marți, 3 martie 2015

Decapitare la ginecologie

A demisionat directolul spitalului judetean din Vaslui, dupa ce doi dintre ginecologii angajati acolo au fost arestati pentru mita si alte porcarii pe care le-au invatat de mici, iar al treilea e "pe teava". Ce se va intampla mai departe? Simplu, ginecologii care au ramas si cei care vor prelua posturile vacante vor savarsi aceleasi fapte, doar ca vor fi mai grijulii. De ce? Chestie de cultura.
Ma tot uit la stiri despre fundamentalistii din tarile arabe, ori din cele africane. Ce fac ei pana sa fie prinsi, arestati sau impuscati? Seamana teroare si decapiteaza oameni. Pentru ei viata unui om are valoarea pe care o are pentru mine viata unei muste. Ei omoara si se lasa omorati asa cum noi, pe-aici, tundem iarba sau mergem la frizer. Este un fapt de viata banal, aproape cotidian. Un fundamentalist ISIS iti ia capul si intre timp mananca o banana si vorbeste despre cum il jeneaza cusatura pantalonilor. Dupa ce te-a lichidat a uitat de tine, asa cum si noi rupem niste buruieni si uitam de ele.
Ei bine, ginecologii din Romania sunt la fel. La fel sunt chirurgii, dentistii si toti ceilalti, laolalta cu restul personalului medical. Unica diferenta e ca astia nu te decapiteaza, ci iti iau banii. Sunt, adica, niste spagari odiosi. De la nastere si pana la moarte, in Romania, trebuie sa dai spaga pentru ca cei oricum platiti de stat sa-si indeplineasca OBLIGATIA de serviciu fata de tine. Este o cultura a spagii in lumea medicala. Un fundamentalism insusit din copilarie, cand prea multi din cei mici isi doresc sa devina medici ca sa ajunga si ei la spaga.
Cand o femeie trebuie sa nasca, stie deja la ce ginecolog vrea sa mearga, de parca ar fi vorba de un pianist pe care merge sa-l asculte. Motivele? Toate sunt de genul "are mana buna, se poarta cu blandete, nu te injura etc". Iar spaga nici nu se discuta, macar. Nicio femeie nu isi pune problema ca se va duce, va naste, ii va spune ginecologului un simplu multumesc si gata. Nu, problemele ei fundamentale vor fi doua: nivelul spagii si momentul in care trebuie sa o dea. Unele vor da mai mult decat e cutuma, altele, nu la fel de instarite, vor da mai putin si vor fi teribil de ingrijorate. Unele vor da inainte, ca sa fie sigure, altele vor da dupa. 
Ginecologul fundamentalist (ca si chirurgul fundamentalist, sau asistenta fundamentalista) va lua ce i se da si isi va face treaba. Unul de genul lui are bani de-i intoarce cu lopata, ceea ce nu-l impiedica sa se planga peste tot ca este prost platit etc.
Oamenii astia sunt de trei feluri: unii isi fac treaba chiar daca nu primesc nimic inainte, stiind ca oricum vor primi dupa. Despre ei se raspandesc legendele romanilor: "nu cere, daca vrei tu sa-i dai dupa, asa, ca un cadou, primeste". Altii te anunta, prin asistenta de exemplu, ca ar fi cazul sa dai atat daca vrei o nastere usoara. Iar cei din a treia categorie iti cer pe fata si daca nu le dai, o faci pe riscul tau. Un risc urias. 
Romanii needucati nu inteleg de ce aici este vorba de coruptie si ca sistemul asta trebuie surpat, dus la gunoi si inlocuit cu altul complet nou. Pentru ei, a primi bani ca sa-ti indeplinesti o obligatie pentru care esti deja platit, este un lucru natural, asa cum pentru taliban este decapitarea. Asa ca romanii dau si iau spaga oricand, fara probleme, asa cum cainii se opresc sa miroasa pisatul altor caini. 
Faptul ca in spitalul din Vaslui au fost prinsi cativa ginecologi spagari si seful lor a demisionat e ca o mica tulburare produsa unui lac linistit de caderea unei pietre: sar cativa stropi, pleaca niste unde, dupa care totul se linisteste, iar in adancime nu se inregistreaza niciun efect. 
Cat despre celebra si imbecila teorie "nu exista padure fara uscaturi", pe care desigur ca o fac toti spagarii din sistem, cand o aud ma cuprinde rasul. Pentru ca o asemenea teorie e apanajul oricarui sistem corupt. Intr-un astfel de sistem, toti (cu exceptii, evident) sunt niste rechini fiorosi, putrezi pana in intimitatea fecarei celule, dar absolut toti se dau fecioare neprihanite. Si cand cate unul este prins cu ocaua mica, ceilalti sunt uimiti, poate chiar revoltati: "vaaaai, n-am fi crezut asa ceva, dar aia e, nu exista padure fara uscaturi". Ce sinistru!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!