luni, 22 decembrie 2014

Anti-basism fara Basescu

Ieri, 21 decembrie, a plecat Basescu de la Cotroceni. Momente emotionante, ceremonie impecabila. In locul lui a venit Iohannis. Incepe un ciclu nou. Toate ar trebui sa mearga altfel. Odata cu instalarea noului presedinte, atitudinea partidelor, a presei, a celor interesati de politica, ar trebui sa se schimbe. 
Ce vedem, insa? Vadim Tudor, puroiul scenei publice de 30 de ani si mai bine, a schimbat destinatarul cazanelor cu laturi dintr-un condei. Deja Iohannis este facut albie de porci in oficiosul PRM numit Tricolorul. Ponta, parand ca nu a iesit din campanie, il ia in continuare ca tinta pe Basescu: "in 21 decembrie 1989 fugea Ceausescu, in 21 decembrie 2014 a plecat Basescu". Alina Gorghiu, noul presedinte liber ales (sanchi!) al PNL, merge la Antena3 ca sa-l injure pe Basescu. Antena3 isi trimite oamenii la conferinta de presa de adio a lui Basescu pentru a pune intrebari-atacuri de un penibil greu de egalat si imposibil de intrecut. In studiourile de televiziune, comentatorii au ca principal subiect prestatia lui Basescu in cei zece ani de mandat. Pe forumuri, postacii anti-basisti continua seria atacurilor inteligente: "Basescu la brutarie langa Voiculescu, marlanul tot marlan, chioru' sa plateasca pentru ca a furat flota" etc.
Oare de ce nu se ocupa lumea de ceea ce va sa vina? De ce raman foarte multi sa se lupte cu Basescu, dupa ce el si-a incheiat mandatele si nu mai are nicio pozitie de putere? Am doua explicatii. Prima tine de un calcul rece, perfid si imoral al liberalilor: la adapostul iesirilor din categoria "anti-basism fara Basescu", ceea ce fac liberalii de la Cotroceni este mai putin vizibil. Faptul ca Dan Mihalache, omul de casa al tuturor liderilor importanti, indiferent de partid, este consilier al lui Iohannis, in ciuda semnalelor trase de societatea civila, trece aproape neobservat in conditiile in care Ludovic Orban, beneficiarul catorva tone de rahat scurse in cap de Mihai Gadea in ultimii ani, se duce in studio la Mihai Gadea si il face tandari pe Basescu, aproape la fel de plastic precum Ciuvica. Neobservata trece si imprietenirea Ponta - Iohannis, aranjata, putem presupune, de acelasi Mihalache, sub masca deja celebrei "coabitari". Asta da sens si faptului ca postacii anti-basisti, laolalta cu diversi comentatori de pe bloguri si de pe marile forumuri sunt platiti in continuare pentru a-l injura pe Basescu.
A doua explicatie e de ordin psihologic. Multora dintre cei care, de-a lungul anilor, si-au hranit sufletul cu injuraturi anti-prezidentiale, le este imposibil sa renunte. Ei nu concep deocamdata ca subiectul lor preferat nu mai este de actualitate si, in plus, nu sunt capabili sa inceapa ceva nou. Oameni precum Mircea Badea, spre exemplu, si-au pierdut, practic ratiunea de a se exprima public, intrucat ei sunt formati exclusiv ca propagandisti anti-Basescu. Am cunoscut fenomenul la vreun an dupa "Golaniada" din Piata Universitatii din 1990. O sumedenie dintre cei care fusesera varfuri de lance ale neo-anticomunismului promovat de Iliescu si care petrecusera fiecare minut al rezistentei din Piata alaturi de protestatari, intr-o buna intelegere de tip Woodstock, si-au pierdut, practic, jucariile. O ziarista de exceptie a acelor ani a incetat sa scrie, multi lideri mai mari sau mai mici ai PNTCD au renuntat la entuziasm si s-au baricadat in sediu, unde au continuat, cu nostalgie, sa fie golani. Fiind si eu taranist, am avut un drum pe la sediu si i-am vazut. Pareau cu totii niste umbre cenusii, stateau inghesuiti intr-un birou plin de fum, beau termosuri de cafea si discutau despre Piata. Nu mai puteau, practic, sa gaseasca puterea de a se implica in proiecte noi.
Asta se intampla acum cu anti-basistii sinceri - cei indoctrinati pe gratis de Antena3. Ei au trait din anti-basism si, in lipsa lui, se sufoca. Asa ca scriu si vorbesc in continuare despre "tiran". Ei sunt victimele colaterale ale manipularilor anteniste.
Faptul ca prin atitudinea lor, liberalii incurajeaza continuarea anti-basismului este de rau augur. Faptul ca presedinti si vicepresedinti ai PNL se duc la Antena3 ca sa-l injure pe Basescu este reprobabil. Faptul ca PNL bate palma cu PSD si, implicit, cu mafiotii, este dramatic. Nu stiu, sincer, daca romanii vor suporta noua porcarie care se prefigureaza.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!