duminică, 5 aprilie 2020

Ce este un liberal?


Văd pe FB postarea unui prieten virtual luată din timeline-ul cuiva care, probabil, îi este lui prieten virtual. O postare despre românii care au plecat să muncească în străinătate și au revenit în țară acum, cu pandemia. Reproduc aici textul, care mi se pare neprețuit pentru a înțelege gradul de confuzie în care se află bună parte dintre oameni, indiferent de opțiunea lor politică:
„Nu vreau să mă cert cu nimeni, nu vreau să fiu înțeles greșit. Dar, când 4 milioane de români au ales să plece la muncă afară, nu au întrebat Guvernul nimic. Au plecat, au muncit, au câștigat bani, au plătit impozite în țarile în care au lucrat. Bine. Acum, când e rău acolo, țipă la Guvernul României să le dea avioane speciale. Le plătim hoteluri unde stau în carantină, le plătim hrana la izolare, le plătim avioane, sute de mașini de MAI care îi duc cu girofaruri prin toată țara, le plătim medicația contra coronavirus, le dăm ajutoare. Sunt români de-ai noștri, veți spune. Corect. Dar, peste 2-3 luni, aceiași români care țipă ca din gură de șarpe acum, vor fugi din nou în Europa. Nu ar mai bine să le spunem: "Fraților, ați avut nevoie de cei din țară, v-am ajutat. Dar, ce-ar fi să rămâneți voi acasă, să lucrați în construcții, în agricultură, în loc să aducem vietnamezi?". Ba da, așa ar trebui, însă ei sunt români doar când dau de greu acolo, iar când le este bine sunt italieni, spanioli, francezi, englezi etc etc etc. Romania luptă pentru ei, se cheltuie zeci, sute de milioane de euro, pentru românii de afară, să-i aducem acasă. Dar, EI CE FAC PENTRU ROMÂNIA?”
Acesta este textul, scris de un domn de prin Vaslui care se prezintă ca fiind jurnalist. Deoarece amicul meu este liberal, m-am gândit că nu-i exclus ca și jurnalistul vasluian să fie membru PNL. Și asta m-a făcut să mă întreb: o fi vorba despre o poziție a partidului Brătienilor? Li s-o fi dat liber membrilor să lanseze idei precum cele conținute în textul citat? Nu ar fi exclus și spun asta amintindu-mi că nu sunt decât câțiva ani de când PNL și PSD erau ca frații gemeni, împărțind aceeași doctrină contra naturii: uselismul.
O să încerc să explic de ce textul postat de amicul meu liberal este, de la un capăt la altul, anti-european și, pentru că nu am alt termen de comparație, dodonist (de la Igor Dodon, fratele nostru de peste Prut).
Atunci când România a aderat la UE, s-a angajat că se va integra în spiritul acestei construcții suprastatale. Românii au acceptat să cedeze o mică parte din suveranitatea absolută cu care se împăuna Ceaușescu, să reducă rolul statului în economie, să nu se împotrivească multiculturalismului, să adopte legi europene etc. Printre altele, România a fost de acord că cetățenii ei sunt cetățeni europeni în sensul foarte clar că ei au aceleași drepturi, obligații și libertăți, pe teritoriul UE, pe care le au și francezii, germanii etc. Altfel spus, oricare cetățean român are libertatea de a se stabili în Italia sau Austria exact cum ar face-o când se mută de la Vaslui la Sinaia, să zicem. Nimeni nu îl întreabă pe cel care se mută de ce o face, nimeni nu-l arată cu degetul, nimeni nu-l ia la rost cerându-i să plece de unde a venit. Omul este liber să se ducă unde vrea el, când vrea el. Prin semnarea actelor de intrare în UE, România a fost de acord ca această libertate să fie extinsă la întreg teritoriul uniunii. Așadar, un român din Suceava, Cugir, Țăndărei etc, are posibilitatea legală de a se duce în Belgia și a se angaja acolo ca și cum ar fi un belgian. La fel, dacă un danez din Copenhaga are dorința de a se stabili la Vaslui, nimeni nu-l poate împiedica să facă acest lucru. Și nimeni, când face această strămutare, nu trebuie să-i ceară voie guvernului. De aceea mi se pare total anti-european să lansezi în spațiul public afirmații de genul „când 4 milioane de români au ales să plece la muncă afară, nu au întrebat Guvernul nimic”. Ce-ar fi dorit liberalul meu, ca atunci când românii doresc să muncească în Germania să facă o cerere în care să explice motivele pentru care au luat decizia, pe care s-o depună la registratură și să aștepte răspunsul oficialităților? Acesta este punctul de vedere liberal?
Mai departe, jurnalistul vasluian, preluat de liberalul pursânge despre care pomeneam, descrie, în termeni simpli, ce fac românii care au ales să își exercite dreptul legal, european, de a trăi și munci în altă parte decât pe șantierele patriei. Ei „țipă la Guvernul României să le dea avioane speciale”. Din câte știu, toate guvernele lumii și-au repatriat cetățenii aflați temporar locuri de unde nu se puteau întoarce pe cont propriu, luându-i cu avioane speciale. Este elementar ca un guvern să-și aducă acasă oamenii, alături de familiile lor. Un guvern care nu ar face asta ar fi criminal și asta nu cred că trebuie să i-o explic liberalului meu. Așadar nu țipă nimeni la guvern, ci guvernul își repatriază cetățenii înainte ca țările în care se află temporar să-și închidă granițele, prinzându-i acolo ca într-o capcană. Avioanele speciale sunt pentru situații speciale, punct. Europenii care doresc să se întoarcă în țările în care au cetățenie, o pot face liniștiți, atâta vreme cât gravitatea situației nu a închis granițele. Aici vorbim despre principii europene. Din păcate, unii liberali (sper sincer că sunt puțini) n-au înțeles nimic din asta. Dacă ar fi după ei, guvernul ar trebui să le închidă ușa-n nas compatrioților noștri care doresc să se întoarcă, strigându-le: „Ne-ați întrebat înainte de a pleca? Nu? Atunci ia să ne lăsați în pace, stați acolo, între străini, să vă îngrijească ei, dacă v-ați plătit impozitele acolo!”
Dacă totuși se întorc, românii care au plecat din paradisul construit de pesediști și liberali de-a lungul anilor, ar trebui, crede jurnalistul vasluian, să nu primească nici carantină, nici medicație. Acest domn pare a nu înțelege că măsurile respective au în primul rând rolul de a împiedica răspândirea virusului pe care cei care se întorc ar putea să-l poarte. Bezna minții.
În continuare, jurnalistul vasluian preluat de liberalul meu, ne anunță, cu tristețe, ce se va întâmpla după stingerea pandemiei: „peste 2-3 luni, aceiași români care țipă ca din gură de șarpe acum, vor fugi din nou în Europa”. Te doare mintea. Deci acei oameni se vor întoarce în Spania, Italia etc. Așa, și? Ce-ar vrea jurnalistul vasluian și, alături de el, liberalii care-l citează pe Facebook? Să le interzică românilor europeni să se miște liber prin Europa? Așa se pare, pentru că, în final dumnealor sugerează că guvernul român ar trebui să le spună celor care vor să plece: ia stați voi aici și munciți în agricultură, ca să nu mai aducem noi vietnamezi. Dar pentru numele lui Dumnezeu, guvernul aduce vietnamezi? Sau firmele disperate că nu mai găsesc forță de muncă autohtonă din cauză că cei dornici de o viață mai bună pentru copiii lor au plecat la bani mai mulți și cei rămași nu vor să muncească? Alo, domnu’ gazetar și domnu’ liberal, puțină muncă forțată ar fi bună, nu-i așa?
Așadat, elucubrațiile despre care am vorbit sunt făcute publice de un tovarăș de la Vaslui, un jurnalist care se nutrește din filosofia unor Voronin și Dodon, apoi sunt preluate și răspândite de un liberal convins și, lucru extrem de interesant, cunoscător al realității economice, obișnuit cu munca dură din multinaționale etc. Asta mă face să mă întreb: ce este, cu adevărat, un liberal în România anului 2020?
E greu de acceptat, dar răspunsul este trist: extrem de mulți se autointitulează liberali fiind, în realitate, stângiști. Unii dintre ei nu au mai putut suporta regimul Dragnea-Dăncilă, dar ar fi stat lângă PSD dacă acest partid ar fi făcut o politică socialistă și nu ar fi alunecat către dictatură. Alții au prieteni printre liberali și, pentru că respectivii au ajuns la putere, s-au declarat de-ai lor. Și mai sunt cei care s-au dus lângă liberali pentru că întrezăresc posibilitatea ca în acest fel să ajungă din nou aproape de stânga socialistă, cea cu pomenile și cu minciuna egalității. Acești oameni nu au nicio tangență cu liberalismul ca doctrină. Așa că răspunsul la întrebarea din titlu mi se pare că este simplu de dat: „un liberal român al anului 2020 este un socialist care s-a speriat de dictatura socialismului și s-a travestit”.
Raul S. Baz - articol apărut în publicația online „Știrile pro Prahova”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!