joi, 18 decembrie 2014

Devălmășia Stat - Biserică

N-am mai auzit demult de Remus Cernea. Dau însă acum peste un document depus de acesta la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care semnalează, citez, „încălcarea gravă a caracterului secular al statului român la ceremonia de învestitură a noului preşedinte ales, Klaus Iohannis”. Vreau să spun de la început că sunt întrutotul de acord cu conţinutul acestui document. Iată despre ce este vorba.
În cadrul ceremoniei de învestire a lui Iohannis care va avea loc pe 21 decembrie, există un moment descris prin cuvintele: „patriarhul Bisericii Ortodoxe Române binecuvîntează învestitura preşedintelui României". Foarte frumos, vor spune membrii turmei păstorite de ciobanul Daniel, aşa să ne ajute Dumnezeu, lasă mamă că aşa se cuvine etc. Dar există câteva obiecţii pertinente care se pot aduce înserării acestui moment în ceremonie. Cea mai importantă mi se pare cea conform căreia se încalcă legea. E vorba de Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Iată ce prevede Art 9 al acestei legi:
Art. 9 (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.
După cum se vede, statul român nu poate privilegia vreun cult, nici chiar pe acela ortodox. Ori, prin invitarea lui Daniel în mod oficial şi participarea lui oficială la ceremonia de învestire, oricare alt cult este, evident, discriminat. În România există cel puţin 15 culte religioase. De ce tocmai întâistătătorul BOR trebuie să participe la ceremonie? De ce nu, mai degrabă, capul Bisericii Evanghelice Luterane, al cărui membru este Iohannis? Ce valoare şi influenţă poate avea asupra preşedintelui ales faptul că a fost binecuvântat de conducătorul altui cult?
În documentul lui Cernea mai sunt aduse destule argumente împotriva inserării acestui moment în ceremonia din 21 decembrie. Mi se par solide. Cred că asta este una dintre căile prin care statul român se poate moderniza: renunţarea la starea de devălmăşie cu Biserica.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!