duminică, 16 ianuarie 2022

Ilie Năstase și Djokovic - doi indivizi care se cred mai presus de lege

 Australia a dat lumii o lecție importantă prin expulzarea lui Djokovic: așa au ocazia să afle ce înseamnă statul de drept și cei care trăiesc la periferia democrației - naționaliștii, rusofilii, conspiraționiștii, extremiștii de toate felurile. Să ne aducem aminte de cazul Ilie Năstase. 

În 2018, fostul tenisman a fost prins băut la volan și, când polițiștii au vrut să-i pună fiola, individul a devenit recalcitrant și agresiv, a făcut bâlci, așa încât până la urmă a trebuit să fie luat pe sus și dus la IML pentru recoltarea de probe biologice. Acolo bâlciul a continuat, marele campion refuzând să se conformeze și să accepte recoltarea. S-a ales cu dosar penal și i s-a interzis să conducă mașina. Dar el, ca un adevărat zeu coborât printre pământeni, ale căror legi sunt mai prejos de persoana lui, a ieșit în aceeazi zi prin oraș, de data asta călare pe un scuter. A fost prins și a încasat al doilea dosar penal. 
Credeți că după asta s-a potolit, înțelegând că a dat-o în bară? Aș! S-a apucat de dat interviuri, în care amenința cu acțiuni la CEDO și împroșca Poliția cu lături demne de Vadim Tudor. Ia uite ce a spus:

"Testul de alcoolemie a ieșit 0.05. Mi-au spus că trebuie să-mi dea amendă, dar un polițist a zis să-mi ia și sânge. Mi-au făcut și test pentru droguri. Ce înseamnă asta? La mine, cel mai mare drog a fost un pahar de șampanie. Oamenii ăștia sunt «duși». La INML, testul a fost tot 0,05. N-am fost umilit așa niciodată. Mi-au strâns cătușele atât de tare încât mi-au făcut rană. Mi-au spus că așa se procedează când sunt agresiv. Eu am fost doar agresiv verbal, nu fizic.
A sta la pândă e un furt. Mă voi duce la CEDO, pentru că doamna ministru și secretarii dânsei nu au vrut să răspundă la telefon. E o lege: dacă vrei să arestezi un fost parlamentar sau general, treci puțin mai sus și întrebi. Alții nu gândesc cu picioarele, ca ei.
Eram conștient că pot să conduc, stau foarte aproape. Mi s-a spus că eram pericol public. Care era pericolul public? Polițiștii au filmat doar ce au vrut ei. Erau mii de polițiști la spital, fericiți că au prins un pește mai mare. Mă dor toate oasele, am fost trântit la pământ. Merg să iau certificat medico-legal, apoi merg la CEDO. Cer 2-3-5 milioane de euro daună și le dau la copiii săraci din țară.
Am răni la mâini și puțin la frunte. Am fost prins cu 0,05. Asta nu e infracțiune, doar că îmi ia permisul. 0,05 înseamnă două sticle de bere. Nu eram atât de nebun încât să mă urc beat în mașină. Polițiștii trebuiau să reacționeze altfel, nu eu. «Cât ai băut?». «3 beri am băut». «Hai, domne, că ai băut mai mult!». Am băut 3 beri și am și mâncat. Când mai și mânânci, nu te îmbeți. Am băut 3 beri și am mâncat paste și friptură"

Un alt individ mai presus de lege, tatăl lui Djokovic, a organizat un miting la Belgrad, unde a zis așa:
„Îl țin captiv pe Novak. Novak este Serbia, și ei îl călcă în picioare pe Novak, și ei calcă și Serbia. Omul acela, Scott Morrison, al cărui nume spune totul, a îndrăznit să-l atace pe Novak și să-l expulze și nici măcar nu a intrat în țara lor. Au vrut să-l subestimeze, să-l umilească pe el și pe Serbia. Suntem sârbi, un popor mândru, nu am atacat niciodată pe nimeni, doar ne-am apărat. Așa face acum sârbul nostru, Novak, cu comportamentul lui față de gazde, organizatori. Novak este o lumină la capătul tunelului. Oligarhia aia politică nu va stinge asta, nu am cuvinte suficiente să-i numesc pe acei politicieni, pentru că asta nu are nicio legătură cu sportul. El a îndeplinit toate condițiile necesare pentru a intra și a câștiga un al titlu al celebrului lor Australian Open.
Ei ne spun lumea a treia. Nu, noi suntem lumea libertariană, majoritatea, nu suntem nici mai puțini, nici mai valoroși decât ei. Novak arată că face parte din acea lume libertariană. Iisus a fost răstignit pe cruce și a reușit să treacă peste toate și este în continuare printre noi. Acum, Novak este răstignit și pățește aceleași lucruri. Suntem un popor sârb mândru, a cărui mândrie este Novak. Nu numai a noastră, ci a întregii lume libere. Nu va fi sta în genunchi, va lupta. Novak este prizonierul acelor nenorociți, să le fie rușine! Întreagă lume liberă, ridică-te, aceasta nu este doar o luptă a lui Novak, ci o luptă a peste 7 miliarde de oameni, pentru libertatea de exprimare! Novak nu a încălcat nicio lege, dar vor să ne rețină pe toți. Libertate, Nole! Toată lumea este cu tine și cu Mama Serbia!”
Ăștia sunt perifericii democrației, ai statului de drept. Ei se cred mai presus de restul lumii, care pentru ei reprezintă „pulimea”. Și, din păcate, exact pulimea e de partea lor. Iată cum îl apără aceștia pe Ilie Năstase: „cei din poliție nu fac decât să facă țara de rușine... Ilie Năstase este un erou național, un erou care a apărat drapelul țării! cu ce se mândresc domnii care i-au pus cătușe lui Ilie Nastase?”
Ori tocmai împotriva acestor dobitoci siniștri se ridică statul de drept. Într-un stat de drept, nimeni nu este, ca în Orwell, „mai egal” decât ceilalți.






Un comentariu:

După mine!