vineri, 25 aprilie 2014

Putregaiul medical

Una dintre cele mai detestabile categorii profesionale din România este cea a medicilor. Ştiu că pentru asta o să-mi sară în cap multă lume, dar nu-mi voi schimba părerea. Cred că fiecare dintre noi a avut de-a face cu medicii români şi, în afară de cazul în care era vorba despre rude sau prieteni, întotdeauna a fost necesar ca ei să primească şpăgi mai mari sau mai mici pentru a-şi exercita, pur şi simplu, profesia. Toată lumea ştie lucrul ăsta şi nimeni nu are nici cea mai mică îndoială că pentru a fi tratat cum se cuvine trebuie să plăteşti la negru.
Cultura şpăgii pentru medici este atât de bine încrustată în mentalul românilor, încât inclusiv intelectualii, adică exact cei care ar trebui să se revolte primii împotriva acestui sistem, se duc la doctor cu plicul de bani. Dacă-ţi naşte nevasta, trebuie să dai bani la ginecolog. Dacă vreo rudă urmează să fie operată, trebuie să-l cauţi pe chirurg înainte şi să-i dai banul. Nu ştii cât să-i dai? E de ajuns să întrebi pe coridoarele spitalului - orice pacient îţi va spune suma exactă. Anestezistul? S-ar putea să-ți greșească injecţia dacă nu l-ai şpăguit. Nu îi mai înşir.
Cred că în sistemul sanitar se învârt bani negri la un nivel colosal - cu banii ăia probabil că s-ar face diguri înalte cât Everestul în toate zonele inundabile. Aşa că nu pot decât să repet: medicii formează o categorie profesională detestabilă. Aceşti oameni nu numai că iau bani negri de la amărâţi care fac împrumut la CAR pentru mia de euro care li se pretinde, dar au şi obiceiul să critice sistemul sanitar românesc, comparându-l cu cel din ţările civilizate. Hai că asta e prea din cale afară! Deci de aia furaţi măi bandiţilor ordinari? Pentru că aveţi salarii mici faţă de medicii din Norvegia? Nu vă e ruşine să spuneţi aşa ceva? Furaţi pentru că sunteţi lacomi, pentru că nu va mai ajunge, pentru că de ce aveţi de aia vreţi mai mult, pentru că trebuie să conduceţi cele mai tari maşini, să pompaţi în cele mai umflate conturi din bănci, să vă faceţi concediile în cele mai scumpe locuri, să vă îmbrăcaţi de la cele mai scumpe firme şi să plătiţi cele mai sexy amante.
Dovada cea mai clară că tot ce spun eu aici e adevărat până la ultima literă, e ceea ce s-a descoperit la aşa-zisul Spital de Arşi din Bucureşti: o mafie colosală formată din medici şi asistente, care cereau sume uriaşe de la pacienţi pentru diverse operaţii estetice, după care mai şi decontau banii cu CAS, folosind acte false. Cinci dintre medici au fost reţinuţi. Acasă la unul dintre ei s-au găsit 160.000 de euro. Revoltător? Puţin spus.
L-aş întreba pe oricare dintre medicii care au salariu mic dar sume uriaşe puse deoparte: dacă zici că furi pentru că vrei să trăieşti decent într-o ţară care nu te plăteşte cum trebuie, de ce furi asemenea sume, banditule? Asta înseamnă trai decent? Sute de mii de euro puşi printre rufe - probabil bani de cheltuială, că grosul e prin conturi în Elveţia? Măcar recunoaşte: sunt un hoţ, vreau să am mulţi bani, mulţi de tot, nu mă dau în lături de la nimic pentru asta, falsific acte, cer bani negri etc etc. Dacă ai fura ca să ai un trai decent, aşa cum minţi fără să clipeşti, te-ai limita la o mie, hai două de euro pe lună şpagă. Nu că asta ar fi de scuzat, dar măcar ai putea fi crezut - da domnule, ăsta fură pentru că nu-i ajung banii. Dar tu furi pentru că eşti un hoţ nenorocit, o jivină cu studii superioare, un sperjur mizerabil şi un gropar al speranţelor noastre de a trăi într-o ţară normală.
Şi vreau să spun răspicat: exact ca în cazul profesorilor, existenţa unui număr oarecare de medici corecţi, care nu iau şpagă, nu salvează lucrurile - când un spital întreg ajunge în beciurile poliţiei, înseamnă că sistemul e putred până la rădăcină şi trebuie deratizat de urgenţă. Cum se poate face asta? Aşa cum au făcut toate ţările care azi formează Europa civilizată şi cu care obişnuim noi să ne văicărim că nu ne putem compara.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!