marți, 16 iunie 2015

Vindecari si invieri

Ma gandesc la spusele lui Cristos: "cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi mai mari decât acestea va face" (Ioan, 14:12). Mi se pare foarte interesant de analizat aceasta afirmatie. Pentru ca multi spun ca sunt plini de credinta in Cristos, dar nu fac nimic din lucrarile lui. Let's go!
Iata, pentru inceput, lista minunilor savarsite de Cristos, asa cum se gaseste pe Wikipedia:

Transformarea apei în vin la nunta din Cana Galileii
Exorcismul de la Sinagoga din Capernaum
Prima pescuire miraculoasă
Învierea tânărului din Nain
Vindecarea unui lepros
Vindecarea slugii sutașului
Vindecarea soacrei lui Petru
Exorcismul dintr-o seară
Potolirea furtunii
Vindecarea îndrăciților gadareni
Vindecarea slăbănogului din Capernaum
Învierea fiicei lui Iair
Vindecarea femeii cu scurgere de sânge
Vindecarea celor doi orbi
Exorcismul unui mut
Vindecarea slăbănogului de la Scăldătoarea Betezda
Vindecarea omului cu mâna uscată
Exorcismul unui om orb și mut
Vindecarea femeii gârbove
Prima înmulțire a pâinilor (5000 de oameni)
Mersul pe apă
Vindecările din Ghenizaret
Vindecarea fiicei femeii cananeence
Vindecarea surdomutului din Decapole
A doua înmulțire a pâinilor (4000 de oameni)
Vindecarea orbului din Betsaida
Schimbarea la față
Vindecarea lunaticului
Moneda din gura peștelui
Vindecarea bolnavului de dropică
Vindecarea celor zece leproși
Vindecarea orbului din naștere
Vindecarea orbului din Ierihon
Învierea lui Lazăr
Miracolul smochinului blestemat
Vindecarea urechii slujitorului
A doua pescuire miraculoasă
Observam ca sunt cateva tipuri de minuni in aceasta lista: vindecarea bolilor, invierile, exorcizarile si inca vreo doua. Carevasazica, daca cineva crede in Cristos, poate si el sa vindece bolile si sa invie mortii. El poate sa mute inclusiv muntii, dupa cum aflam tot de la Cristos: " Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă."(Matei, 17:20)
Asadar, un singur lucru este necesar pentru a da toate legile fizicii peste cap: credinta cat un graunte de mustar in Cristos. Ce mi se pare interesant aici este ca nu se face nicio diferenta intre cei care au credinta cat un graunte de mustar si cei care o au cat un ou de porumbel, de exemplu. Celor cu grauntele de mustar nu le este nimic cu neputinta, zice Cristos. Asta inseamna ca ei nu sunt cu nimic mai prejos decat cei cu oul de porumbel. Orice-ar face unii, pot face si ceilalti. Si atunci la ce le foloseste celor cu oul faptul ca au mai multa credinta decat cei cu grauntele? 
Daca tu ai mai multa credinta decat mine, inseamna ca eu am mai putina credinta decat tine. Se indoieste cineva de asta? OK, dar daca eu am mai putina credinta decat tine, inseamna ca exista lucruri pe care tu le crezi si eu nu le cred, ca ma indoiesc cu privire la ceva din cele scrise in Biblie or something. Cum atunci sa am puterea de a face orice, exact ca si Cristos?
Dar poate ca in cazul credintei comparatia e alta: pot avea mai multa sau mai putina credinta exact cum pot avea o durere mai mare sau mai mica. Numai ca, in opinia mea, nu poti avea mai multa sau mai putina credinta in Cristos. Credinta este sau nu este. Daca nu este, nu este deloc, iar daca este, este deplina. Asadar trebuie sa recunosc ca nu pricep metafora cu grauntele de mustar.
A doua problema interesanta este ca de doua mii de ani incoace, istoria nu a consemnat fapte mai mari sau macar egale cu ale lui Cristos. Eu unul nu am cunostinta, de exemplu, ca vreun munte sa se fi mutat din loc pentru ca s-a gasit cineva sa-i ceara asta. Nu stiu nici cazuri de inviere a mortilor. Oamenii mor pe capete de cancer, SIDA, Ebola si cate altele. N-am auzit sa vina careva si numai sa-i atinga pe bolnavi iar ei sa se vindece. Care sa fie explicatia?
Cristos a zis, repet:  "cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi mai mari decât acestea va face". Oare nu exista niciun om pe pamant care sa creada in Cristos? Sau exista, caz in care ar putea vindeca si invia oameni, dar nu vrea s-o faca?
Sa ne gandim, spre exemplu, la mariele duhovnic care a fost Teofil Paraian - fie-i tarana usoara.
Credea el in Cristos? Daca nu, atunci avem o uriasa problema.
Daca da, atunci inseamna ca putea face lucrarile lui Cristos si altele inca si mai mari. De ce atunci nu a inviat Paraian mortii? In general, de ce nu invie mortii niciunul din miile sau poate zecile de mii de calugari si popi din bisericile si manastirile patriei? Dar aia din Rusia? Ceva nu se leaga aici.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!