vineri, 23 septembrie 2016

Cazul Olivia Steer

Această femeie, Olivia Steer, care se bucură de o anumită notorietate în urma faptului că a fost prezentatoare la un post de televiziune, a lansat în oceanul Internetului mai multe idei cel puțin bizare: femeile nu trebuie să facă mamografie, copiii nu trebuie să fie vaccinați, cancerul se vindecă de la sine și altele asemenea. Sigur că într-o țară liberă, fiecare poate susține orice fel de idei, câtă vreme nu încalcă vreo lege. Olivia Steer ar putea susține, de exemplu, că spălatul pe dinți este cancerigen, că mersul încălțat conduce la depresie, că bătutul din palme la concert afectează urechea internă și câte altele.
Problema nu e cu ce susține Olivia Steer, ci cu cine este Olivia Steer. Dacă ea ar fi unul dintre milioanele de internauți care scriu zilnic ce le trece prin minte, fiind citiți doar de amicii lor reali și virtuali, nimeni nu și-ar bate capul cu asta. Olivia Steer este, însă, o persoană publică, pentru că a lucrat ca prezentatoare TV, inclusiv alături de Ștefan Bănică Jr. Nu numai în România, ci oriunde în lume, astfel de persoane sunt investite de mari mase de oameni cu un anumit gen de autoritate. Este un fenomen împotriva căruia nu se poate lupta, datorită în principal lipsei de educație a marilor mase luate în ansamblul lor. Acest fenomen se manifestă după cum urmează.
Să ne gândim la un profesor de matematică. El are în fața clasei o autoritate de necontestat. Ceea ce spune el despre ecuații și integrale este adevărul absolut, nimeni nu se gândește să-l contrazică. Dar într-o bună zi, profesorul începe să exprime păreri despre pictura lui Jackson Pollock. Ei bine, elevii vor fi tentați să-i dea credit și în direcția asta, autoritatea lui în privința matematicii transferându-se aproape automat și asupra picturii. La fel se întâmplă lucrurile și cu vedetele TV, care sunt urmărite de milioane de oameni. Acești oameni ajung să le iubească, citează din spusele lor, le dau ca exemplu etc. Nu este de mirare că atunci când o vedetă susține că există fantome, extrem de mulți oameni iau asta ca pe o dovadă și încep să susțină, la rândul lor, că fantomele există.
În cazul acestei Olivia Steer, lucrurile sunt foarte grave. În virtutea autorității cu care au investit-o masele de telespectatori, afirmațiile ei cu privire la medicamente, vaccinuri, medicină, cancer etc sunt luate ca adevărate și puse în practică. Eu, pentru asta, aș solicita închiderea contului ei de Facebook și alte măsuri similare pentru ca ea să nu mai poată fi prezentă în mediile online. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!