mai buna, sau ca nu a stiut sa-si sustina punctul de vedere sau ca trebuia sa nu fi acceptat pentru nimic in lume varianta X chiar daca ea, masina de trait, facuse aceasta alegere. 
Masina de trait nu se casatoreste ci isi ia sot (sotie). Face asta pentru ca a sosit momentul - nu pentru ca s-a indragostit si nu mai vede rostul vietii fara alesul (aleasa) inimii. Isi ia sot (sotie) la fel cum isi ia frigider. Dupa ce si l-a luat, il baga in priza si gata, etapa procedurala s-a incheiat. Mai departe, masina de trait asteapta ca sotul (sotia) sa functioneze, executand fara abatere acele lucruri pe care trebuie, conform procedurilor, sa le faca un sot (o sotie).
Masina de trait nu are prieteni, ci doar un grup de cateva cunostinte Ea se intalneste, in rastimpuri, la cafea, cu  una sau doua dintre ele si discuta despre proceduri si despre modul in care diferite persoane, in diverse imprejurari, le-au incalcat sau cel putin au dovedit ca nu le cunosc pe deplin. Mai exista uneori si cate o persoana cu care masina se declara prietena - conditia e ca aceea sa fie aproape complet lipsita de personalitate. Cand masina de trait se intalneste cu persoana respectiva (o sa-i zic "masinuta"), lucrurile decurg in felul urmator: masina propune "sa mergem la o cafea", masinuta zice "eu tocmai am baut o cana, dar inca una mica nu strica niciodata"; masina spune "ce soare puternic este afara", masinuta raspunde "da, exact la asta ma gandeam si eu"; masina incepe sa fredoneze un cantecel, masinuta incepe imediat sa-i tina isonul. Si uite-asa, masina si masinuta se inteleg de minune, pentru ca masinuta nu are niciodata niciun fel de opinie care sa difere macar cu o cirta de cea a masinii de trait.
P2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!