joi, 10 noiembrie 2016

Trump și ignoranții lui Hillary Clinton

Într-o excelentă analiză publicată de Valentin Naumescu pe site-ul cursdeguvernare.ro, autorul scrie: „cu cât tabăra Clinton îl numea mai intens pe Trump „rasist şi sexist”, cu atât acesta creştea mai mult în sondaje. Aceasta este adevărata faţă a majorităţii tăcute a societăţii americane, încă albe, care nu avea acces (pentru că este profund ignorantă, ca şi o mare parte din susţinătorii lui Hillary Clinton de altfel, să nu ne facem iluzii) la poziţii guvernamentale şi politice, la cariere în universităţi, la mass-media, la dezbaterile intelectuale, şi se simţea exclusă din propria ţară.”
Rasist, sexist, homofob, misogin - sunt numai câteva din epitetele cu care ești gratulat de îndată ce exprimi o părere pe teme devenite mult prea sensibile în anii din urmă. Totul se datorează limbii de lemn a capitalismului, cunoscută sub numele de corectitudine politică. Acest concept profund viciat, aplicat cu înverșunare de-a lungul și de-a latul Americii și exportat cu succes în anumite țări ale Europei, a condus, de-a lungul vremii, la abuzuri incredibile. Profesori universitari de renume, inclusiv un laureat Nobel - și-au pierdut posturile pentru că, în timpul procesului de predare au făcut o afirmație absolut banală, dar la auzul căreia s-a trezit câte o hispanică venită la studii în SUA că este discriminată, că se simte exclusă etc etc. Adică termeni din recuzita corectitudinii politice. Cărți din patrimoniul universal al literaturii nu se mai studiază în școlile americane așa cum au fost scrise la vremea lor. Este cazul uneia dintre cărțile copilăriei mele, „Aventurile lui Huckleberry Finn” care, au zis apostolii corectitudinii, folosește excesiv cuvântul „nigger”. A fost scoasă o nouă ediție, din care acest cuvânt a fost eliminat. Este vorba aici, în opinia multor oameni care încă mai gândesc cu propriile minți, de imbecilitate pură.
Gala premiilor Oscar din acest an a fost boicotată, în numele corectitudinii politice, de mai mulți actori spălați pe creier. Unul dintre ei, Spike Lee, s-a exprimat astfel: „Cum este posibil ca pentru al doilea an consecutiv cei 20 de nominalizaţi din categoriile actorilor să fie cu toţii albi? 40 de actori albi în 2 ani şi niciunul de culoare. Noi, persoanele de culoare, nu putem să jucăm bine?” Asta vrea corectitudinea politică: să nu mai fie premiată valoarea operei, ci culoarea autorului. Ceea ce este monstruos.
„Un nou îndrumar pentru profesori, recent publicat în Canada, îi îndeamnă pe aceștia să aplice mai apăsat Corectitudinea Politică în clase, pentru a crea un mediu „prietenos minorităților sexuale”. Una dintre recomandările noului ghid este ca profesorii să li se adreseze elevilor cu „Tovarășe” („Comrade”), pentru a nu mai exista deosebiri între băieți și fete. Ghidul, care conține 152 de pagini a fost publicat recent de către Asociația Profesorilor din Alberta, cea mai importantă uniune sindicală din provincia canadiană, și are ca scop afirmat instituirea unui climat mai prietenos în școli pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali, transsexuali și alte minorități sexuale. Ghidul le cere profesorilor să folosească un limbaj cât mai neutru din punct de vedere sexual, cum ar fi, de exemplu, „spouse” („căsătorit”) în loc de „husband”(„soț”) și „wife” („soție”).” (evz.ro) Ar mai fi ceva de comentat?
Astfel de anomalii se întâlnesc la tot pasul în lumea corectitudinii politice. Din păcate, la noi, în România, sunt foarte mulți cei care se aruncă în acest curent, lăsându-se duși de el și renunțând la gândirea proprie. Pentru că este mai simplu să mergi cu mainstream-ul, să stai liniștit la televizor, să ai ce mânca la căldurică și să-i numești pe cei care nu sunt de acord cu îngrozitoarea ipocrizie a corectitudinii politice rasiști, sexiști și toate celelalte. Așa că e de ajuns ca un oarecare să se bucure că a fost ales Trump ca să fie catalogat pe loc drept „minte viciată” etc. E suficient să spui că femeile parchează prost și imediat ești declarat misogin. 
Ei bine, tocmai renunțarea la anomaliile de acest tip a fost unul dintre mesajele electorale ale lui Donald Trump. Și exact pentru asta a fost votat, americanii dovedind că își doresc înlocuirea corectitudinii politice cu respectul pentru valorile naționale și creștine ale Americii. Americanii au răbufnit. Au trântit-o pe Hillary Clinton, trântind odată cu ea sistemul. 
Ignoranții de la noi desigur că au susținut-o pe Clinton. Ei făceau socoteli inteligente de genul „după un președinte negru, trebuie să vină și o femeie la Casa Albă”. Că doar așa e corect politic! Totul, în percepția lor, se desfășura ca într-un film frumos, unde toată lumea râde, cântă și dansează. Dar vai, a venit lupul cel rău, care vrea să ne arate adevărata față a lucrurilor! Ce ne facem, ce ne facem.... o să fie altfel! Și ia te uită, există oameni (bărbați, desigur, deci misogini, sexiști, violatori) euforizați de victoria lupului! Este îngrozitor ce vicii de gândire trădează asta! Este întristător! Este uluitor!  
Sistemul corectitudinii politice nu poate fi menținut și perfecționat decât cu astfel de oameni. Ei arată normal, sunt plăcuți la conversație, nu strigă, au argumente minunate (chiar dacă în spatele lor este vidul), vorbesc calm, așezat, dau citate, au la îndemână exemple de oameni care au suferit din cauza discriminării. Iar dacă insiști și vii, la rândul tău, cu exemple de oameni care au suferit din cauza corectitudinii politice, îți explică, pe același ton, că e vorba doar de excese inerente, că mesajul corectitudinii politice este unul pozitiv și luminos, dar că el a fost deformat de oameni răi, sexiști, homofobi și toate celelalte.
Uite, de aia mă bucur eu că a câștigat Trump. Sper să se țină de cuvânt și limba de lemn a capitalismului, susținută de milioane de ignoranți, să devină doar amintirea unui experiment funest.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!