miercuri, 23 martie 2016

Jumbo

La data de 15 septembrie a fiecărui an, în orașul canadian St. Thomas este comemorat elefantul Jumbo. Mulți oameni își închipuie că numele lui înseamnă „uriaș, imens” etc. Realitatea e că el este cel care a făcut ca astăzi unui individ foarte masiv să i se spună Jumbo, asta pentru că așa îl striga îngrijitorul lui de la ZOO. Se crede că „Jumbo” vine fie din „jambo”, care în swahili înseamnă „salut”, fie din „jumbe”, care în aceeași limbă înseamnă „șef”.



Povestea lui Jumbo este următoarea. S-a născut în Sudan, în 1861, a fost capturat și a început să apară în spectacole de circ prin Londra și Paris. In 1881 a fost cumpărat de celebrul om de spectacol P.T. Barnum, care a făcut cu el bani frumoși. Acest Barnum a fost un om care știa să scoată bani din orice. Cred că mulți dintre cei de azi ar avea de învățat de la el. Întâi de toate, Barnum a răspândit un afiș în care pretindea că Jumbo are patru metri înălțime. Să nu uităm că la vremea aia, circurile prezentau în special personaje ciudate, de multe ori anormale, grotești, de genul „femeia cu barbă”, „omul-maimuță” etc. Un elefant cu dimensiuni impresionante era, desigur, o atracție pentru oameni. Chiar dacă, în realitate, nu putem ști dacă el era cu adevărat cel mai mare elefant din lume, cum susținea Barnum..
 
  




















Jumbo ajunsese atât de renumit, încât au apărut jucării care-l înfățișau și care se vindeau foarte bine (Barnum câștigând binișor și de aici).

După aproximativ patru ani de prestație, Jumbo a fost lovit de un mărfar, în localitatea St. Thomas, unde poposise circul lui Barnum, care a exploatat și acest moment, inventând o poveste lacrimogenă, în care Jumbo murea încercând să salveze un elefănțel pe nume Tom Degețelul (Tom Thumb). Primăria a decis să ridice un monument, reprezentându-l pe Jumbo în mărime naturală.

 

  
Dar Barnum nu s-a oprit aici. A expus scheletul bietului animal, câștigând o mulțime de bani, după care, în sfârșit, l-a donat Muzeului American de Istorie Naturală, unde poate fi admirat și azi.

Pielea lui Jumbo a plecat în altă parte, mai precis la Tufts University din Medford, care are o sală cu numele Barnum. Pielea a fost prelucrată, umplută cu cele trebuincioase și expusă, devenind rapid un soi de mascotă. 
Din păcate, în 1975, muzeul a fost cuprins de flăcări și în incediu a ars și pielea lui Jumbo.


Sursa: travalanche


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!