vineri, 16 octombrie 2015

Sfintele moaște

Exista o abundenta de postari pe Facebook in care sunt terfeliti, batjocoriti, acuzati de prostie si inapoiere, credinciosii care se duc sa pupe moastele unor sfinti in ziua praznuirii lor. Am vazut fel de fel de opinii de acest gen, unele insotite de poze, am vazut clipuri insotite de comentarii in opinia mea jignitoare, am vazut inclusiv articole docte despre inadecvarea credinciosilor la realitatea secolului XXI. Ceea ce ma nedumereste profund este asezarea unor traitori ai secolulului XXI in pozitia de judecatori ai semenilor lor.
Contemporanii nostri europeni care batjocoresc valorile credinciosilor care se inchina la moaste ar trebui ca pe langa trufia de a pretinde ca stiu care este adevarul, sa fi inteles ca libertatea constiintei nu este o vorba goala. Ea face obiectul unor articole din constituțiile tuturor statelor europene. In Romania,  Art.29 prevede limpede:
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
Prin urmare, credinciosii care pupa moastele sfintilor fac acest lucru exercitandu-si un drept constitutional. Ei nu incalca drepturile nimanui si nu aduc atingere libertatii constiintei celorlalti. Cu toate astea, destui dintre romani se grabesc sa ii batjocoreasca pe semenii lor care cred ca atingerea moastelor le poate fi de folos. Oare in felul acesta nu incalca ei Constitutia? Este o intrebare la care un jurist ar trebui sa raspunda. Cata vreme se spune, in legea fundamentala, ca libertatea constiintei „trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si respect reciproc” iar eu public texte batjocoritoare la adresa celor care isi exercita dreptul la libertatea constiintei, nu cumva comit o incalcare a legii?
Cei care ii jignesc pe credinciosi, asemuindu-i cu animalele ghidate de spiritul de turma si acuzandu-i de prostie, lipsa de educatie etc, invoca si ei Constitutia, mai precis Art.33, unde se spune asa: „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.” Ei au, asadar dreptul sa isi exprime opiniile, una dintre acestea fiind ca romanii care pupa moaste sunt sclavi ai BOR, indobitociti, sfintele moaste sunt oase putrede etc.
Dar acelasi articol din Constitutie, la paragraful (6), spune ca „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” Oare credinciosului care pupa moastele unui sfant si este numit, din cauza asta, „pupator de cadavre”, nu ii este afectat dreptul la demnitate si propria imagine?
De ce oare nu este reglementata aceasta chestiune la fel cum a fost reglementata chestiunea discriminarii homosexualilor? De ce se vorbeste numai si numai despre toleranta pentru minoritatile sexuale dar nu si despre toleranta religioasa? De ce se cheltuiesc in Romania sume colosale pentru construirea de biserici si catedrale si, in acelasi timp, credinciosii sunt lasati la cheremul oricui pentru a fi batjocoriti si terfeliti?
Nu pretind ca stiu de ce se intampla toate astea. Cred insa ca ar fi momentul unui proiect de lege prin care „turma credinciosilor” sa fie efectiv aparata de atacurile primitive ale „turmei antropoizilor evoluați”.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!