miercuri, 22 iulie 2015

Violatorii din Vaslui

Subiectul lunii in presa romaneasca este "Violul vasluian". Stie toata lumea ce s-a intamplat:  sapte tineri din comuna vasluiana Valeni au violat o tanara, pe un camp, timp de mai multe ore, obligand-o la diverse perversiuni sexuale si stropind-o cu tuica atunci cand i se facea rau. Dupa aia au dus-o acasa si i-au cerut sa-si tina gura. Tanara nu si-a tinut-o, a reclamat violul si totul a ajuns in presa. Cei sapte tineri au fost retinuti, dar o instanta a decis judecarea lor in stare de libertate.
De aici a inceput nebunia. Toata presa vuieste non-stop: cei sapte monstri sunt liberi, judecatorii care i-au eliberat sunt la randul lor niste monstri, cei sapte monstri au conturi pe facebook, exista monstri care le iau apararea etc. Reactiile persoanelor publice n-au intarziat sa apara. Gabriela Firea cere castrarea bestiilor; Alin Dinca zis "Coiotul" le doreste "jegurilor" sa stea toata viata la puscarie si acolo sa aiba parte zi de zi de "sex surpriza"; Traian Basescu e revoltat ca cei sapte nu au fost arestati; Simona Tache scrie despre misoginismul funciar al romanilor si declara ca Romania este "un mare sat din Vaslui"; Dan Negru critica femeile din politica pentru ca nu au luat imediat pozitie in speta respectiva; Alina Gorghiu isi exprima speranta ca violatorii vor fi pedepsiti; jurnalista Ramona Ursu publica un text in care i se adreseaza unuia dintre violatori cu indemnul "violeaz-o pe ma-ta cinci minute, ma psihopatule - sigur o sa-i placa";  etc.
In final, cineva a initiat o petitie intitulata "Cerem arestarea celor 7 baieti violatori din Vaslui", semnata pana la ora asta de aproape 300.000 de oameni. Iar pe forumuri se scriu lucruri inspaimantatoare, de genul: sa fie castrati si bagati in celule separate si in fiecare zi 7 zdrahoni (vietasi) sa le faca timp de 4 ore "sex surpriza" (Neacsu Ana); zilnic timp de 5 minute sa fie taiati cu lama sau stantati cu un fier inrosit. Zilnic pana isi vor da ultima suflare! Zilnic, pana cand intregul corp va deveni carne vie. (Irina Sima); sa fie la randul lor, violati si dupa aceea, sa fie omorati cu lama, legati de sarma ghimpata. (Avramescu Marian); Trebuiesc castrati in piata publica...Ca exemplu pentru toate bestiile de genul asta.. Ce castrare chimica... Nu chirurgicala... Fara anestezie... Si apoi puscarie pe viata... (ighi) etc etc.
Din fericire, pe alocuri gasesti si opinii echilibrate, ale unor oameni cu mintea limpede, care au inteles ce inseamna lege si justitie in vremurile moderne. 
Intai de toate, nu poti cere ca un cetatean care a savarsit o infractiune sa primeasca o alta pedeapsa decat cea care este prevazuta de lege. Pentru viol in grup, noul cod penal prevede inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Asadar nu puscarie pe viata, nu 25 de ani, nu castrarea chimica etc etc. Tot ce poti face, daca esti atat de revoltat, este sa ceri pedeapsa maxima, adica 12 ani.
Dar oricat ai fi de revoltat, nu esti indreptatit sa vorbesti despre vinovatia judecatorilor care i-ar fi eliberat pe cei sapte din diverse motive, altele decat cele legale. Realitatea este ca acei judecatori au procedat corect. Legea prevede ca infractorul care isi recunoaste fapta si colaboreaza poate fi plasat in arest la domiciliu. Trei dintre violatori au semnat un acord de recunoastere si s-au dus acasa. Ceilalti patru au ramas in arest, iar dupa trimiterea in judecata, au fost plasati si ei in arest la domiciliu. Chiar atunci insa, arestul la domiciliu a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala. Toti cei aflati, de-a lungul si de-a latul Romaniei, in arest la domiciliu, inclusiv cei 7 violatori de la Vaslui, au beneficiat de aceasta decizie si in loc de arest la domiciliu au primit control judiciar. Pentru ce atunci sunt infierati judecatorii, cu manie proletara? 
Daca esti o persoana cu capul pe umeri, nu semnezi o petitie prin care ceri arestarea cuiva. O instanta a decis judecarea unui infractor in stare de libertate. Pe ce baza vii tu si ceri anularea acelei hotarari? Esti parte in proces? Esti poate chiar victima? Atunci ai dreptul sa ceri, prin avocatul tau (in caz ca te folosesti de unul) ca acuzatul sa fie condamnat la cea mai grea pedeapsa. Iar dupa ce s-a pronuntat hotararea si nu esti multumit de ea, poti face apel etc. Dupa ce hotararea a ramas definitiva, nici chiar tu, victima, nu mai poti face nimic. Exista cai exceptionale de atac, dar pana la ele, taci si inghiti, chiar daca nu esti multumit de pedeapsa primita de cel care ti-a facut un rau. Cu atat mai putin are sens sa ceri arestarea cuiva intr-un proces, in conditiile in care tu nu esti parte in el. Justitia nu se face prin petitii cetatenesti, ci prin complete de judecata. Singura petitie care poate avea sorti de izbanda ar fi una prin care sa se ceara modificarea Codului Penal. Se poate solicita, intr-o astfel de petitie, ca pedeapsa pentru viol in grup sa fie "castrarea pe viu si aruncarea pe viata intr-o celula de un metru patrat". In masura in care o astfel de petitie ar fi considerata serioasa de suficient de multi oameni, ea ar trebui sa conduca la efectele prevazute de lege.
Dar poate ca romanii care semneaza astfel de petitii si descriu pe forumuri ce le-ar face ei violatorilor sunt doar niste oameni foarte suparati, care nu doresc decat sa se descarce nervos in felul acesta. In realitate, ei nu ar face cu adevarat ceea ce scriu - de exemplu sa-l taie pe violator cu o lama pana cand intreg corpul sau va fi carne vie. Pentru ca daca ar face-o, s-ar dovedi niste monstri de cel putin acelasi nivel cu violatorii. O fata violata are sansa de a se reface psihic prin tratamente si consiliere psihologica. Dar un om taiat cu lama si adus la starea de 100% carne vie, nu poate supravietui. Asadar nu poate fi vorba aici despre justitie. Recunosc ca se poate discuta mult pe tema asta, a reintoarcerii la un mod de a face justitie mai vechi inca si decat Legea talionului, anume cel in care era permis sa ii faci cuiva un rau mai mare decat cel pe care ti l-a pricinuit el tie - asa imi suna ideile celor care scriu pe forumuri ca pentru viol omul trebuie la randul lui violat, apoi legat de sarma ghimpata si taiat cu lama pana-si da duhul.
Pana una alta, ar trebui sa incercam sa intelegem exact ce inseamna legi si justitie intr-un stat de drept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!