duminică, 26 aprilie 2015

Votul obligatoriu

A fost adoptata tacit, in Senat, legea care introduce votul obligatoriu la locale, parlamentare si prezidentiale. Nu stiu daca si la referendumuri. Cine nu voteaza, primeste amenda de 1000 de lei. Dupa stiinta mea, vot obligatoriu mai exista doar in Grecia, Belgia, Cipru si Luxemburg, dar n-am idee ce sanctiuni primesc cetatenii acestor tari daca nu voteaza. Fapt este ca de exemplu in Grecia, la alegerile dinaintea celor care l-au scot in fata pe extremistul Tzipras, doar 52% din greci au mers sa voteze. Asta pare sa indice ca sanctiunea nu e de natura sa sperie pe cineva.
In Romania, daca ar fi vorba de 1000 de lei, treaba ar fi serioasa. In plus, sunt absolut sigur ca alor nostri le-ar da prin cap tot felul de metode de a face bani din asta. Incepand cu Ponta. Acestui individ nu i-ar trebui decat sa organizeze alegerile exact ca in 2014 si dupa aia sa se puna pe incasat amenzi de la milioane si milioane de romani.
Un barbat de barbat din Vaslui, Timisoara sau Bucuresti, ar putea sa-si tina nevasta incuiata in casa in ziua votului: "Fa, imi dai 100 de lei de bautura sau nu te las sa mergi la vot". Vreun batran bolnav la pat ar putea cere urna mobila si aia de la sectia i-ar putea spune: "Mosule, nu venim decat daca ne dai pensia". Si cate altele.
Eu ma astept ca legea sa fie respinsa de plen, sa fie retrimisa la parlament de Iohannis sau sa fie declarata neconstitutionala. Altfel o sa fie jale mare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!