miercuri, 25 decembrie 2019

Din seria „Lecturi obligatorii” - Aforisme

DUILIO PETRO-MAX: „Aforisme" — Peste cinci sute de aforisme, observaţii şi „cugetări temporale“ dau măsura elasticităţii şi ascuţimii de gîndire a lui D. Petro-Max, fost intendent al Casei industriaşilor (1903—1909). Cîteva însemnări „temporale“ pot, neîndoios, demonstra întinderea gamei produselor sale :
•     A privi pe interlocutor în ochi însemnează a-i cerceta pînă în adînc buzunarul.
•    Măsoară din creştet pînă în tălpi pe oricine te solicită, ca să nu greşeşti locul unde urmează să intervii, cînd vine vremea să dai un răspuns.
   •   Cînd începi să tratezi cu partenerul de afaceri, caută întotdeauna să-l aşezi într-o situaţie nefavorabilă. Oferă-i un fotoliu care scîrţîie la cea mai neînsemnată mişcare, dacă se poate sub candelabrul care stă să cadă, serveşte-l cu coniac din cel care provoacă iritaţia pielii, asigură-l că soţia dumitale, Cretina, îi păstreaza cea mai constantă afecţiune. Poartă-te extrem de politicos, dar imaginează-ţi în timpul tratativelor cum îl tragi jos pe podea, cum îi terfeleşti în picioare hainele, cum îţi rezistă, încercînd să te muşte de pulpă: argumentele cîştigului de cauză îţi vor veni în minte automat...
•    Să ai în permanenţă pe birou ustensile grele, colţoase, şi să sugerezi, printr-o anume nerăbdare şi prin înjurături scăpate printre dinţi, că adevărata lor menire se realizează prin aruncare.
•   Celor care te solicită şi te plictisesc, comunică-le că-i vei căuta tu la telefon, mai tîrziu. Cum ai insomnie, ţine-te de promisiune, nu înainte de orele trei dimineaţa. Dă-le impresia că nu poţi dormi din cauza problemei lor, şi ţine-i un ceas întreg la aparat.
•   Orice marfă are un dublu caracter. Numai partenerul nu are nici unul.
•   În cazuri complicate, serveşte-i pe cei ce te tot vizitează cu ceai de tei, care ţie îţi înlocuieşte tutunul şi în care femeia să pună mai înainte o bună cantitate de somnifer. Merită cheltuiala.
•   Dacă un solicitant zăboveşte peste măsură în biroul tău după ce i-ai rezolvat cererea, comunică-i că tocmai ai inventat o trambulină de catapultare a persoanelor prin fereastră şi că, pentru experimentarea ei, aştepţi oferta unor voluntari. Apoi: n-aş vrea în ruptul capului să vă simţiţi îndatorat.
•    Întinde cît se poate de mult discuţia cu unul de la care ţi-ai propus să obţii ceva: nu sconta decît pe epuizarea lui fizică, după care îţi va ceda, ca la box, totul. Ca atare, nu te angaja decît cu persoane de aceeaşi categorie.
•    Întotdeauna, luat din scurt de superiori, argumentează expunerea, raportul sau relatarea cu păreri ale autorilor clasici: dacă este vorba despre livrări de materiale, referă-te, în trecere, la călătoria lui Goethe în Italia; dacă trebuie să justifici unele pierderi la textile, evocă tapiseriile de la Pitti şi cîştigă timp pentru a cita imediat din Monet; înghesuie-i pe Stendhal şi pe Gauguin printre oficianţi, descoperă-le furnizorilor calităţi de rafinaţi în preferinţa pentru nuanţe. Nici un superior n-a rezistat pînă azi la asaltul cuţitelor culturii, din care îţi poţi face bune provizii, seara, din Larousse. În cazuri extreme de lapsus, utilizează ca pe o pleznitură numele lui Burckhardt, infailibil în orice situaţie.
•    Ca să-ţi menţii iniţiativa de atac, ocupă-te în timpul liber cu ceva fără cea mai mică legătură cu profesiunea: împarte zîmbete celor nevoiaşi, durează fundaţii muzicale, dezbracă-ţi secretara.
•    Ca să-ţi intimidezi interlocutorul, foloseşte în conversaţie ultimele cuceriri ale tehnicii: maşini de socotit, maşini de scris, cartoteci, clasoare, mape cu două partide - cu condiţia ca niciuna să nu funcţioneze, pe care să le repari din mers, să le cercetezi, să le bruschezi, să le arunci pe rînd de perete, cu blestemele de rigoare şi cu un aer nefericit.
Culegerea de maxime pe care ne-a dăruit-o D. Petro Max se înscrie printre capodoperele literaturii noastre dintre cele două războaie şi lectura lor te îndeamnă la fapte etern nobile. (Editura Universităţii din Koln, Anale I, fasc. 3, pag. 330, 1930.)
Pentru conformitate, Mircea Horia Simionescu - Ingeniosul bine temperat



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!