marți, 17 noiembrie 2015

Cioloș în chiloți

Nici nu s-a instalat la palatul Victoria și Dacian Cioloș, așa zisul tehnocrat care o sa scoată țara din mâinile politicienilor mafioți a dat cu bâta-n baltă mai rău decât mi-am putut închipui. Ce-a făcut el este mai mult decât strigător la cer în condițiile în care ne-a promis că va veni cu un guvern de tehnocrați apolitici. Prin acțiunea lui din noaptea de 16 - 17 noiembrie, premierul lui Iohannis ne-a demonstrat că nu el va conduce guvernul, ci Antena 3.

Carevasăzică, printre propunerile lui Cioloș pentru cabinet s-a aflat Cristina Guseth, membră a societății civile, director al fundației Freedom House România. Ea ar fi urmat să devină ministru al Justiției. Imediat s-a declanșat un val de contestări, la care a participat copios și Traian Băsescu, pe motiv că Guseth nu are studii juridice, fiind inginer electronist. Au apărut poze în care ea este văzută pe plajă împreună cu Monica Macovei. Au apărul texte delirante în care este invocat Soros, agent CIA etc - adică vechile manipulări ale lui Vadim Tudor și ale ramurii din Securitate pe care el a reprezentat-o cu mult succes. Cioloș n-a comentat, a rămas pe poziție și Guseth a intrat în comisia parlamentară, pentru obținerea avizului. Acolo, ea a fost pusă în dificultate, după cum era de așteptat. Toată gașca - Nicolicea, Jipa, Șerban Nicolae etc. s-a mobilizat și a reușit să demonstreze că Guseth nu știe, nu înțelege etc etc. Cu toate astea, comisia a dat aviz favorabil pentru numirea candidatei în funcția de ministru al Justiției.
In acest moment, Dacian Cioloș ar fi putut spune că, întrucât propunerea lui a trecut, nu mai e nimic de discutat. Numai că între timp a început jihadul la Antena3. Nu se poate descrie în ce hal au bălăcărit-o mercenarii Varanului pe Cristina Guseth. Mizeria a întrecut cotele cu care mă obișnuisem. Drept urmare, Cioloș a anunțat pe Facebook că o retrage! Motivele, politicianiste, evident: „pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției”. 
Dar care ar fi fost vulnerabilitatea, stimate domn? Riscul ca după investitură doamna ministru să fi fost bălăcărită seară de seară la A3? Dar dacă acel post se apucă să-l terfelească, să zicem, pe cel propus la transporturi, îl retrageți și pe el ca să nu vulnerabilizați bla bla? Să fim serioși. 
Domnul Cioloș a mai retras, înaintea lui Guseth, un candidat, anume pe cel propus pentru sănătate. Presa a publicat imagini cu Andrei Baciu pozând în chiloți și asta ar fi reprezentat iarăși o vulnerabilitate, într-o țară în care mari mase de oameni judecă lumea după criterii medievale. OK, omul a fost retras, a fost decizia lui Cioloș, mulți medici au fost de acord cu ea, mai ales că Baciu s-a dovedit a nu fi un om cu experiență etc.
Dar Guseth a trecut de comisie în parlament! E cu totul altceva. Înseamnă că premierul desemnat, deși a constatat că numirea ei este rău văzută de o parte a societății, și-a asumat continuarea demersurilor pentru ca ea să devină ministru al Justiției. Putea s-o retragă înainte de a fi votată în comisie, dar n-a făcut-o. De ce? Pentru că el și-a ales-o, avea încredere în ea, avea nevoie de ea în guvern, etc. Dar a fost suficient ca A3 să înceapă să latre și tehnocratul apolitic Dacian Cioloș a sacrificat-o! 
Ce este mai important în ochii lui Cioloș, votul din parlament sau urletele de la A3? Răspunsul, din păcate, pare a fi că acțiunile premierului desemnat sunt influențate decisiv de A3. Guvernul României urmează să fie condus de A3.
Să ne amintim că domnul Cioloș, tehnocrat apolitic, a promis marea cu sarea - fel de fel de proiecte prin care urmează să fie schimbată România, printre schimbări numărându-se destule dintre cele solicitate de stradă. Ce ne putem aștepta să se întâmple, ținând cont de episodul cu retragerea lui Guseth? Ne putem aștepta ca premierul Cioloș să renunțe la acele puncte din program care l-ar deranja pe Dan Voiculescu sau pe Liviu Dragnea. Iată un posibil exemplu.
Cioloș a promis că va demara de urgență procedurile pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asta, evident, nu le convine pesediștilor, care au mulți primari de-a lungul și de-a latul țării. Parte din ei pot câștiga un nou mandat cu multă ușurință, în condițiile în care nu mai există turul al doilea. Dar la două tururi, ei pot pierde cu aceeași ușurință. În cazul în care Cioloș va dori cu adevărat să se revină la două tururi de scrutin, va intra în scenă A3, care va face un scandal uriaș, va terfeli ideea etc, exact cum a procedat în cazul Guseth. Și atunci, domnul Cioloș, care a creat deja precedentul necesar, va retrage proiectul. Așadar, repet, guvernul Cioloș este, de azi, condus de A3 și Dan Voiculescu zis Varanul. 
Domnul Cioloș nu este deloc independent de politicieni și nu are tăria să facă vreo mișcare fără supervizare din partea partidelor.
Practic, retrăgând-o pe Cristina Guseth, domnul Cioloș ni s-a arătat dacă nu gol, atunci măcar în chiloți, la fel ca Andrei Baciu, modelul pe care dorea să-l ungă la Sănătate.
În final, aș avea o nedumerire. Dacă un inginer nu este potrivit la Justiție, este potrivit un sociolog la Dezvoltare și Administrație? Văd că toată lumea e de acord ca sforarul politic Vasile Dâncu să conducă importantul minister.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!