vineri, 7 aprilie 2017

Trump contra Bashar Chimicul

Lucrurile sunt destul de simple. Trump a decis atacarea Siriei. Bineînțeles că printre noi există destui care sunt împotrivă. De ce? Pentru că ei își pun speranțele în Putin. Mă refer la toate speranțele - ei vor să trăiască într-o Rusie globală. Așa că dă-i și combate și vituperează. Cum excelent observa Radu Ghelmez, când vine vorba de luat apărarea lui Putin, care, cum se știe, este un sprijinitor al regimului criminal Assad, acești indivizi caută să ascundă sau măcar să distorsioneze realitatea. Despre atrocitățile săvârșite de Bashar Chimicul, cum ar fi spre exemplu uciderea în chinuri a copiilor cu ajutorul gazului sarin, ei discută folosind una sau mai multe dintre următoarele strategii viciate din punct de vedere moral:


1. Negationism - Nu s-a întâmplat nimic, n-a murit nimeni, e o făcătură, copiii cu spume la gură sunt niste actori, n-ati vazut ca nimeni nu avea mănuși???
2. Nedeterminism - Ceva tragic s-a întâmplat, dar nu stim exact ce, hai sa nu mai acuzam pe nimeni până nu aflăm cine a fost cu adevarat de vina, nu există dovezi si nu pot exista dovezi, adevarul este inaccesibil si oricine zice orice este un propagandist
3. Relativism - Și americanii omoară copii, toata lumea omoară copii, nu e nimeni mai breaz, te iei de Assad pentru ca te plătesc americanii, dar când americanii omoară copii te faci ca nu vezi pentru ca nu-ți pasă
4. Fals pragmatism - Assad e un criminal, ce a făcut este impardonabil, dar Siria este o țară care nu poate fi condusă decât de criminali asa ca ce mai contează care criminal o conduce? El este raul cel mai mic si orice alternativa la Assad este inferioara a priori, prin urmare criticandu-l pe Assad il susții pe un ipotetic dictator mai rau decat Assad, asa ca mai bine faci ca mine, adică te faci ca nu vezi.
5. Tribalism - Nu e ok ce a făcut Assad, dar macar el apără crestinii, secularii, omul alb, se îmbracă în costum, se barbiereste, ii preferi pe criminalii ailalti, maimuțe barboase care striga allahuakbar?
6. Pacifism naiv - Vai de mine si de mine, ce nenorociri se întâmplă în război, groaznic, hai mai bine să ne împacăm cu toții, lasă si tu de la tine si nu-l mai critica atâta, nu vezi unde duce razboiul, nu e mai bine sa fie pace?
7. Analfabetism geopolitic - Asa, si? Vrei să ajungă și Siria cum e Libia?
8. Whataboutism - Aha, sari acuma de cur în sus, dar nu te-am văzut sa zici ceva si de incidentul asta, uite aici linkurile, care s-a întâmplat acum nspe ani in alta țară, în alt context și a implicat alții actori decât cei din situația pe care o descrii tu
9. Determinism istoric - Nu e de vină Assad ca omoară copii, de vină sunt americanii, francezii, otomanii, arabii, bizantinii, persii, romanii, fenicienii care, în secolul 20, 19, 18, 17... 10, 9, 8... 2, 1, 0... -2, -3 -4 au facut o mare greșeală care il obligă azi pe Assad sa omoare copiii cu gaze de luptă
10. Avocatul diavolului - Assad este presedintele legitim al unei țări suverane asa ca face ce vrea la el în țară, poate sa omoare copii pentru că e legal, ce e ilegal conform cu legislația internațională este sa ne amestecăm noi in treburile interne ale sirienilor.
Sursa
După mine, Trump a făcut ceea ce trebuia. Și ar trebui să continue. În cel mai scurt timp, focarul de terorism din Siria trebuie lichidat. Dictatorul Bashar trebuie înlăturat, Siria trebuie eliberată. Ajunge cu manipulările Obamiste! Destul cu comerțul ilegal de arme și petrol! Sunt momente când trebuie luate decizii ferme și se pare că Trump este unul dintre cei capabili să facă asta. O lume întreagă stă sub amenințarea atentatelor, am ajuns să ne fie teamă să ieșim pe stradă, iar noi o ținem de decenii numai în conferințe și analize corecte politic în vreme ce copii nevinovați sunt uciși fără milă, în chinuri. Apoi ne mirăm că naționaliștii și extremiștii câștigă teren. 
So, keep kicking Chemical Assad's ass, Trump!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!