vineri, 7 iunie 2019

Lanțurile roșii (Editorial apărut în Ziar de Sinaia)


În aceste momente, România a cârmit din nou spre democrație. La alegerile europene, ai noștri au dat de pământ cu PSD și ALDE, iar Dragnea, acest furuncul pe fruntea politicii social-democrate, a fost condamnat și arestat. Așa cum mulți observatori și analiști au comentat, dacă Dragnea rămânea la putere, țara noastră s-ar fi îndreptat către o dictatură de tipul celei din Turcia unde, mai nou, Erdogan a început să aresteze și scriitorii care nu sunt „pe linie”. Dar justiția și-a făcut datoria și, mai mult, românii s-au orientat masiv către partidele europene. 
Desigur că peremiștii din PSD și din jurul lui, cei pe care lumea îi numește, generic, vectorii Ciumei Roșii, n-au acceptat această înfrângere istorică. Ei continuă să lanseze, în spațiul public, acuzații grotești, minciuni ordinare, deformări ale logicii, prin care speră să acrediteze ideea că totul a fost, de fapt, o manevră a forțelor oculte conduse de Soros, care doresc să ne țină în genunchi și să ne otrăvească cu legume contaminate. Lor nu le pasă că românii au dovedit, prin votul lor, că nu mai acceptă asemenea imbecilități sinistre. Ei o țin în continuare cu sufrageria lui Kovesi, cu copiii vânduți de Iohannis, cu crimele torționarului Lazăr, dovedind prin asta fie că sunt idioți cu crăci, fie că se află „în solda” – cum le place lor să se exprime, noilor structuri de tip securist înființate de regimurile cu tentă dictatorială. Fie ambele. Parte din oamenii ăstia dețin poziții importante pe plan național sau local. Unul are pe mână fondurile pentru agricultură, altul are semnătura în pix pentru banii destinați asfaltărilor, unul conduce hotelul partidului de pe litoral, altul învârte banii unui mare spital etc. Toți aceștia sunt trup și suflet alături de ciuma roșie, pentru că într-o societate normală, care funcționează pe baza concurenței și competenței, nu ar fi capabili să conducă nici măcar un chioșc de pâine. Singura lor posibilitate de a prospera este în structuri mafiote, clientelare, unde primesc ciolane nu pentru ceea ce pot să facă, ci pentru disponibilitatea de a fi gata oricând să contribuie la apărarea „cauzei”.
Să luăm o instituție oarecare a statului, de exemplu una cu numele fictiv „Agenția pentru Salvarea Cormoranilor”, pe scurt ASC. Ciuma Roșie numește la conducere persoane de încredere, oameni care nu se abat de la linia partidului-stat. În scurt timp, noul șef identifică, de cele mai multe ori cu ajutorul „serviciilor”, oamenii de încredere, pe care îi păstrează în funcții, în vreme ce pe ceilalți îi înlocuiește. La un moment dat, coloana vertebrală a instituției este formată din oameni dedicați trup și suflet Ciumei Roșii. Mulți dintre ei nu sunt membri de partid, dar este dincolo de orice îndoială că votează cum trebuie, fac propaganda care li se cere, își scot subalternii la mitingurile anti-Europa etc. Același lucru se întâmplă în instituțiile vechi, în ministere spre exemplu. La final, când preluarea totală a puterii s-a înfăptuit, situația arată astfel: în fiecare dintre instituțiile statului găsim Lanțuri Roșii, care conduc, practic, instituțiile. Când dictatorul (Dragnea sau altul) dorește ceva, de exemplu bani pentru lacurile aflate în administrarea unor firme apropiate de ministrul agriculturii, își sună omul forte de la ASC și-i cere, scurt, să rezolve problema. Indiferent dacă e legal sau nu, omul forte, împreună cu celelalte verigi ale Lanțului Roșu, se descurcă. Taie banii de la protejarea habitatului cormoranilor și-i trece la zona de lacuri, cu dedicație pentru acele firme care îndeplinesc anumite condiții specifice și pe care, evident, nu le îndeplinesc decât apropiații ministrului.
Din când în când, oamenii din Lanțurile Roșii sunt răsplătiți cu prime, gratuități, măriri de salarii. De unele dintre ele beneficiază și oamenii cinstiți din ASC, pentru că și discriminarea are o limită. Dintre acești oameni cinstiți, unii, văzând ce bine o duc ceilalți, se duc și se înscriu în structurile patronate de Ciuma Roșie.
La alegeri, Lanțurile Roșii din instituțiile statului sunt chemate să ajute. Cum ar putea acești oameni să refuze? Ei și-ar sacrifica și sănătatea, numai Ciuma Roșie să rămână la putere și să le dea în continuare pomeni, să aibă unde-și angaja copiii și amantele și să se umple de bani făcând combinații la limita legii. Acesta este sistemul pe care l-a folosit la maximum Dragnea, acest infractor ordinar care și-a permis să ne considere pe toți proști, hoți și milogi.
Ceea ce este important de înțeles acum este că sistemul dragnist trebuie distrus în întregime. Nu e suficient că votul a pus PSD cu botul pe labe și a scos făcătura ALDE din Europa. Acești oameni nu cedează. Ei nu se vor resemna niciodată, vor continua să atace, pentru că Ciuma Roșie moare, dar nu se predă. Vor candida din nou, la locale și la parlamentare. Veți vedea aceiași oameni pe care românii nu i-au vrut azi, înfigându-se să fie deputați și senatori. Și dacă vor fi îngăduiți, peste numai câțiva ani va fi posibilă apariția unui nou Dragnea, poate și mai destructiv. Prin urmare, oamenii să reflecteze bine dacă sunt dispuși să mențină viu acest pericol.
Astăzi, principala forță politică a României este USR. A ajuns aici în ciuda atacurilor sistematice ale vectorilor Ciumei Roșii. USR este percepută ca fiind o formațiune cu oameni curați și capabili. Iată că există alternativă la PSD și e posibil ca în 2020 să avem un guvern USR – PLUS –  PNL și un președinte european, în persoana lui Klaus Iohannis. Cred că merită să ne gândim la asta și să ne întrebăm dacă vrem să fim conduși în continuare de guvernele Ciumei Roșii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!