luni, 28 septembrie 2020

Ce ar urma după alungarea lui Firea de către Nicușor Dan

O schimbare de paradigmă

Alegerile locale au scos la iveală multe surprize. Firea și PSD au pierdut Bucureștii, Oprișan a fost debarcat de la CJ Vrancea, după 20 de ani de dictatură locală, Tăriceanu a achiziționat 1,6% din voturi, ALDE și PRO-România nu au prins CGMB, la Constanța – imperiul lui Mazăre candidatul PSD a pierdut glorios etc. Toate astea arată că tăvălugul schimbării pornit la europarlamentarele din 2019, când PSD a fost dat jos de pe soclul unde trona plin de obrăznicie și aroganță, continuă să înainteze.

Cel mai probabil, românii au început să priceapă că de 30 de ani votează și susțin niște hahalere care nu rezolvă niciodată niciun fel de problemă reală. Oameni care plantează panseluțe, asfaltează prost drumuri care revin la vechea stare după un an, taie panglici la inaugurări ale unor obiective la edificarea cărora nu au avut niciun rol și, în timpul ăsta, în mod miraculos, averile lor cresc nemăsurat.
Dar mizeria cotidiană rămâne aceeași. Lipsurile, deficiențele, amatorismul, infrastructura veche de decenii, putredă, rămân pe blazonul mai tuturor administrațiilor locale. Au existat și câțiva primari autentici – cazul lui Emil Boc de la Cluj este relevant – care au făcut ceea ce trebuie pentru localitățile lor. Oamenii de-acolo au putut vedea ce înseamnă progres, modernism, civilizație etc. Și pentru că oamenii din Teleormanul lui Dragnea, de exemplu, călătoresc și ei prin țară, au putut vedea diferențele.
Îmi place să cred că momentul localelor prefigurează schimbarea de paradigmă în administrarea României. Speranțele se îndreaptă către noii primari și consilieri, care ar putea începe transformarea. Cum spunea cineva, Bucureștii stau pe câteva mii de kilometri de conducte putrede, prin care se pierd zilnic milioane de litri de apă. Niciun primar nu a făcut ceva pentru înlocuirea lor, dar toți au venit la televizor și au explicat care e complexitatea problemei, spălându-se pe mâini de orice responsabilitate. Va reuși Nicușor Dan să îndrepte lucrurile? Dar primarul Ploieștilor, Volosevici, va avea determinarea să ia taurul de coarne și să rezolve problema poluării orașului?
Oamenii par a fi înțeles că nu mai merge cu vorba goală și cu simularea interesului. Miliarde de euro puse gratis la dispoziția României de către UE pentru dezvoltare și modernizare nu au fost folosite. De ce? Din cauza incompetenței primarilor, destui dintre ei nefiind în stare nici să folosească limba maternă în mod corect. Pe ei nu i-a interesat să ia fonduri europene cu care să își ridice localitățile, pentru că asta ar fi însemnat să facă proiecte, să nu fure, să nu aștepte șpagă, să respecte angajamentele și controlul finanțatorilor etc. Așa că s-au mulțumit să nu facă nimic important, să învârtă niște bănuți primiți de la județ și să inaugureze câte un WC prin curtea câte unei școli.
Dar oamenii au văzut, în sfârșit, ce se întâmplă. Și iată că dau de pământ cu mincinoșii, farseurii, demagogii și restul lichelelor care au ținut țara pe loc 30 de ani. Sper ca la parlamentare să se desăvârșească schimbarea începută și România să plece, în sfârșit, pe drumul european.

Raul Sebastian Baz
Articol apărut în publicația „Știrile pro Prahova”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!