miercuri, 16 noiembrie 2022

Moartea vine printr-un canal de premolar

Pe 27 octombrie 2022 am mers la cabinetul medical al liceului din Breaza unde sunt profesor, ca să cer un antibiotic - mai precis niște Augmentin. Motivul? O durere super neplăcută la un premolar - cel cu numărul 34. Doamna doctor, care, întâmplător, este stomatolog, s-a uitat, a văzut cum e treaba, mi-a dat augmentinul și un antiinflamator, după care m-a trimis la un anume doctor din Ploiești, care, zicea dumneaei, este un dentist foarte bun. M-am mirat puțin - de ce adică un stomatolog să te trimită la altul, dar n-am zis nimic.

Am luat medicamentele începând din acea seară de joi. Vineri l-am sunat pe domnul recomandat, care m-a chemat luni. Până atunci speram să se dezumfle falca și să mă lase durerile. N-a fost chiar așa, dar mi-a mers mai bine.
Luni, pe 31 octombrie, am fost la cabinetul domnului, care mi-a deschis dintele cu niște ace ca să poată drena infecția. Evident, mi-a băgat sub nas acul cu puroi, ca să mă lămuresc ce am acolo - așa fac toți stomatologii, e un fel de lege a lor nescrisă. Apoi mi-a zis „gata, v-am luat durerea, mai departe poate și doamna X de la Breaza să vă trateze dintele”. M-am simțit pasat între doctori, dar nu aveam cum să nu fiu de acord  cu procedura asta. Am plătit și m-am dus în lumea mea.
Marți și miercuri am fost foarte bine, așa că n-am mai luat antibiotic. Miercuri seara au reînceput durerile, mult mai violente, drept pentru care m-am pus pe Ketorol. Luam și câte 2 pastile, care își făceau efectul în circa jumătate de oră.
Vineri la ora 17 m-am dus la Balul Bobocilor. Spectacol de calitate, cum nu mai văzusem din Hanovra, de la școala Mariei. După, ne-am dus la „o măslină, o atenție”, unde n-am putut sta decât vreo oră, pentru că simțeam nevoia să mă bag sub plapumă și să sufăr acolo în tăcere.
Mi-am trecut week-endul cu vodcă, whiskey și ketorol și m-am descurcat. Luni seara am început să iau din nou antibiotic după ce l-am sunat din nou pe doctorul super bun, care mi-a spus că el nu lucrează decât dimineața, deci nu mă poate programa niciodată după ora 15, când ajung la Ploiești.
Aveam o variantă de rezervă: un amic de-al meu, Adi, e prieten cu un dentist și mi-a dat asigurări că mă pot duce la el oricând. Așa că vineri când m-am întors la Ploiești, am mers la Maraffka și am făcut două radiografii - una panoramică și cealaltă pe zona premolarului 34. Era ora 15 când l-am sunat pe Adi să-l întreb dacă amicul lui lucrează sâmbăta. Mi-a zis cam așa: „Sâmbăta niciodată, în schimb lucrează acum, până la 19. Îl sun și te resun.” Nu m-a mai sunat, așa că m-am dus la domiciliu, unde am continuat tratamentul empiric cu alcool și ketorol.
Pe la 8 seara, mă sună Adi: „Profesore, am uitat chiar din momentul în care am închis telefonul cu tine. Asta e, trebuia să mă suni din nou” etc. M-a programat pentru luni la 11.
Luni la 11 m-am prezentat la adresă. Mi-au dat mască și botoși de plastic de unică folosință, m-au spălat pe mâini, m-au dat cu dezinfectant și iată-mă pe scaunul de tortură. Domnul doctor mi-a băgat și el niște ace pe care le-a tot răsucit în premolar, mi-a dat și el să miros infecția, apoi, după ce mi-a scris rețetă pentru augmentin, metronidazol și antinevralgic, m-a programat pentru ieri la 14:30 și mi-a luat 100 de lei.
La plecare, am intrat în enșpe farmacii: nici urmă de 
metronidazol.
Ieri l-am vizitat din nou. Mi-a făcut un nou drenaj și mi-a scris o trimitere la o doamnă chirurg, prin care o ruga să-mi extragă premolarul. Carevasăzică, nici vorbă de salvat, plombat etc, așa cum mi s-a mai întâmplat de-a lungul vieții. Drenat și extras. Am mai plătit 50 de lei și asta a fost.
Azi la 16, am ajuns la doamna doctor. Mi-a spus că nu-mi poate face nimic altfel decât cu programare. M-a programat pentru 28 noiembrie și m-a avertizat că dacă am glicemie peste 180 sau tensiune peste 160 nu extrage nimic. Dacă totuși extrage, mă costă 300 de lei.
La ora 4 l-am sunat pe dentist, care mi-a zis că aia e, să stau așa, cu canalul premolarului deschis, când mănânc să pun acolo niște vată, să iau antibiotic până se fac 7 zile și să caut mai departe prin farmacii metronidazol, care s-ar putea găsi sub denumirea Flagyl.
La farmacia din colț, unde una din farmaciste mi-a devenit amică după ce ne-am ciocnit ușor acum vreo doi ani cu mașinile și ne-am spart niște poziții, am aflat că mai au 6 pastile de Flagyl. S-au dus în depozite să cotrobăie după el, dar nu l-au mai găsit. „Sistemul se actualizează greu”, mi-au spus. „Noi am vândut medicamentul, dar încă nu s-a șters din sistem”.
Una peste alta, dacă ți se infectează un dinte, nu ai nicio garanție că nu ajungi direct la morgă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!