vineri, 26 septembrie 2014

România needucată (16)

Cazul "O Biserică la 1000 de români"
Oricine doreşte poate citi statistici oficiale, studii şi analize comparate privind gradul de religiozitate al popoarelor europene. România ocupă pe departe primul loc la numărul de biserici pe cap de locuitor. În ţara noastră sunt aproape 20.000 de biserici. Asta înseamnă o medie de circa 1000 de locuitori la o biserică. Spre comparaţie, tot în România sunt circa 400 de spitale, ceea ce înseamnă cam 50.000 de locuitori la un spital.
Să ne închipuim că toţi românii, de la mic la mare, ar dori să meargă într-o duminică la slujba. Asta nu ar fi deloc o problemă, pentru că orice biserică are suficient loc înăuntru şi în curte, astfel încât 1000 de oameni pot intra liniştiţi, fără să se înghesuie foarte tare. Dar să ne închipuim că toţi românii s-ar îmbolnăvi şi ar trebui să fie spitalizaţi. Va puteţi închipui ce-ar însemna ca fiecare spital să fie asaltat de 50.000 de oameni? Vă spun eu: în fiecare pat ar trebui să se înghesuie 155 de pacienţi!
Marea problema nu este că avem 20.000 de biserici. Cum spunea un credincios, Veneţia are mai multe biserici decât unele judeţe din România şi nu-i niciun bai. Problema e că noi le construim în continuare! Adică nu ne ajunge că putem adăposti în biserici aproape toată populaţia, vrem să înălţăm noi şi noi catedrale, biserici, schituri, capele, de-a lungul şi de-a latul ţării. Avem biserici pretutindeni, pe ţărmul mării, în saline, prin păduri, la vulcanii noroioşi, în cătune, pe lângă unităţi militare... Ultima nebunie care se profilează la orizont e ridicarea unei mari biserici pe Platoul Bucegilor. Eu zic că e prea din cale afară.
Realitatea e că dacă românii sunt împiedicaţi cu bună ştiinţă să acceadă la educaţie, nimeni nu-i opreşte să meargă la biserica. Ba mai mult, prin construirea continuă de lăcaşuri de cult, ei sunt chiar îndemnaţi s-o facă. Ideea generală ar fi următoarea: mergeţi, dragi români, la biserică, nu la şcoală. Statul finanţează construcţia de biserici, cu toate că forţa economică a BOR este uriaşă. Conform unei documentări făcute de ziarul Adevărul, BOR deţine sute de mii de hectare de teren şi păduri, fabrici de lumânări, televiziune şi radio proprii, hoteluri, tipografii, firme de construcţii, librării, magazine şi câte altele. Majoritatea veniturilor realizate de BOR sunt nefiscalizate - e vorba, aşadar, de bani negri. Se pune întrebarea: de ce trebuie să subvenţioneze statul român o entitate care dispune de o asemenea forţă financiară? Răspunsul e simplu: pentru trafic de influenţă politică şi pentru spălarea de bani negri, murdari.
Poporul nu este deloc îngrijorat sau nemulţumit de starea asta de lucruri. Romanului se pare că-i convine să avem cât mai multe biserici. Nu-l interesează că pentru banii pe care-i dă nu primeşte chitanţă de la popa. Nu este revoltat de luxul în care trăiesc capii bisericii. De ce? Pentru că este needucat. Nimeni nu l-a învăţat, încă de mic, că banii care circulă într-o economie trebuie să fie înregistraţi contabil, că veniturile trebuie să fie declarate, că averile făcute prin furt trebuie confiscate. "Lasă, mamă, că nu se face gaură-n cer" auzi câte o babă care scoate din basma bănuţii strânşi cu greu dintr-o pensie de mizerie şi îi dă la biserică. Cum poţi să-i explici unei asemenea persoane că banii aia sunt aruncaţi, că popa dacă vrea îi ia şi se duce cu ei la femei etc etc? N-ai nicio şansă. Ea o ştie pe-a ei. Şi nu mai că o ştie pe-a ei, dar îşi învaţă şi nepoţeii că aşa trebuie să facă atunci când vor creşte. Şi nepoţeii aia devin la rândul lor complici la marele jaf naţional produs de BOR. Banii lor se duc la popi, popii nu-i contabilizează, parte se duc la zugrăveli, parte la superiori, parte rămân la ei. În cel mai pur stil mafiot. Autorităţile se fac că nu văd, politicienii îşi fac cruci ca să-i voteze needucaţii din biserici şi uite-aşa stă ţara pe loc, visând la prosperitatea care nu mai vine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!