vineri, 25 noiembrie 2016

Măruntaie vindecătoare

Una dintre cărțile care constituie Vechiul Testament este „Cartea lui Tobit”, mai precis „Cartea istoriei lui Tobit, fiul lui Tobiel, al lui Ananiel, al lui Aduel, al lui Gabael, din neamul lui Asiel, din seminţia lui Neftali”. Acest Tobit a trecut prin multe aventuri, dar în cele din urmă s-a așezat la casa lui și a avut, împreună cu soția lui, Ana, un fiu pe nume Tobie.
Într-o noapte, Tobit s-a culcat „afară lângă zidul curţii, cu faţa descoperită.” Și, zice el, deși stătea cu ochii deschiși n-a băgat de seamă că pe zid erau vrăbii, care „au lăsat de sus necurăție” (adică s-au căcat, mă gândesc eu) în ochii lui și el a făcut albeață, după care a rămas orb. Niciun doctor n-a avut ce-i face, până când, în urma puternicelor lui rugăciuni către Dumnezeu, acesta l-a trimis pe îngerul Rafael, care i-a ridicat albeața. 
După asta, Tobit și-a amintit că i-a încredințat unui prieten pe nume Gabael, fiul lui Gabriaflat departe, tocmai la Ragheşul Mediei, (el aflându-se în Ninive), zece talanți de argint. I-a cerut lui Tobie să meargă până la Gabael, ca să-i ceară talanții. Ascultător, Tobie a plecat, însoțit de Rafael, despre care nu știa că e înger.
Pe drum, au ajuns la fluviul Tigru, unde un pește uriaș a sărit și a vrut să-l înfulece pe Tobie. Dar Rafael i-a spus să prindă peștele, după care între cei doi a avut loc un dialog:
Şi i-a zis îngerul: „Spintecă peştele şi ia-i inima, ficatul şi fierea, şi păstrează-le!”
Şi a zis tânărul către înger: „Frate Azaria, pentru ce sunt bune ficatul, inima şi fierea acestui peşte?”
Şi acela i-a răspuns: „De-l chinuie pe cineva un demon sau un duh rău, se afumă bărbatul sau femeia aceea cu inima şi ficatul şi nu-l va mai munci”.
Mai departe, Tobie a trecut și el printr-o seamă de aventuri, inclusiv printr-o însurătoare și alungarea unor demoni cu ajutorul măruntaielor de pește. În cele din urmă s-a întors acasă și toată lumea a fost mulțumită.
Ei bine, eu sunt foarte interesat de peștele acela uriaș. Mai precis aș vrea să știu ce soi era și dacă în ziua de azi, măruntaiele acestui soi de pește încă scot duhurile rele din oameni. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!