joi, 26 ianuarie 2017

Stăniloiu și Cernea, nu vă lăsați!

Mai țineți minte elucubrațiile „activistului civic” Ioana Stăniloiu, „parteneră de viață” a „liber cugetătorului” Remus Cernea, cea care l-a reclamat pe profesorul Leon Dănăilă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că spusese, bazat pe experiența de o viață, că femeile și bărbații înalți și solizi nu sunt buni de chirurgi? Dacă nu, vi le reamintesc:
Scria activista respectivă, în plângerea ei, așa: „Cu tot respectul pentru profesionalismul recunoscut al domnului Dănăilă în meseria pe care o face, afirmaţiile domniei sale reprezintă o încălcare gravă a demnităţii femeilor, în general, iar eu mă consider direct lezată de acestea. Având în vedere că dl. Dănăilă este o autoritate în domeniul neurochirurgiei şi o persoană publică, discursul domniei sale va afecta în mod negativ carierea multor femei care doresc să activeze în domeniul neurochirurgiei, dar şi a bărbaţilor „înalţi şi solizi” care doresc acelaşi lucru. (...) declaraţiile domnului Dănăilă sunt ridicole, imorale şi lipsite de orice bază reală, totuşi sunt generatoare de stereotipuri de percepţie care pot afecta mediul profesional al medicilor chirurgi (...) Este revoltător şi jignitor la adresa femeilor în general, şi, în special, a celor care activează în sistemul sanitar din ţara noastră, să se afirme despre ele că sunt inferioare din punct de vedere profesional bărbaţilor. (...) Consider că proferarea unor astfel de opinii cu caracter discriminatoriu de către un profesor reprezintă o abdicare de la standardele ştiinţifice şi morale academice. (...) Aceste afirmaţii reprezintă o formă de discriminare a unor categorii de persoane care vor avea de suferit din cauza lor atât din punct de vedere profesional, cât şi social.” 
Dar ce spusese, concret, bătrânul chirurg? Iată: „Chirurgii, vă spun din experienţa mea, cei înalţi şi solizi nu sunt buni chirurgi. Sunt mediocri. Apoi femeile nu sunt bune de chirurgi. Vă spun foarte precis. În marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevăraţi... N-au talent. Se spune că un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur şi mâini de femeie. Dar femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte. Eu când am operaţii noaptea, repet chiar dacă am făcut operaţia aia de 100 de ori: tai aşa, fac aşa, mă duc aşa. Dar doamnele au alte preocupări. Într-adevăr, şi alea sunt foarte importante. Dar, dacă aveţi de operat, bărbaţii sunt mai buni, să ştiţi.
Bun. Vreau să-i recomand acestei activiste penibile un nou subiect de reclamație, de data asta la foruri mult mai înalte decât CNCD. E vorba despre o declarație a Papei Francisc, care evident încalcă grav demnitatea bărbaților. Aceștia vor avea de suferit din cauza declarației ridicole, imorale şi lipsite de orice bază reală a papei. Iată cum sună revoltătoarele cuvinte pe care le-a rostit Suveranul Pontif: „Părerea mea este că femeile sunt mai curajoase decât bărbaţii”. Discriminare clară, jalnică și nedemnă pentru capul Bisericii Catolice, iar așa ceva nu poate fi tolerat. Chiar dacă Ioana Stăniloiu nu se simte direct lezată, îl poate ruga pe partenerul ei de activism, Remus Cernea, să depună plângerea. Apoi, împreună, cei doi să nu se lase până când papa sexist și discriminator nu va fi alungat de la Vatican.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!