miercuri, 4 februarie 2015

Si daca Udrea are dreptate?

Indiferent  cine este Elena Udrea, indiferent ce a traficat, ce a furat - in ipoteza ca a comis astfel de fapte, ea a facut niste afirmatii care trebuie luate in serios. Ele descriu un posibil model al lumii in care traim si el nu este deloc unul care sa-ti dea sperante de mai bine.
Dar ce spune Udrea? Ca dincolo de ceea ce vedem noi -  parlament, administratie locala si centrala, guvern, presedintie, exista o zona a puterii care controleaza tot ce misca in tara asta si care face bani grei din informatiile pe care le detine. Aceasta zona este inaccesibila cetatenilor care o finanteaza, are oameni pretutindeni - in presa, in magistratura, in partide si poate determina in orice moment caderea unui senator, a unui ministru, a unui judecator etc. Cei care conduc zona asta sunt corupti pana in maduva oaselor, invart sume imense de bani, controleaza cea mai mare parte a economiei, infiinteaza televiziuni, determina pierderea sau castigarea alegerilor etc. Un adevarat cosmar.
Elena Udrea spune ca aceasta zona a puterii e zona serviciilor secrete.
Daca ne gandim bine, SRI este o institutie despre care publicul nu stie nimic, in afara de numele directorului ei. Pana de curand, directorul se numea George Maior. L-am vazut de cateva ori pe acest om, prezentand niste rapoarte anuale. Ne spunea, pe un ton calm, masurat, cu o figura impenetrabila, ca Romania a fost la un moment dat expusa unor riscuri, ca au fost dejucate anumite tentative si cam asta era tot. Ditamai institutia pe care romanii o sustin financiar din munca si banii lor, nu le poate da nici macar niste nume, niste exemple concrete de actiuni finalizate cu succes. Motivul? Totul este strict secret.
Chiar anul acesta, George Maior ne-a spus ca au fost preintampinate cateva atacuri teroriste. OK, care e pericolul daca ni s-ar spune si orasul unde era sa fim loviti, numele celor care se pregateau pentru asta si alte cateva amanunte, legate, insist, de fapte petrecute deja.
Asadar, SRI exista, are o activitate prodigioasa, dar noi, cei care scoatem banii de la tescherea, nu putem sa stim niciodata nimic. E normal sa te intrebi: si daca parte din ce spune directorul SRI este minciuna? Daca de fapt n-a fost prins niciun terorist? 
Vedem azi cum coruptia a patruns pretutindeni: o sumedenie de parlamentari, ministri, presedinti de CJ, primari, sunt arestati pentru coruptie. Mari afaceristi sunt adusi la DNA si dau cu subsemnatul. Judecatori, inclusiv de la Curtea Constitutionala, sunt pusi sub acuzare. Pe ce ne putem bizui atunci cand ni se spune ca la SRI sunt numai si numai oameni integri, care traiesc din salariu si nu au in cap decat binele si viitorul Romaniei? Este total absurd.
La adapostul secretului absolut, serviciile pot face absolut ce vor, pentru ca au intotdeauna o acoperire. Cine-i controleaza pe ofiterii serviciilor? Legea le da voie sa infiinteze societati comerciale. Cine-i intreaba de sanatate daca se duc sa santajeze cu scurgerea unor informatii pe oricine, daca nu baga bani in acele societati?
Cum spunea cineva: daca am avea in Parlament o comisie putenica de control al serviciilor, ai carei membri sa iasa public si sa-i acuze pe acoperiti de abuzuri, cerandu-le explicatii pentru orice se petrece si ameninta drepturile fundamentale ale cetatenilor, atunci am putea dormi linistiti. Dar cine-i controleaza pe cei din servicii? Cine-i tine sub presiune ca sa lucreze corect si sa nu-si depaseasca atributiile? Georgian Pop? Sebastian Ghita? Teodor Atanasiu? Cezar Preda? I-a auzit vreodata cineva facand o declaratie publica despre anumite lucruri care poate ca nu sunt OK? In afara de vorbe de claca, acesti parlamentari nu spun niciodata nimic. Si atunci cum putem avea incredere? 
Acuzatiile Elenei Udrea sunt cu subiect si predicat: directorul interimar al SRI, Florian Coldea, este corupt, e pe mana cu Ghita, care e membru al comisiei de control a SRI etc etc. 
In lipsa oricarei informatii, nu e natural sa te gandesti ca, in fond, lucrurile ar putea sta exact cum zice Udrea?
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!