marți, 26 mai 2015

Adriana Saftoiu - manipularea prostovanilor

De cate ori am vazut-o prin studiourile televiziunilor, Adriana Saftoiu mi s-a parut o femeie falsa. Nu sunt eu grozav de inzestrat la capitolul "fler", insa in cazul celei pe care am poreclit-o, inca din vremea cand era purtatorul de cuvant al primarului Basescu, "Scolopendra mieroasa", am stiut foarte clar cu cine am de-a face. 

Adriana Saftoiu si-a construit o expresie de sfanta care a studiat filosofia si care din aceasta dubla calitate stie tot ce se poate sti despre natura umana, despre resorturile care-i mana in lupta pe politicieni si pe oamenii de afaceri, despre adevar si minciuna etc. Vorbeste calm, masurat, foloseste cuvinte importante, nu se cearta, nu se balacareste. Spune despre principii, despre corectitudine, respect, consecventa, argumenteaza cu calm si, in tot acest timp arboreaza o mina usor incruntata, pe care cred ca a studiat-o multa vreme in oglinda si care-i confera un farmec numai al ei. Anumiti domni sensibili sunt atinsi la lingurica vazand aceasta mina si nu se mai ostenesc sa analizeze vorbele femeii ori sa ia in consideratie ce spun altii despre ea. Pur si simplu, are loc stravechea manipulare a prostovanilor, pusa in act de o femeie atragatoare si inteligenta.
Si uite-asa a ajuns Scolopendra sa se invarta numai si numai in cercuri inalte. Secretar de stat, purtator de cuvant al guvernului, sef de cabinet prin ministere, deputat, consilier prezidential, purtator de cuvant al presedintelui, lider national al unor partide importante.
Acum s-ar parea ca izvorul a cam secat, nu prea mai are Scolopendra de unde bea apa cu miros de bani. Ce sa mai faca? Simplu - a scris o carte in care povesteste amanunte picante de la Cotroceni. Ce amanunte? Evident, unele in care apar Elena Udrea si Traian Basescu. Ceva de genul mizeriilor insinuate de profesorii de morala ai Scolopendrei - Ciuvica, Badea, Dana Grecu...
Cartea se vinde ca painea calda, exista un public consistent interesat de asa ceva. Numele Scolopendrei e pe buzele tuturor, televiziunile discuta cazul pana tarziu in noapte, domnii sensibili au polutii nocturne visand-o, gospodinele - cele care o urasc pe Udrea pentru ca arata bine si are genti scumpe - ar vrea sa fie si ele scolopendre. O mare tulburare nationala, ce mai incolo incoace.
Romanii educati de Antena 3 si Romania TV, de infractori morali precum Vadim Tudor, sunt multumiti de gestul Saftoaicei. De ce? Simplu, pentru ca ei asta isi doresc: cancan, dezvaluiri picante, insinuari, "lasa ca stim noi"-uri, acuzatii cu sau fara dovezi. Si daca se poate ca toate astea sa fie indreptate impotriva lui Basescu, atunci este perfect. Aspectul moral al chestiunii nu-i preocupa.  Faptul ca o persoana publica, de anvergura unui purtator de cuvant al Presedintelui Romaniei face publice momente de o asemenea factura care ar fi avut loc in biroul celui care i-a fost sef si care i-a acordat incredere aproape totala timp de ani de zile, este dezgustator.  
Nu are nicio importanta daca ceea ce a scris Scolopendra in cartea ei este sau nu adevarat. Nu conteaza cine sunt personajele principale din carte. Conteaza ca este imoral si nedemn sa faci asa ceva. Si mai conteaza ca mie imi este, alaturi de multi romani, scarba sa vad cum respectiva persoana care si-a construit, in timp, masca unui reper al moralitatii, a decis sa mai intarate putin jarul dezbinarii romanesti, care ne imparte in pro si contra modelului de societate propus de Ponta, Voiculescu,  PSD si, din pacate PNL.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!