miercuri, 22 iulie 2015

Violatorii din Vaslui

Subiectul lunii în presa românească este "Violul vasluian". Ştie toată lumea ce s-a întâmplat:  şapte tineri din comuna vasluiană Văleni au violat o tânără, pe un câmp, timp de mai multe ore, obligând-o la diverse perversiuni sexuale şi stropind-o cu ţuică atunci când i se făcea rău. După aia au dus-o acasă şi i-au cerut să-şi ţină gura. Tânăra nu şi-a ţinut-o, a reclamat violul şi totul a ajuns în presă. Cei şapte tineri au fost reţinuţi, dar o instanţa a decis judecarea lor în stare de libertate.
De aici a început nebunia. Toată presa vuieşte non-stop: cei şapte monştri sunt liberi, judecătorii care i-au eliberat sunt la rândul lor nişte monştri, cei şapte monştri au conturi pe facebook, există monştri care le iau apărarea etc. Reacţiile persoanelor publice n-au întârziat să apară. Gabriela Firea cere castrarea bestiilor; Alin Dincă zis "Coiotul" le doreşte "jegurilor" să stea toată viaţa la puşcărie şi acolo să aibă parte zi de zi de "sex surpriză"; Traian Băsescu e revoltat că cei şapte nu au fost arestaţi; Simona Tache scrie despre misoginismul funciar al românilor şi declară că România este "un mare sat din Vaslui"; Dan Negru critică femeile din politică pentru că nu au luat imediat poziţie în speţa respectivă; Alina Gorghiu îşi exprimă speranţa că violatorii vor fi pedepsiţi; jurnalista Ramona Ursu publică un text în care i se adresează unuia dintre violatori cu îndemnul "violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă psihopatule - sigur o să-i placă";  etc.
În final, cineva a iniţiat o petiţie intitulată "Cerem arestarea celor 7 băieţi violatori din Vaslui", semnată până la ora asta de aproape 300.000 de oameni. Iar pe forumuri se scriu lucruri înspăimântătoare, de genul: să fie castraţi şi băgaţi în celule separate şi în fiecare zi 7 zdrahoni (vieţaşi) să le facă timp de 4 ore "sex surpriză" (Neacşu Ana); zilnic timp de 5 minute să fie tăiaţi cu lama sau stanţaţi cu un fier înroşit. Zilnic până îşi vor da ultima suflare! Zilnic, până când întregul corp va deveni carne vie. (Irina Sima); să fie la rândul lor, violaţi şi după aceea, să fie omorâţi cu lama, legaţi de sârmă ghimpată. (Avramescu Marian); Trebuiesc castraţi în piaţa publică...Ca exemplu pentru toate bestiile de genul ăsta.. Ce castrare chimică... Nu chirurgicală... Fără anestezie... Şi apoi puşcărie pe viaţă... (ighi) etc etc.
Din fericire, pe alocuri găseşti şi opinii echilibrate, ale unor oameni cu mintea limpede, care au înţeles ce înseamnă lege şi justiţie în vremurile moderne.
Întâi de toate, nu poţi cere ca un cetăţean care a săvârşit o infracţiune să primească o altă pedeapsa decât cea care este prevăzută de lege. Pentru viol în grup, noul cod penal prevede închisoare de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. Aşadar nu puşcărie pe viaţă, nu 25 de ani, nu castrarea chimică etc etc. Tot ce poţi face, dacă eşti atât de revoltat, este să ceri pedeapsa maximă, adică 12 ani.
Dar oricât ai fi de revoltat, nu eşti îndreptăţit să vorbeşti despre vinovăţia judecătorilor care i-ar fi eliberat pe cei şapte din diverse motive, altele decât cele legale. Realitatea este că acei judecători au procedat corect. Legea prevede că infractorul care îşi recunoaşte fapta şi colaborează poate fi plasat în arest la domiciliu. Trei dintre violatori au semnat un acord de recunoaştere şi s-au dus acasă. Ceilalţi patru au rămas în arest, iar după trimiterea în judecată, au fost plasaţi şi ei în arest la domiciliu. Chiar atunci însă, arestul la domiciliu a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională. Toţi cei aflaţi, de-a lungul şi de-a latul României, în arest la domiciliu, inclusiv cei 7 violatori de la Vaslui, au beneficiat de această decizie şi în loc de arest la domiciliu au primit control judiciar. Pentru ce atunci sunt înfieraţi judecătorii, cu mânie proletară?
Dacă eşti o persoană cu capul pe umeri, nu semnezi o petiţie prin care ceri arestarea cuiva. O instanţă a decis judecarea unui infractor în stare de libertate. Pe ce bază vii tu şi ceri anularea acelei hotărâri? Eşti parte în proces? Eşti poate chiar victima? Atunci ai dreptul să ceri, prin avocatul tău (în caz că te foloseşti de unul) ca acuzatul să fie condamnat la cea mai grea pedeapsă. Iar după ce s-a pronunţat hotărârea şi nu eşti mulţumit de ea, poţi face apel etc. După ce hotărârea a rămas definitivă, nici chiar tu, victima, nu mai poţi face nimic. Există căi excepţionale de atac, dar până la ele, taci şi înghiţi, chiar dacă nu eşti mulţumit de pedeapsa primită de cel care ţi-a făcut un rău. Cu atât mai puţin are sens să ceri arestarea cuiva într-un proces, în condiţiile în care tu nu eşti parte în el. Justiţia nu se face prin petiţii cetăţeneşti, ci prin complete de judecată. Singura petiţie care poate avea sorţi de izbândă ar fi una prin care să se ceară modificarea Codului Penal. Se poate solicita, într-o astfel de petiţie, ca pedeapsa pentru viol în grup să fie "castrarea pe viu şi aruncarea pe viaţă într-o celulă de un metru pătrat". În măsura în care o astfel de petiţie ar fi considerată serioasă de suficient de mulţi oameni, ea ar trebui să conducă la efectele prevăzute de lege.
Dar poate că românii care semnează astfel de petiţii şi descriu pe forumuri ce le-ar face ei violatorilor sunt doar nişte oameni foarte supăraţi, care nu doresc decât să se descarce nervos în felul acesta. În realitate, ei nu ar face cu adevărat ceea ce scriu - de exemplu să-l taie pe violator cu o lamă până când întreg corpul său va fi carne vie. Pentru că dacă ar face-o, s-ar dovedi nişte monştri de cel puţin acelaşi nivel cu violatorii. O fată violată are şansa de a se reface psihic prin tratamente şi consiliere psihologică. Dar un om tăiat cu lama şi adus la starea de 100% carne vie, nu poate supravieţui. Aşadar nu poate fi vorba aici despre justiţie. Recunosc că se poate discuta mult pe tema asta, a reîntoarcerii la un mod de a face justiţie mai vechi încă şi decât Legea talionului, anume cel în care era permis să îi faci cuiva un rău mai mare decât cel pe care ţi l-a pricinuit el ţie - aşa îmi sună ideile celor care scriu pe forumuri că pentru viol omul trebuie la rândul lui violat, apoi legat de sârmă ghimpată şi tăiat cu lama până-şi dă duhul.
Până una alta, ar trebui să încercăm să înţelegem exact ce înseamnă legi şi justiţie într-un stat de drept.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!