miercuri, 13 iunie 2018

De ce este Hrebenciuc nemuritor


Prima dată a fost Hrebenciuc. În 1992, după mitingul Convenției, la care se auziseră de pe margine huiduieli puternice contra țărăniștilor, cel supranumit ulterior Guzganul Rozaliu a venit la emisiunea lui Tucă și a zis cam așa: chiar țărăniștii huduiau, ca să creeze impresia că sunt oamenii lui Iliescu. Știu că am fost siderat: fusesem acolo, văzusem grupurile de agitatori inflamați, care urlau lozinci evident pre-gândite. Și cu toate astea, venea Hrebenciuc și spunea, fără să-i tremure un mușchi pe față, că indivizii ăia erau chiar țărăniștii. 
Strigător la cer, nu? Desigur. Dar mai grav decât ce făcea Hrebenciuc mi se pare faptul că aceste lucruri se petrec și azi, după același calapod. Au trecut 26 de ani, România a intrat în UE și NATO, dar nu s-a schimbat nimic. Astăzi, Simona Halep câștigă turneul de la Roland Garros, vine la întâlnirea cu fanii, primarul Firea se bagă precum musca-n lapte, zeci de mii de oameni, care nu pentru ea erau acolo, o huiduie copios și, a doua zi, PSD distribuie materiale în care stă scris negru pe alb că fanii au huiduit-o pe Halep. Dumnezeule, chiar e adevărat? Ba bine că nu. Aceste lucruri se petrec acum, sub ochii noștri. Cum este posibil? Deja mi se pare că explicațiile pot fi conturate.
1.  Poporul este ținut în continuare în ignoranță prin prăbușirea deliberată a sistemului de învățământ.
2.  Poporul este încurajat să meargă la Biserică, punându-și toate speranțele în ea.
3. Oameni care n-au niciun fel de scrupul lucrează continuu pentru menținerea prin manipulări perverse a stării de confuzie
4. Oameni altminteri inteligenți, cred sincer în respectiva propagandă mizerabilă, de obicei pentru că au rude/prieteni prinse/prinși în acest sistem putred, dar, de multe ori, din naivitate. Exemplul clasic este al zecilor de mii de oameni care veneau, în lacrimi, să sărute coșciugul în care zăcea mort cel mai mare criminal din istorie, Iosif Vissarionovici Stalin, omul care le omorâse rudele, prietenii, le distrusese satele și îi sărăcise până la limita plecării din această viață.
„Coposu – amantul Doinei Cornea“, „Coposu s-a înţeles cu ungurii să vândă Ardealul“, „Iliescu ar fi vrut să-l cruţe pe Ceauşescu, dar nu l-a lăsat Coposu“. Își mai aduce cineva aminte de toate astea? Ele se publicau în revistele „democraților” lui Iliescu. Și tot felul de oameni le răspândeau fără să-și pună o clipă întrebarea dacă nu cumva sunt intoxicări. Credeți că s-a schimbat ceva? Nimic, vă spun eu. Astăzi toată lumea are internet, toată lumea primește informații reale sau contrafăcute, dar foarte puțini își pun problema dacă ele chiar sunt credibile. Un exemplu. Văd pe contul de facebook al unei persoane o poză a Christine Lagarde, director al Fondului Monetar Internațional, sub care este consemnat un „citat” care sună așa: „Bătrânii trăiesc prea mult şi este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”. Postarea este însoțită de comentariul celui care a urcat-o: „Niște tâmpiți!!!!”. Mai jos, comentarii ale prietenilor: „e culmea acum ca această persoană să spună așa ceva, acum vor să decidă și cîte zile trebuie unul să trăiască și cînd să moară.”, „De acceea, când ajunge un bătrân într-un spital, nu mai are nici-o șansă”, „Rușine!!!! Să vă omoare pe voi când îmbătrâniți!”, „Dați-ne cianură! Că și așa ne otrăviți cu produsele voastre din UE!”, „Cine hotărăște viața unui om? Dzeu și atât”, „ea crede că nu îmbătrânește mîndrețe de proastă” etc.
M-am uitat pentru început la sursa acestei „informații”: un site numit tipadela3.ro. Plin de articole despre Mihaela Bilic, dispariția flotei, produsele românești pe care le consumă regina Angliei, profețiile care vor lovi România, locul unde este ascunsă averea lui Ceaușescu, curiozități despre tastatură, prietenia dintre pisici și femeile însărcinate, dușul ca terapie pentru suflet, cum să adormi buștean în 60 de secunde, ce alimente nu trebuie să mănânci niciodată pe stomacul gol, motivele pentru care stau bărbații cu picioarele desfăcute în spațiile publice și tot așa. Printre toate aceste știri de interes planetar, se află și cea privind așa-zisa declarație a lui Lagarde. În mod normal, cine vede o astfel de bazaconie, caută sursa, locul de unde a preluat-o autoarea (în cazul nostru, tipadela3). Numai că această sursă nu este indicată, ceea ce ridică un prim semn de întrebare. E ca și cum ai găsi pe un site o „știre” care spune că s-a constituit guvernul mondial și prima lui decizie a fost exterminarea tuturor pisicilor din Europa. Ce fel de om trebuie să fii ca să crezi asta și să o dai mai departe, eventual cu comentarii de genul „Criminali nenorociți!”? În mod normal o verifici. Cauți cu Google și nu găsești nimic de genul ăsta. Intri pe o pagină din alea care fac verificări și spui ce-ai citit, intri pe un forum de oameni serioși și, în scurt timp, afli că e vorba de o aiureală, o intoxicare etc. Și atunci nu dai și tu „știrea” mai departe, cel puțin ca să nu te faci de râs. Ca să distribui o informație despre un subiect atât de important cum ar fi viziunea FMI despre îmbătrânirea populației, trebuie să o preiei dintr-o sursă oficială. Pentru aia există site-uri oficiale, ca să iei de acolo informații oficiale. Dar o sumedenie de români consideră că exact informațiile oficiale sunt dubioase, așa că e mai bine să creadă ce le spune tipadela3.
Să facem un exercițiu logic elementar. Găsești pe un site oarecare scris negru pe alb că FMI, prin vocea directorului său, a afirmat, citez: „Bătrânii trăiesc prea mult şi este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”. Ce faci prima dată? Eu cred că te întrebi dacă e posibil ca la un asemenea nivel să se fi spus asemenea enormități. Te gândești că un astfel de mesaj explicit ajunge nu doar la urechile tipeidela3, ci la urechile întregului mapamond. Sute de organizații care militează pentru drepturile omului, pentru egalitate, pentru o bătrânețe lipsită de griji, văzând așa ceva ar declanșa proteste masive. Oameni în vârstă dar în putere, cum ar fi o mulțime de actori de la Hollywood, oameni de știință importanți, oameni politici, ar face din asemenea afirmații un motiv uriaș pentru a cere demisia lui Lagarde. La fiecare post de televiziune s-ar face dezbateri de ore întregi pe acest subiect etc. Dar nimic din toate astea. În schimb, ce să vezi, „știrea” apare pe tipadela3.ro din România. Și tu ce faci? O pui pe timeline cu un comentariu de genul „tâmpiți” și mergi mai departe, liniștit. Iar dacă îți spune cineva că nu e OK să distribui asemenea bazaconii, răspunzi, simplu: distribui ce vreau!
Și uite-așa, la un moment dat ajunge la tine, prin intermediul unui site oarecare, „informația” că Simona Halep a fost huiduită de fanii ei. Ce faci tu, care distribui ce vrei? Păi ce să faci, o distribui mai departe, pentru că, nu-i așa, „am primit și am distribuit”, nu ai nevoie de alt motiv.
Concluzia acestui articol este că, din nefericire, spiritul lui Hrebenciuc nu o să dispară prea curând. Vor exista mereu oameni care vor înghiți pe nemestecate orice vor vedea scris pe undeva și care vor putea fi convinși de orice, fără prea mult efort.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!