sâmbătă, 14 februarie 2015

Huliganism scolar in Romania needucata

O stire venita din Dambovita suna in felul urmator:
"Doi elevi ai Liceului Agricol "Doctor C. Angelescu" din oraşul Găeşti, Dâmboviţa, au preferat manelele în locul exerciţiilor de matematică. În timp ce profesoara preda, au ascultat muzică, au cântat şi chiar au vorbit obscen. Au filmat întreaga distracţie şi au postat filmuleţul pe internet. Imediat, înregistrarea a creat vâlvă printre internauţi şi a ajuns şi la urechile conducerii liceului, care a pornit o anchetă disciplinară. 
Cei doi elevi au dat o adevărată petrecere în timpul orei de matematică. Au ascultat manele, au cântat şi au folosit un limbaj vulgar la adresa profesoarei care preda. Cum distracţia era în toi, iar cifrele nu i-au prea atras pe liceeni, unul dintre ei a arătat că are mai degrabă veleităţi de pilot. A început să arunce avioane de hârtie prin clasă. Curios este că profesoara de matematică habar nu are ce se întâmpla la doar câţiva metri de ea. Dirigintele le-a găsit repede o scuză elevilor. ”Probabil teribilismul. Vârsta de 18 ani a facut ca elevii să pară mai "şmecheri" în faţa clasei. Probabil că asta este singura explicaţie, teribilismul”, a explicat dirigintele."
Cred ca oricine isi imagineaza ca acesta este doar unul dintre extrem de multele cazuri de huliganism scolar care pot fi intalnite de-a lungul si de-a latul tarii. Dar de ce se petrec astfel de lucruri in scoala romaneasca "reformata"? Simplu, pentru ca in realitate reforma reala, in profunzime, nu s-a produs. Nimeni nu este interesat de o reforma care sa schimbe din temelii sistemul. Iar cand cineva chiar incearca ceva, este rapid anihilat de structurile mafiote.
Intr-un sistem reformat, nu poate actiona o mafie a manualelor scolare. Nu mai exista inspectori si directori numiti politic. Nu mai exista posibilitatea ca profesorii sa-si aduca elevii acasa, la meditatii pe bani. Nu mai exista sedinte cu parintii, unde sa se stranga bani pentru perdele. S-a terminat cu traficul de influenta, cu posturile acordate pe bani si pe favoruri, cu temele de doi parseci, cu scosul la tabla si umilirea in fata colegilor, cu bataia la palma, cu elevii care agreseaza profesorii si cu profesorii care agreseaza elevii. 
Un sistem reformat arata asa cum marea majoritate a profesorilor romani nici nu-si imagineaza ca poate arata un sistem de invatamant. Si tocmai de aia, pentru ca nu inteleg, cei mai multi profesori nici nu doresc si nici nu accepta schimbarea. S-a vazut asta cand cu incercarile de reforma ale lui Funeriu.
O reforma reala presupune ca unii dintre oamenii din sistem sa plece. De exemplu acei profesori umflati de constiinta propriei valori, care trec pe coridoarele liceelor ca niste semizei, in fata carora nimeni nu are curaj sa spuna vreun cuvant - toata patura lor trebuie sa dispara. Chiar daca-i cheama cum ii cheama, chiar daca au scris carti, chiar daca "si-au tocit coatele" si chiar daca "prin mainile lor au trecut generatii de elevi, olimpici, bla bla". Pentru ca intr-un sistem reformat nu merge cu "asta-s eu, ma luati ca atare sau...". Nu, nu e luat nimeni ca atare, cine vrea sa faca parte din sistem trebuie sa se conformeze criteriilor si standardelor.
Imi amintesc de facultate. Eram in an terminal si ma pregateam sa devin profesor de matematica. Va inchipuiti ca si-a batut cineva capul cu noi ca sa invatam pedagogie, psihologie etc? Sa fim seriosi. Alea erau materii parazite, bune eventual sa-ti umfle media finala si in felul asta sa poti spera la o repartitie unde se aude trenul. 
Cati din generatia mea sunt inca profesori? Cred ca foarte multi. Se poate face vreo reforma cu ei? Putin probabil.
Sincer, nu vreau sa supar pe nimeni. Eu unul am ales sa plec din sistem destul de rapid dupa Revolutie. Daca as fi ramas, poate ca as fi imbatranit odata cu sistemul si acum as fi fost unul din cei care se opun schimbarii. Din fericire, am avut sansa sa vad lucrurile si din alta perspectiva. Si, facand comparatia, am reusit sa inteleg.
Asa ca eu am explicatii mai solide pentru ceea ce s-a intamplat la Gaesti, nu "teribilismul", cum explica senin  dirigintele huliganilor damboviteni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!