marți, 3 noiembrie 2015

Halloween la Colectiv

Tragedia de la clubul Colectiv îmi dă nefericitul prilej de a constata odată mai mult că suntem un popor de primitivi. Oricât ne-am da rotunzi prin bloguri, in ziare și pe la dezbaterile televizate, in perioadele in care nu se intamplă nimic. Pentru că de indata ce are loc o tragedie cum a fost cea de vineri, mare parte dintre noi redevenim niste țărani necultivați, plini de superstiții, cu o gândire de tip magic, caracteristică oamenilor fără educație.
E plin internetul de comentariile unor personaje ridicole, care susțin că incendiul de la clubul groazei a fost urmarea firească a invocării forțelor diavolești chiar înainte de sărbătoarea satanică numită Halloween. De anumiți oameni ai bisericii chiar nu mă mir că văd lucrurile așa. Îmi amintesc de un popă boșorogit care ne sfătuia să nu folosim carduri de niciun fel, pentru ca acolo e dracul în persoană, după cum rezultă din anagrama CARD - DRAC. Mi se pare absolut firesc ca popii de genul ăsta să spună tâmpeniile cu Halloween-ul. Dar sunt și personaje pe care altminteri le credeam cu scaun la cap - ziariști, profesori, ingineri, tineri studioși, care lansează astfel de inepții fără nicio ezitare.
Am mai scris despre oamenii care știu cum se explică diverse întâmplări prin intervenția diavolului sau, după caz, a lui Dumnezeu. Pentru ei, dacă unul se îmbată și sparge o vitrină, cel care i-a pus piatra în mână a fost necuratul în persoană. Când un trăsnet cade pe casa unui cămătar și o transformă în cenușă, îi auzi șoptind: „l-a pedepsit Dumnezeu”
Dar când trăsnetul lovește o biserică și o arde până în temelii, atunci tac mâlc. Și dacă-i întrebi, îți răspund „necunoscute sunt căile Domnului”.
Mă întreb ce ar fi comentat acești reduși dacă tragicul eveniment s-ar fi petrecut în ajunul Crăciunului. Precis că atunci ar fi pretins că a fost vorba tot de mânia lui Dumnezeu, pentru că în Ajun se stă la biserică și nu în cluburi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!