vineri, 7 octombrie 2016

Despre ignoranța care poate ucide - cazul Gyuri Pascu

Două tragedii de o factură mai aparte au avut loc în ultima vreme: Gyuri Pascu a murit în urma unor evenimente bizare, iar la Târgu Mureș a ieșit la iveală cazul unui fost muzician care a racolat timp de opt ani studente de la Universitatea de Artă pe care le-a exploatat sexual. De ce alătur eu aceste două tragedii? Pentru că ele au un element comun: ignoranța. O să explic despre ce este vorba.
Ioan Gyuri Pascu, un artist de excepție, era căsătorit cu șefa pe România a sectei internaționale Dang, sectă înființată de un vietnamez care locuiește în SUA și care are peste 3 milioane de adepți peste tot în lume. Această sectă se împotrivește medicinei tradiționale și propovăduiește anumite bazaconii de genul „putem obține ca femeile ajunse la menopauză să nască de trei ori pe an, putem prelungi viețile oamenilor până la 180 de ani, putem atinge dimensiunea a patra”. Din investigațiile făcute de presă, reiese că Gyuri Pascu, cu toate că era conștient de faptul că bolile de care suferea sunt periculoase (diabet, spre exemplu), nu le trata cum trebuie, preferând căi neobișnuite, cum ar fi tratamentele cu lumină. Dacă a procedat așa pentru că soția lui l-a susținut sau dacă a fost propria lui convingere, nu putem ști. Fapt e că el a murit cu zile, în niște împrejurări nebuloase și triste.
Fostul muzician de la Târgu Mureș, pe nume Apostolache nu făcea parte din vreo sectă tradițională. Înființase chiar el una care pretindea că Dumnezeu are 9 îngeri numiți Cehovi, Cristos fiind primul dintre ei. „Guru” era permanent vizitat de entități superioare etc etc. Studentele de la Arte credeau aceste bazaconii și se lăsau în voia lui Apostolache care-și făcea de cap cu trupurile lor.
Ei bine, cred că nu e dificil de observat că atât Gyuri Pascu cât și studentele de la Târgu Mureș erau (sunt) persoane care activau (activează) pe tărâmuri unde științele exacte nu prea au căutare. Dacă îi întrebi pe oamenii de această factură ce sunt și cum se formează norii, ori nu au habar ori îți spun că ei sunt crâmpeie din barba lui Dumnezeu. E vorba de oameni care, mai mult ca sigur, afirmă peste tot că au urât matematica. Mulți dintre ei cred că bolile sunt pedepse date de Dumnezeu pentru păcatele fiecăruia. Și nu este de mirare că, la un moment dat, sunt gata să creadă bazaconii care le pot pune viețile în pericol. 
Semnul sigur că te afli în fața unei mistificări grosolane este amestecul ideilor și credințelor. Un „guru” ia câte ceva din creștinism, câte ceva din budism, adaugă puțin Feng Shui, presară două-trei fire de intersecții astrale, introduce entități spirituale noi, face, cu alte cuvinte, un fel de ciorbă ezoterică pe care se găsesc destui naivi interesați s-o guste. Asta s-a întâmplat în ambele cazuri despre care am vorbit și acesta este motivul pentru care le-am alăturat.
Stau uneori și mă minunez că deși au la dispoziție credințe milenare, cum ar fi creștinismul, oamenii preferă să ia în serios făcături precum doctrinele unor impostori moderni. Dacă ești convins că există Ființa Supremă, o poți întâlni în bisericile creștine ori în moscheile musulmane, sau în templele budiste. De ce atunci să te duci după cineva care se prezintă drept creator de religie - fie el scientolog, teozof, mormon, ca să nu mai vorbesc de impostorii care ne vorbesc despre „Cehovi”, care prezic sfârșitul lumii etc? Răspunsul meu este că oamenii care fac asta sunt pur și simplu ignoranți. Ei nu au cunoștințe elementare despre legile naturii, ale universului, nu știu nimic despre gândirea rațională, sunt speriați de argumente. Dar nu au habar nici de soluțiile oferite de marile religii, care în niciun caz nu-i îndeamnă să se vindece de boli îmbrățișând arbori sau frecând cristale Ei nu știu nimic, cum îmi place mie să spun, despre nimic, dar sunt gata să creadă în bazaconii și ajung, uneori, să-și pună viețile în pericol sau chiar să și le piardă pentru că nu pricep și, ca atare, nu acceptă soluțiile descoperite și verificate în timp ale cercetării științifice. De altfel, știința e grea, dificilă. Mult mai ușor e să crezi că există vârcolaci, cuante de energie karmică, etc etc.
Există, din păcate și oameni care cred în bazaconii, cu toate că au o formație științifică. Un caz celebru este Steve Jobs, care știa clar că are cancer și a ales să se trateze cu sucuri, ceea ce i-a adus moartea într-un timp destul de scurt. În cazul celor ca el, nu-mi rămâne decât să apelez la o zicală: unde e minte multă e și multă prostie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!