sâmbătă, 10 septembrie 2016

Crede și nu cerceta

Intru din când în când în discuții cu persoane care cred cu tărie că pentru a înțelege lumea nu este nevoie de gândire, ci de simțire. Temele abordate sunt, de obicei, legate de anumite fenomene care, în credința preopinenților, au un caracter supranatural. De exemplu, coincidențele. Sau visele. Spre surprinderea mea, există oameni care știu exact ce înseamnă o coincidență sau faptul că ai visat usturoi. Pentru ei, faptul că trece un fluture exact când ți-ai spălat părul are o semnificație specială. Dacă miaună mâța când bate ora exactă, la fel. O răceală e semn divin, sughițul vine din astral, musafirii sunt trimiși de energia karmică etc etc. 
Pentru acești oameni nu este nevoie de niciun argument pentru a suține afirmații de genul „dacă vrei să transformi energia negativă din baie în energie pozitivă, pune o lămâie sub chiuvetă”. Pur și simplu, ei cred că așa stau lucrurile cu adevărat. Iar când le pui întrebarea firească: „dar de unde știi că este așa?”, răspunsurile variază de la un simplu „știu”, până la „tu vrei dovezi, dar dovezile nu sunt totul”. Adică un fel de „crede și nu cerceta”.
Din ce am observat, astfel de credințe se formează în urma citirii unor cărți din cele care apar la liber în sistemul nostru de librării. Fel de fel de indivizi care au înțeles că oamenii sunt dispuși să creadă orice, au dat lovitura cu astfel de bazaconii. Am aflat, prin intermediul lor, despre existența bubulilor, a reptilienilor și a altor lighioane. Ni s-a spus că de sub Munții Bucegi pleacă tuneluri care duc până în Egipt. Am mai auzit că pentru toate bolile există tratamente cunoscute de când lumea, dar ținute la secret de companiile farmaceutice. Am aflat că OZN-urile răpesc oameni, că în anumite clipuri de pe Youtube apar călători în timp, că viața are origine extraterestră. Pământul este gol și locuibil pe dinăuntru, rachetele americanilor pot depăși viteza luminii, anumiți copii își amintesc brusc serii de vieți anterioare, există oameni care s-au întors de pe lumea cealaltă, rușii au descoperit secretul transformării oricărui metal în aur, noaptea prin păduri se întâlnesc între ele anumite lumi paralele care se freacă și lasă la vedere personaje ciudate, planetele intră în conjuncții care determină câștigurile la loto, Arsenie Boca se putea afla în două locuri simultan, precum balena Moby Dick, genomul uman a fost vândut către extratereștri, cutremurul din Amatrice a fost declanșat din laboratorul CERN și mă opresc, pentru că seria acestor bazaconii s-ar putea îndinde pe hectare întregi de pagini de blog.
Există oameni care cred în toate aceste lucruri și, în același timp se declară creștini ortodocși. Pentru ei nu contează că Biserica are un singur mesaj și că dacă vrei să faci cele drepte, doar pe acela trebuie să-l asculți. Și cu atât mai puțin au vreo importanță, în ochii lor, raționamentul, argumentul, dovada concretă. Ei știu, pentru că așa au citit, sau pentru că simt sau pentru că visează.
La un moment dat, a trebuit să suport o operație la gleznă, care presupunea introducerea unui șurub. Am fost anesteziat parțial și, în timp ce medicul își făcea treaba, o tânără asistentă mă mângâia pe frunte, ca o mamă și mă privea cu multă bunătate. Ulterior, am întrebat-o de ce a făcut asta și mi-a spus că are niște energii pozitive etc. Am întrebat-o cum se manifestă energiile alea și mi-a răspuns simplu: „din când în când, mă ating de câte ceva și le simt cum ies, ca un fel de mici descărcări electrice”. Pâinea lui Dumnezeu era domnișoara aceea, dar confunda energia electrostatică pe care o acumula cu nu știu ce puteri vindecătoare. Exemple de acest gen pot fi găsite peste tot. 
Iată de ce spun că înainte de a da crezare unor bazaconii, este de dorit să te informezi. Dar oamenii nu fac asta. Ei știu pentru că știu, punct. Iar tu, care le ceri dovezi, ești unul din ăia care n-au înțeles că rațiunea nu poate afla adevărul și tot așa. 
O să revin cu un articol pe tema spaimei pe care o resimt acești oameni față de logică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!