miercuri, 3 iunie 2015

Facerea de bine

M-am intalnit de multe ori in viata cu o un tip de reactie rasturnata care nu stiu de unde vine, din ce adancuri ale psihicului omenesc. Stau de vorba cu o persoana si, la un moment dat, spune un cuvant caruia ii atribuie un sens gresit. Spre exemplu zice "fortuit", crezand ca inseamna "fortat", cand el inseamna "intamplator". Ii atrag atentia si rezultatul e ca se supara pe mine.
Alt exemplu. Conversez pe un chat cu un prieten si la un moment dat scrie "dupa" cu sensul "de pe": "ma duc sa iau vasul dupa masa, ca s-a suit motanul". Ii spun ca nu e bine si ce face? Simplu - se supara pe mine.
Daca te gandesti bine, reactia asta este total nepotrivita. In fond, atunci cand corectezi greseala cuiva, ii faci un serviciu, pentru ca din acel moment, va vorbi si va scrie mai bine. Si totusi el/ea se supara. Eu mereu m-am mirat: ce crede persoana aia ca ar fi mai bine, s-o las sa greseasca? Dar poate ca altcineva, auzind-o cum se exprima, va rade sau o va jigni. Poate va merge la un interviu si acolo, din cauza unor greseli de exprimare, va pierde jobul. 
Si eu m-as supara pe cel care ma corecteaza, dar numai in situatia in care ar face-o jignindu-ma. Spre exemplu daca mi-ar spune "bai analfabetule, unde ai facut tu scoala de ai invatat ca fortuit inseamna fortat?" Sigur ca intr-o astfel de situatie e firesc sa te superi. Dar cand omul te corecteaza cu grija, atent la modul in care o face tocmai pentru a nu te jigni, atunci de ce sa te superi pe el? Cu atat mai mult cand e vorba de un prieten, mi se pare total anapoda sa te superi.
O posibila explicatie presupun ca poate fi gasita in aceea ca omul in general se crede perfect sau, cel putin vrea ca ceilalti sa-l considere ca atare. Semnalarea unei imperfectiuni, oricat de mica, e un atentat la imagine. 
Si mai cred ca din observatii de tipul asta s-a nascut zicala romaneasca "facerea de bine e ... de mama" 


2 comentarii:

  1. ..tot o zicala, dar portugheza de data asta ...zice cam asa : "E bine să cunoşti defectul prietenului, dar nu e bine să-l divulgi altora."

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa mine, faptul ca un om zice dupa in locul lui de pe nu-i un defect.

    RăspundețiȘtergere

După mine!