vineri, 18 noiembrie 2016

Cum am înțeles ce înseamnă să fii băsel

Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă să fii băsel. Mi-a luat ceva vreme, câțiva ani buni, dar acum știu. Cât am fost susținător al lui Băsescu, îmi închipuiam că asta înseamnă și, evident, mă includeam în grup - eram și eu băsel. Dar astăzi am înțeles că lucrurile nu stau chiar așa. Nu orice susținător al lui Băsescu este un băsel. Nici pomeneală. A fi băsel este o calitate mai specială, pe care nu o au decât puțini, cred eu, dintre susținătorii lui Băsescu. La fel cum doar o parte dintre foștii susținători ai lui Milică Înfrântul sunt milici și nu toți susținătorii lui Ion Iliescu sunt ilicei.
Când mă aflam printre susținătorii lui Băsescu, admiram la el niște calități pe care nu le-am regăsit la mulți politicieni: fermitate, curaj, tenacitate, opțiuni politice corecte, viziune europeană. Desigur că pentru asta am primit lovituri, m-au părăsit prieteni etc. Dar am rămas pe poziții: Băsescu se poziționase corect, mergea către UE, asigura libertatea justiției, se împotrivea - de unul singur uneori - mafiei politico-economice a varanilor etc. Făcea declarații puternice, cu care eram în totalitate de acord, acuza corupția, interesele clientelare, presa coruptă, sistemul ticăloșit etc etc. Pentru toate astea am fost alături de el și nu regret nicio clipă: în acele vremuri, cel care ținea calea corectă era Băsescu.
Acum lucrurile s-au schimbat. Dintr-odată, pe măsură ce spectrul DNA s-a apropiat tot mai mult de el, Băsescu a devenit alt om. Brusc, anticorupția nu mai e în regulă, procurorii sunt niște ticăloși, Kovesi e, peiorativ desigur, „zeița justiției”, Ghiță nu mai e mogulul corupt ci un patron onorabil de televiziune la care se cuvine să mergem săptămânal pentru proferarea de mizerii vadimiste etc.
Eu, din momentul în care am înțeles ce face acum Băsescu, am declarat că nu mai sunt susținătorul lui. Pentru că, la urma urmei, eu am urmat ideile și programul lui Băsescu, nu persoana Băsescu. Dacă el s-a reorientat și acum defilează la braț cu alde Ghiță, să fie sănătos, pe drumul ăsta nu îl mai urmez.
Există însă oameni care sunt de acord cu Băsescu necondiționat. Dacă el zice că procurorii sunt corupți, acești oameni se reped și susțin că procurorii sunt corupți. Oameni care până nu demult o lăudau pe Kovesi, acum cer ca ea să dispară, pentru că așa zice Băsescu. Ceea ce era rău devine bun și invers, după cum declară fostul președinte. Ei bine, ăștia sunt băseii.
Dacă Băsescu ar cere să nu se mai facă alegeri libere, băseii ar argumenta imediat că asta e soluția optimă pentru România. Dacă idolul lor ar afirma că etalonul corupției în România a fost Corneliu Coposu, băseii ar bate cu pumnul în masă și ar striga că au știut asta dintotdeauna. Dacă Băsescu ar spune că singurul candidat credibil pentru Cotroceni e Victor Ponta, băseii și-ar umple conturile de facebook cu ode la adresa lui Ponta. Și tot așa, la infinit. Băseii vor sta alături de Băsescu în orice condiții.
Fanatismul - am înțeles acum - face diferența între calitatea de susținător al lui Băsescu și cea de băsel. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!