sâmbătă, 9 martie 2019

Soluția lui Nicușor Dan

Din câte am văzut, mulți n-au înțeles ce s-a întâmplat cu interdicția dată de BEC pentru participarea alianței USR - PLUS la europarlamentare și cu anularea deciziei, a doua zi, de către Înalta Curte. Așa că o să încerc să explic, mai ales că, în cel mai pur stil românesc, fruntașii acestei alianțe au ieșit pe sticlă și au făcut un mare tămbălău, susținând că nu pot candida din cauza PSD care ar fi ordonat obstrucții la BEC. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel.
Legea spune că atunci când o formațiune politică depune la BEC listele obligatorii de semnături, ele trebuie semnate de președintele formațiunii sau de co-președinți în cazul unei alianțe sau fuziuni, exact așa cum figurează în Registrul Partidelor Politice. Ori ce s-a întâmplat? În Registrul Partidelor Politice, USR apare cu Nicușor Dan ca președinte. Asta pentru că după ce el s-a retras din partid, în iunie 2017, modificările nu au fost nici până azi operate în Registru. Din vina cui? Nu știm, deocamdată. BEC nu a făcut decât să aplice legea. Sigur că Barna și Cioloș au făcut un scandal monstru, dar tare mi-e teamă că vina a fost exact a celor de la USR, care, din indolență sau din nebăgare de seamă, nu au urmărit înregistrarea noilor date în Registrul Partidelor Politice.
Soluția problemei, simplă și elegantă, a fost găsită de Nicușor Dan. Omul s-a reînscris în partid și a semnat, alături de Barna, protocolul de constituire a Alianței USR - PLUS. Un gest pe care nu știu câți ar fi fost capabili să-l facă. 
Interesant e că în aceeași situație se află și ALDE. „Partidul figurează că este condus de doi copreședinți: Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Acest lucru înseamnă că lista de candidați a ALDE va trebui semnată de cei doi pentru a putea fi acceptată de Biroul Electoral Central (BEC), numai că Daniel Constantin nu mai este de doi ani membru ALDE, după ce a fost eliminat de Tăriceanu din conducerea partidului. Constantin este membru fondator al Pro România, partidul condus de Victor Ponta, și este în imposibilitatea să semneze alături de Tăriceanu lista de candidați. În caz contrar, dacă lista va fi semnată doar de Tăriceanu sau dacă până pe 28 martie – termenul limită de depunere a candidaturilor – situația nu se rezolvă, în sensul de înscriere în registrul partidelor a lui Călin Popescu Tăriceanu ca unic președinte al ALDE, sunt mari șanse ca partidul să nu poată participa la alegerile europarlamentare.” - am citat dintr-o analiză făcută pe g4media.ro.
Sunt foarte curios cum se va rezolva problema ALDE. Iar dacă nu se va rezolva, pe cine va arăta cu degetul Tăriceanu?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!