joi, 24 aprilie 2014

Romania needucata (8)

Cazul Mihai Vlasov
Vad la televizor ca tovarasul Mişu Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert, a primit arest la domiciliu pentru faptele lui de coruptie - uriase, bineinteles. Omul e nascut in 1943, adica a ajuns la varsta de 71 de ani  si nu s-a lasat de potlogarii. Inca din vremea lui Ceausescu, judecator fiind, a fost dat afara din justitie si bagat la zdup pentru luare de mita. A fost implicat in nenumarate alte scandaluri, dar, avand protectie politica (sa ne amintim doar de ginerele lui, Cristian David, fost ministru de interne, cercetat si el acum pentru fapte de coruptie), nu a fost niciodata anchetat.


La 71 de ani, asadar, tovarasul Mişu Vlasov a fost prins in flagrant cu o mita de 200.000 de euro. Bani, nu gluma, unde pui ca era vorba doar de prima parte din intreaga suma pe care o ceruse. Individul a fost ridicat de catre DNA si acum a primit arest la domiciliu. Astea sunt faptele, pe scurt. Nu mi-am propus sa comentez  faptul ca de la un anumit nivel de putere in sus, aproape ce nu poti gasi un roman care sa nu fie putred de corupt. Vreau sa ma refer la niste declaratii facute de una dintre fetele tovarasului Mişu Vlasov - nu stiu exact care din doua - cea cu niste buze de camila, din alea umflate cu silicon. Am vazut-o la televizor, foarte revoltata, strigand cam asa: "Ce-a facut tata? A dat in cap? A omorat pe cineva?" Dupa care a dat un raspuns: "N-a facut nimic, a jucat si el la ruleta. Lui ii place sa joace, care e problema? Asta e una dintre ocupatiile nobililor - joaca la ruleta. Care e problema?"
Dupa mine chiar nu e nicio problema. Femeia are dreptate in tot ce spune. Taica-sau nu a dat nimanui in cap si nu a omorat pe nimeni. Iar nobililor, intr-adevar, le place sa joace la ruleta. Numai ca aici avem de-a face cu o eroare fundamentala de logica si cu o eroare de perceptie intretinuta de televiziuni. Le iau pe rand.
Eroarea de logica se numeste "straw man" (om de paie, sperietoare) si consta in a deplasa argumentatia de la subiectul enuntat de cineva catre un altul care in general este o exagerare a primului. Straw man, o tinta falsa prin atacarea careia se vrea ca afirmatia initiala sa fie dovedita ca fiind neadevarata. De exemplu, cineva zice "Merele rosii sunt dulci" si un al doilea raspunde "Daca toate merele ar fi dulci, multa lume s-ar imbolnavi de diabet". De observat ca prima persoana n-a pomenit nimic despre diabet sau despre vreun efect oarecare al consumului de zaharuri. El a spus doar ca merele rosii sunt dulci. Asa e si in cazul clampanelii fiicei lui Mişu Vlasov. Afirmatia initiala, cea facuta de DNA era urmatoarea: "Vlasov a luat mita 200.000 de euro". Buzata revoltata raspunde vorbind despre altceva: despre dat in cap si omor. Ce spera ea, este ca oamenii sa inteleaga ca daca batranul spagar nu a omorat pe nimeni si nu a dat nimanui in cap, asta ar dovedi, intr-un mod oarecare, ca el nu a luat cei 200.000 de euro. O porcarie de doi lei, care la oamenii intregi la minte nu tine, dar la populatia needucata a Romaniei tine la marele fix.
Eroarea de perceptie este generata de afirmatia buzatei privind placerea nobililor de a juca la ruleta. Toata lumea s-a repezit sa comenteze, sa rada si sa injure: "ia te uita unde era nobilul, ce sa-ti spun" si altele asemanatoare. Prin asta, gravitatea faptelor lui Vlasov a inceput sa apara inca si mai mare. Dar isi da oricine seama, daca gandeste cel mult 30 de secunde, ca in realitate, tot ce i se poate imputa legal batranului spagar nesatul este luarea de mita. Faptul ca el se va fi crezand nobil si ca si-a educat copilele in sensul asta, astfel incat ele considera ca intr-adevar familia lor nu e una oarecare, ci una cu blazon, nu are niciun fel de relevanta. Nu e fapta penala, nu e contraventie. A-l acuza pe Vlasov pentru asta e ca si cum ai acuza o functionara de la primarie pentru ca si-a educat copiii sa creada in zane. Asadar, buzata revoltata n-are decat sa creada ca taica-sau e nobil, asta nu e o circumstanta atenuanta sau agravanta. Faptul ca televiziunile dau astfel de stiri si insista la nesfarsit pe ele, arata nivelul de educatie al publicului caruia i se adreseaza.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!