joi, 23 octombrie 2014

Parsecii lui Liiceanu

Gabriel Liiceanu i-a trimis ieri lui Ponta o scrisoare deschisa, cu titlul "Fie-va mila de noi, domnule Ponta" care incepe dupa cum urmeaza:
N-am simțit niciodată nevoia să vă vorbesc. Dacă o fac acum este pentru că aspirați, cu șanse mari se zice, la funcția de președinte al țării. Iar fiind și țara mea, „îmi pasă”. Așa se face că mi-ați ajuns în mod fatal interlocutor.
Nu știu dacă m-am așezat vreodată cu mai multă nerăbdare (sentiment al urgenței?) să scriu o scrisoare cuiva. Deși este, după cum vedeți, o „scrisoare deschisă”, îmi imaginez tot timpul, scriind, că sunteți singurul cititor al rândurilor mele. Mai mult: am senzația, începând să scriu, că e ca și cum vom sta de vorbă singuri, privindu-vă în ochi și căutând punctul acela de inflexiune care trimite la ultima fărâmă de receptivitate din ființa cuiva. Altfel spus, deși suntem pe scenă, am uitat de sală înainte de a începe spectacolul.
Aș vrea să știți de la bun început că nimic din ce-am să vă spun nu e menit să vă jignească. Nu de un „pamflet” e vorba aici, oricât de abrupte vor fi pe alocuri cuvintele. Ele nu vor face decât să descrie. Voi încerca să vă plimb prin față o oglindă, în speranța că ați putea fi dispus, fie și o clipă, să deslușiți în ea imaginea celui care, candidând, își propune să conducă o țară. Vă las să judecați apoi  dacă, punându-vă în locul meu, v-ați da sau nu pe mâna lui.
Ei bine, acest text a fost plasat pe contributors.ro si a strans, pana la ora asta, cam 135.000 de vizualizari. So, o multime de lume l-a citit si asta ni se prezinta ca dovada unui mare impact asupra publicului. Dupa mine, insa, acest impact nu are darul de a produce vreo schimbare la nivelul intentiei de vor a romanilor. De ce spun asta? Evident ca orice iesire in public a lui Liiceanu este un eveniment de luat in seama. El nu este un fistecine si ceea ce spune are valoare. Te poti bizui pe faptul ca pozitia lui este corecta si ca deslusirile lui sunt semnificative. Dar acest text este mult prea lung. Pur si simplu, te plictiseste. Pentru ca nu spune prea multe lucruri noi. Eu unul si, sunt convins, o multime dintre cei care sunt impotriva lui Ponta si a sistemului pe care el il reprezinta, ne-am lamurit demult. Noua nu trebuie sa ne mai spuna nimeni ca Ponta se trage din Nastase, ca e arogant si plin de tupeu, ca minte, ca plagiatul lui ramane plagiat in pofida comisiilor care l-au transformat in munca de cercetare. Mai pe scurt, pentru noi demersul lui Liiceanu nu produce niciun efect. Ma bucur sa stiu ca filosoful este in continuare de partea corecta a lucrurilor, ca nu si-a pierdut entuziasmul si curajul. Dar asta nu inseamna ca am rabdare sa citesc un text de doi parseci in care, atentie, nu gasesc mai nimic nou, ci doar lucruri stiute, altfel exprimate de filosof.
Cine, asadar, sunt cei 135.000 de cititori ai scrisorii deschise? Simplu: intelectuali din mediile online, oameni care stau la cozi uriase pentru a primi un autograf de la Plesu ori Patapievici, profesori si profesoare, studenti, iubitori de cultura, cu totii aproape deja convinsi ca Ponta e o plaga si un pericol urias pentru Romania.
Un astfel de text cred ca ii descurajeaza rapid pe cei care nu sunt obisnuiti sa citeasca decat stirile scurte din presa tabloida. Sunt foarte multi, si ei ar avea cea mai mare nevoie de lamuriri cu privire la cine este Ponta si ce are in spate. Dar pentru ei ar fi nevoie de un text scurt si accesibil, percutant si lamuritor. Poate Liiceanu sa scrie un astfel de text? Parerea mea este ca nu. Dupa  cum se vede si din alte apeluri si scrisori pe care le-a produs de-a lungul timpului, el are tendinta de a explica totul in cele mai mici detalii, de a adauga comentarii inteligente, pline de neologisme, de a da nenumarate exemple. Probabil crede ca asa poate convinge. Dar un text de doi parseci este exact ceea ce nu trebuie prezentat unor mase de "tabloidizati". 
Asadar, domnule Liiceanu, daca doriti sa convingeti, renuntati la textele-fluviu si cautati cateva formule memorabile (precum "incremenirea in proiect", care a facut cariera). Altfel, munca dumneavoastra ramane perfect inutila.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!