vineri, 14 august 2015

Filosofie de doi bani pe Facebook

Circula pe FB, adunand zeci de mii de likes, o filosofare de doi bani cu urmatorul text: "Don't waste one more moment of your beautiful life, worrying about what was or what might be". Cu alte cuvinte, nu-ti mai bate capul cu ceea ce a fost sau cu ceea ce ar putea sa se intample. Daca o faci, inseamna ca irosesti clipele nepretuite ale minunatei tale vieti.
Avem de-a face aici cu o sechela a versului poetului latin Horatiu: "Carpe diem, quam minimum credula postero". Ceea ce s-ar traduce prin "Traieste-ti clipa si nu te bizui prea mult pe ceea ce-ti rezerva viitorul". Dupa cum se vede, Horatiu n-a facut nicio trimitere la trecut. Dar pseudo-filosoful internaut s-a grabit s-o adauge, completandu-l in mod stupid pe Horatiu. 
A-ti trai clipa are sensul foarte limpede de a te bucura de ea. Daca in loc sa faci asta esti ingrijorat pentru ce va fi dupa, nu poti gusta bucuria clipei. Dar neo-filosoful internaut ne spune (si al naibii de multi dintre noi il cred) ca nu trebuie sa ne pese de viitor si nici de trecut. Ce a fost, a fost, daca-ti pasa oricum trecutul nu se schimba. Ce va fi, va fi, daca te framanti oricum nu modifici nimic. Asa ca stai si bucura-te de clipa care ti-a fost data. Esti la mare, bucura-te de mare. Esti in mall, bucura-te de magazine. Esti pe WC, bucura-te de defecatie. Si tot asa.
Dar principiul acesta poate fi aplicat in mod continuu de doar doua categorii de oameni: cei nascuti pentru a fi singuri si cei lipsiti de suflet. Pentru ca daca exista o persoana pe care o iubesti, sau daca ai copii, nu poti sa stai ca un cyborg in magazin si sa nu iti zboare gandul nicio secunda catre ziua de maine a persoanei iubite sau a copilului tau. Ingrijorarea este prezenta cel putin sub forma atentiei incordate la toate pericolele care-ti pot pandi copilul. Horatiu nu spune sa nu te ingrijoreze viitorul, ci sa nu te bizui pe el, ceea ce este cu totul altceva. Un om care este capabil sa urmeze sfatul pseudo-filosofului internaut, anume sa nu risipeasca nicio clipa facandu-si probleme cu privire la viitor, ori este un om eminamente singur, ori este complet lipsit de suflet.
Poate ca unii argumenteaza ca "a nu te ingriji de ziua de maine" este si un principiu biblic. Nu trebuie sa te preocupe viitorul, pentru ca are Dumnezeu grija de el. Si cum Dumnezeu este iubire si este perfect, iti va asigura numai si numai bine in viitor. Dar cand ai un copil poti sa-l lasi in plata lui Dumnezeu si tu sa te gandesti numai si numai cum sa-ti traiesti clipa? Poti sa nu iti faci planuri de viitor pentru el, sa nu cauti printre diverse scenarii unul in urma caruia lui ii va fi maximum de bine? 
"Traieste-ti clipa, gandeste-te la viitor, dar nu te bizui ca el va fi conform planurilor tale", cam asta ar fi interpretarea corecta a indemnului facut de Horatiu. Un om care nu poate fi decat singur sau unul lipsit de suflet ar putea retine de aici doar "Traieste-ti clipa" iar daca e si pseudo-filosof internaut, poate formula panseul cu care am inceput articolul.
Cat despre ganditul la trecut, lucrurile stau poate inca si mai rau. Ni se spune ca daca ne gandim la ce-a fost, irosim clipe pretioase. Dar cum sa nu ma gandesc la clipele minunate ale trecutului? Cum sa nu inchid ochii si sa nu revad de mii de ori momentul cand copilul meu a zambit prima data? Sau, daca am facut lucruri rele, cum sa nu mi le amintesc seara, cand ma rog in genunchi in fata icoanei, ca sa mi se ierte pacatele? Numai un om lipsit de suflet poate face asta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!