joi, 5 ianuarie 2017

Serviciile secrete și absenteismul din 11 decembrie

A izbucnit un nou scandal în societatea românească, grație unor înregistrări puse la dispoziția presei de infractorul fugar Sebastian Ghiță. Aflăm de acolo că Traian Băsescu avea acces la informații din dosare grele înaintate istanțelor, cum ar fi cel al lui Dan Voiculescu. Vocea este a lui Băsescu și fostul președinte a recunoscut-o, susținând doar că înregistrările au fost editate ulterior.
Imediat, s-au declanșat discuții aprinse și îndelungi dezbateri. Taberele din presă s-au organizat rapid. Purtători de informații (adevărate sau false, poate că nici ei nu au habar) ai serviciilor, gen Cristoiu, au ieșit din mlaștini și au poposit pe ecrane, unde varsă asupra publicului telespectator ipoteze și afirmații spectaculoase. Aflăm că Elena Udrea știa demult de discuțiile lui Băsescu, ni se spune că Ghiță era o „pușculiță” a SRI, că judecătorul Mustață a fost lucrat de judecătoarea Mirică, exact cea care a acționat în cazul DIPI, că dacă te duci la restaurant și singura masă liberă e aia de la geam înseamnă că toate celelalte mese sunt ocupate de lucrători ai serviciilor, că Tobă s-a certat cu Kovesi și tot așa, până ce nimeni nu mai înțelege nimic. 
Românul care stă să se uite la televiziunile de știri este îndopat cu astfel de lucruri și, pentru că nu le poate pune cap la cap, ajunge la disperare și începe să-i înjure pe toți de-a valma, de la Iliescu până la Iohannis. Politicienii devin curve și badiți fără niciun fel de excepție, politica în sine este detestabilă, se constată că țara noastră geme de tâmpiți și nu poate fi guvernată. Și toate concluziile astea îi determină pe mulți să nu meargă la vot. Aș spune că marele absenteism din 11 decembrie s-a datorat în bună măsură percepției că jocurile sunt făcute de serviciile de informații, care înființează sau desființează televiziuni, controlează dosare, înfundă pe cine vor, nu răspund în fața nimănui, etc. Lucrătorii serviciilor sunt asimilați, în mintea românilor, cu spionii, oameni care acționează pe ascuns, care servesc interese neclare. Ei racolează judecători și procurori cu ajutorul cărora alterează sentințele, șantajează oamenii de afaceri care se transformă în denunțători ai politicienilor etc. Nu mai poți să știi cine ce jocuri face, cine minte, cine spune adevărul. Și atunci de ce să te duci la vot, ca să-i alegi din nou pe cei care întrețin acest sistem?
Soluția? Recunosc că nu am idee. Serviciile secrete trebuie să rămână secrete. Și atunci, sub acoperirea asta legală, pot face ce vor. Nimeni nu le controlează. Au oameni infiltrați pretutindeni. Să ne gândim doar la Comisia de control asupra SRI din Parlament, care îl conține chiar pe Ghiță! Cum am putea crede că un om al serviciilor va controla serviciile și va scoate la lumină ilegalitățile comise? 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!